Гриценко закидає Порошенковi вiдмову вiд Донецького аеропорту ранiше, нiж ворог пiдiрвав споруду з його захисниками

«Верховний головнокомандувач зрадив так званих кiборгiв, якi захищали Донецьке летовище», — заявив цими днями екс-мiнiстр оборони Анатолiй Гриценко. За його словами, Порошенко на певному етапi домовився про передачу контролю над аеропортом iз Путiним, але вiйськ звiдти не вивiв. Тож, як стверджує екс-мiнiстр, хлопцi даремно там клали своє життя — бо були приреченi, пише газета «Експрес«.

Що не кажiть, дуже серйозна заява, особливо якщо зважити, що виголошує її людина, обiзнана з вiйськовими тонкощами. Але чому заговорив про це лише тепер? I чи не є такi заяви помстою за звинувачення в безгосподарному розпродажу армiйського майна, якi дещо ранiше висунули депутати, що входять в орбiту впливу Порошенка?

Коли ж, за вашою версiєю, українське керiвництво погодилося вiддати Донецьке летовище вороговi? — питаємо Анатолiя Гриценка.

— Нашi солдати захищали аеропорт 242 днi — вiд травня 2014 року до 22 сiчня 2015 року. Останнi днi оборони були найпекельнiшими. Нагадаю, тодi жменька вiдважних кiборгiв тримала рештки гiпсокартонного термiнала — бронебiйна куля противника пробивала за раз чотири стiни. Через постiйнi обстрiли аеропорт був фактично вiдрiзаний вiд постачання їжi та води. Доставка будь-якого вантажу до летовища була ризиком для життя. Пiсля багатьох невдалих спроб штурму аеропорту росiйськi найманцi просто його зруйнували. Кiлька надпотужних вибухiв поховали пiд завалами десятки кiборгiв.

Це було в сiчнi 2015 року. Порошенко ж здав Путiну аеропорт ще на рубежi 6 — 19 вересня 2014 року. Це засвiдчує Додаток до домовленостей «Мiнськ-1» з координатами лiнiї розмежування.

Коли вам про це стало вiдомо?

— Першi повiдомлення про це почали з’являтися вже в жовтнi. Путiн говорив, що, за Мiнськими домовленостями, українськi вiйськовi пiдроздiли повиннi покинути аеропорт, але не роблять цього. Вже пiзнiше, на початку 2015 року, офiцiйну заяву зробило росiйське МЗС. Дослiвно це звучало так: «Аеропорт мiста Донецька, вiдповiдно до Мiнських угод, має бути переданий пiд контроль ополченцiв». Президент Порошенко про зрадницькi домовленостi мовчав, мiнiстр Клiмкiн щось не надто переконливо заперечував…

Правда ж остаточно випливла в сiчнi 2015 року — саме тодi в медiа з’явився доти прихований вiд громадськостi Додаток до Мiнських угод, пiдписаний у вереснi 2014-го. Багато хто пропустив цю iнформацiю повз увагу. Але я вважаю, що люди повиннi її знати. Чотири мiсяцi пiсля пiдписання «Мiнська-1» нашi солдати самовiддано захищали аеропорт. Нiхто не вiддав їм наказу вiдступити!

Можливо, у головнокомандувача Порошенка не було вибору?

— Я ще можу зрозумiти, чому Порошенко погодився вiддати цей об’єкт — вiн на це мав право як глава держави. Але якщо вже пiшов на такий крок, то мав би бодай подбати про життя солдатiв — вiдвести їх звiдти, з-пiд вогню, не кидати в безцiльну бiйню, тим паче без належного забезпечення й пiдкрiплення резервами! Однак вiн не зробив цього. Понад те, тепер ще й пiариться на подвигу кiборгiв, яких сам зрадив! Я вбачаю в цьому не тiльки моральний, а й кримiнальний злочин.

— А чому ви говорите про це лише тепер? Вважаєте, глава держави має бути притягнутий до кримiнальної вiдповiдальностi?

— Ви, мабуть, знаєте, хто контролює всi вiдомства в країнi. Доки генпрокурором є кум Президента Юрiй Луценко, доки головним вiйськовим прокурором є Анатолiй Матiос, який не може розслiдувати реальних злочинiв, а лише поширює брехню з полiтичних мiркувань, доти геть немає шансiв, що хтось буде притягнутий до вiдповiдальностi. Тому що тут вiдповiдальнiсть починається з першої особи.

Тому особливо надриватися сенсу немає — нi ранiше, нi тепер. Але про це не можна забути — йдеться про питання, пов’язанi iз загибеллю людей. Вони не мають термiну давностi. Рано чи пiзно доведеться вiдповiдати. Принаймнi заради справедливостi щодо тих, хто залишився живим, захищаючи аеропорт, i щодо родин загиблих солдатiв. Щоб вони розумiли, у чому причина.

Наталiя ВАСЮНЕЦЬ

Предыдущая статьяСемьи, погибших в катастрофе Boeing777, получат компенсации
Следующая статья«Боже, царя храни», — поют возле здания СБУ и Софии Киевской