Чи не єдиним полісом для багатьох українців є “автоцивілка”. Однак, як тільки настає час “ікс”, тобто страховий випадок, у більшості виникають труднощі з отриманням компенсації вчасно і повністю.

Ми виокремили головні причини, які можуть слугувати підставою, для того, щоб вам відмовили відшкодовувати гроші. Також надамо рекомендації, які допоможуть звести ризики невиплат до мінімуму.

 

За останні півроку 5 тисяч українців не отримали виплати по “автоцивілці”

Статистичні дані для України є невтішними. У Національній поліції зазначили, що за останні півроку кількість ДТП становить понад п’ятдесят вісім тисяч випадків. У сімнадцятьох відсотках з яких є постраждалі.

Страхові компанії мали б надавати компенсаційні виплати по факту автомобільних аварій. Чи хоча б частину грошей відовідно до ОСАГО. Якщо був завданий збиток майну – розмір виплати становить сто тисяч гривень, якщо була загроза здоров’ю і життя – не більше двохста тисяч гривень.

У транспортному (моторному) страховому бюро України (МТСБУ) надали інформацію по страхових виплатах. Усього українцям за півроку відшкодували майже п’ятсот шістдесят мільйонів гривень. Однак не всі отримали гроші. Із сорока дев’яти тисяч повідомлень про страхові випадки було задоволено страховиками лише 44 000.

 

У 70 % випадків страховики “тягнуть” з виплатою грошей

Українці повинні відстоювати гарантовану законом компенсацію. Так вважають і правозахисники і самі представники страхових компаній. У моторному страховому бюро повідомили, що за перше півріччя отримали 984 скарг на діяльність “страховиків” в сфері ОСАГО.

“Скарг у порівнянні з минулим роком поменшало вдвічі”, — кажуть в прес-службі. Тоді на представників страхових компаній нарікали 1780 українців”.

Сімдесят відсотків цих скарг стосувалися відтерміновування прийняття рішень і затягування виплати по полісі, а в тринадцяти відсотках потерпілі оскаржували розміри грошових виплат. А от 9-ом відсоткам компанії-страховики взагалі не виплатили кошти.

 

Якщо скаржитися – буде результат

Як кажуть у моторному бюро, оскарження діяльності страхових компаній приносить плоди.

“За перше півріччя цього року відповідно до результатів розгляду оскаржувальних заяв МТСБУ з триста вісімдесяти восьми випадків було компенсовано 11 мільйонів гривень”, — кажуть в страховому бюро.

 

 

 

Помилка №1 – ремонт автівки після ДТП

У МТСБУ зазначили, що найчастіше помилкою є те, що водії ремонтують автівку до огляду спеціаліста від “страховиків”.

“Треба страховій компанії показати автомобіль в первозданному після ДТП вигляді. Якщо ви його почнете ремонтувати, то експерт не буде розраховувати суму збитків”, — говорить Костянтин Палазов, представник із страхової компанії “Арсенал страхування”.

Він стверджує, що транспортні засоби мають мати той вигляд, який здобули після аварії, оскільки тільки так страховики можуть зрозуміти обставини події “ікс”. По суті автівка стає доказом.

“Ми не виплачуємо компенсації, коли розмір збитку становить менше франшизи”, — каже Марина Сенченко, заступник відділу врегулювання збитків “Української страхової групи”.

 

Поліс можна перевірити в інтернеті

Частково відмови мають зв’язок із європейським протоколом, який, до речі, повинен спрощувати процедуру отримання грошей від страхових компаній.

“Учасникам таких аварій зазвичай відмовляють, через те, що в них немає діючої “автоцивілки”, — стверджує Олена Торопчина, представниця страхової компанії “АХА страхування”. Вона каже, що чи є поліс ОСАГО можна перевірити на інтернет-сайті Моторного страхового бюро.

“Невдовзі можуть бути впроваджені поліси, які мають QR-код, який буде накладений ще під час друку і матиме посилання на сайт МТСБУ, де в свою чергу, існуватиме можливість перевірити кожен бланк”, — каже експертка.

 

По “європротоколу” треба зібрати всю інформацію про ДТП

Коли оформляють “європротокол”, за словами Олени Торопчиної, необхідно надати інформацію про шкоду, про поліси учасників аварії, показати на схемі інформацію, яка може дати зрозуміти страховій компанії за яких умов сталося ДТП. Це стосується назв вулиць, дорожніх знаків, напрямків руху транспортних засобів, розмітки дороги і місця контакту (зіткнення).

 

Помилка №2 – неправильна точка зіткнення

“Дуже часто вказують невірну точку першого удару автівки, — каже, Віктор Панасюк, представник СК “ТАС” — адже власники авто позначають зазвичай положення машини після аварії”.

 

Немає поліса – викликай поліцію

А от в СК “»PZU Україна» повідомили, що у разі відсутності в одного із учасників дорожньо-транспортної пригоди поліса, йому треба обов’язково викликати поліцію для того, аби ДТП було задокументовано.

 

Вимоги до оформлення ДТП по “європротоколу”

За словами експертів, коли прагнете обійтися без копів на місці події, то оформити європейський протокол можна тільки в тому разі, якщо було дотримано сукупність визначених пунктів.
“Аварія має бути контактною, в якій учасниками стали не більше 2-х застрахованих машин. Наїзди на перешкоди (дерево, паркан, електроопору) не підпадають під пункти “європротоколу.

При цьому в такій дорожньо-транспортній пригоді не повинна бути нанесена шкода здоров’ю і життю учасників, які ще й до цього неодмінно мають бути абсолютно тверезими.

Як говорить Панасюк, дуже важливо, аби всі учасники пригоди визнали єдині обставини аварії.

 

Казуси частіше на боці “страховиків”

Не позбавлені страховиків і можливості виникнення казусів, через які гроші по полісі не виплачуються.

“В нашій практиці були такі ситуації, коли поліція склала протоколи на обох, але суд визнав і того і іншого невинуватими. Це парадокс. І нікому нічого не компенсували ”, — каже Палазов.

Про казусний випадок згадала і Олена Торопчина.

“Якось власник автівки, в якій було розбите лобове скло, звернувся до нас, щоб ми надали компенсацію по полісу ОСЦПВ. На скло впав камінь, який вискочив з-під коліс застрахованої машини. Але водій же не винен, тому поліс це не покрив”, — згадує Торопчина.

Бувають ситуації, коли учасниками ДТП стають автівки, які належать одному власникові.

“За таких умов компенсація не виплачується, оскільки винуватець не несе відповідальності перед 3-ю особою. Такі речі можуть трапитися із юридичними особами і з масштабним автомобільним парком”, — каже інший експерт Олексій Білий.

 

Страхові компанії маніпулють незнанням українцями своїх прав

Законні підстави, що дають змогу “страховикам” не виплачувати компенсації, не є вичерпними в контексті переліку причин відмови.

“Інколи компанії-страховики не надають інформації потерпілим щодо потреби передавати заяви на відшкодування, чи не приймають їх без відповідного судового рішення. Якщо виникає така ситуація, ми радимо, щоб клієнти вимагали в компанії заяву на виплату компенсації”, — рекомендує Олександр Кривуненко, представник ГО “Український страховий омбудсмен”.

 

Вимагайте письмового обгрунтування відмови

Як стверджує експерт, частина “страховиків” не платить, коли винуватцем ДТП була особа в нетверезому стані.

“Однак це не може бути причиною, аби гроші не виплачували. Компанія має обов’язково все виплатити, а вже потім вимагати відшкодування від учасника дорожньо-транспортної пригоди”, — каже Кривуненко.

За його словами, якщо виникають такі умови, то потерпілий повинен вимагати в “страховиків” офіційних пояснень та обгрунтувань відмови. З цим документом особа може захистити свої інтереси в суді, або поскаржитися в Національний комітет фінансових послуг.

Але іноді, навіть після виграшу в суді, страхова компанія не виплачує кошти через власні фінансові труднощі.

За словами представника громадської організації Кривуненка, їм вдалося повернути майже три мільйони гривень за 85 заявами.

“Ми користуємося тими правовими інструментами, про які українцям не відомо, а цим незнання ефективно використовують страховики”, — каже Олександр Кривуненко.

 

Новий проект з “перестрахування” завис у повітрі

Нещодавно українські страхові компанії узгодили старт пілоту – проекту з прямого вирішення спірних питань. Ним передбачено, що компенсація виплачуватиметься “страховиком”, де зареєстрований постраждалий клієнт, а вже потім сам страховик стягуватиме гроші з компанії, в якій придбав поліс винуватець аварії.

Але поки що цей проект “завис”, оскільки немає узгоджень із Моторним страховим бюро та Антимонопольним комітетом України.

Аби власники полісів почувалися в комфорті, деякі установи дають змогу підписати угоди щодо гарантування отримання грошей від “своєї” фірми.

 

Предыдущая статьяТаємниці податківця Продана
Следующая статьяУкраинцам могут увеличить рабочий день