Банки iнтенсивно закривають свої вiддiлення

За даними НБУ, з початку року загальна мережа вiддiлень банкiв зменшилася на 8,8%, або на 1049. Цiкаво, що закривалися не тiльки офiси неплатоспроможних банкiв, пише газета Експрес.

За пiвроку найбiльше вiддiлень закрили провiднi фiнустанови — Приватбанк та Ощадбанк. Чому банки оптимiзують свою мережу?

— Лише у квiтнi-червнi кiлькiсть вiддiлень банкiв скоротилася на 505 i на 1 липня становила 10 822, — коментує Олексiй Кущ, радник голови Асоцiацiї українських банкiв. — Найбiльше фiлiй втратили Ощадбанк, Промiнвестбанк, Правекс-Банк, Приватбанк, Укрсиббанк. А от прирiст за кiлькiстю вiддiлень показали Мегабанк, Агрокомбанк, Артем-Банк.

Банки створювали свої мережi вiддiлень пiд тi обсяги ринку, якi були до кризи. Це стосується перш за все роздрiбного бiзнесу. Якщо корпоративний бiзнес можна ще консолiдувати у великих офiсах, обслуговувати клiєнтiв дистанцiйно, то роздрiбний, що орiєнтований найперше на населення, малий та середнiй бiзнес, завжди йшов назустрiч клiєнту, тобто задля нього розвивалися мережевi структури.

Сьогоднi населення критично збiднiло, у рази скоротилися послуги, якi банки надавали клiєнтам. Депозити люди не кладуть у банки, за кредитами не звертаються, iншими послугами мало користуються. Малий i середнiй бiзнес теж у пригнiченому станi. Скорочення ринку призвело до того, що мережа банкiв є збитковою, фiнустанови не можуть покривати витрати на їх обслуговування. Тому тривають мiнiмiзацiя, реструктуризацiя та скорочення. Часто ще банки передислоковують свої вiддiлення в цiкавiше для них мiсце.

— Банкiвська система має великi збитки через поганi кредити, — додає директор Українського аналiтичного центру Олександр Охрiменко. — Як результат — банки повиннi економити, щоб хоча б вийти на нуль. Якщо вони не лiквiдують збитковi вiддiлення, то просто розоряться. Тому дiйсно для багатьох фiнустанов стоїть завдання зменшити кiлькiсть вiддiлень, залишаться тiльки прибутковi.

— Можливо, багато своїх послуг банки просто переводять в iнтернет?

О. Кущ: — Помилковою є думка, що в нас так добре стало жити населення, що перейшло на онлайн-банкiнг. Якщо поїхати в невеликi мiстечка та села, то там навiть проблеми з мобiльним зв’язком є, а не лише з iнтернетом. Повторюю, що основна причина скорочення вiддiлень — банки втратили 50% своєї клiєнтської бази.

О. Охрiменко: — Iз часом населення звикне користуватися iнтернет-банкiнгом. Цiлком можливо, що з’явиться нова послуга — консультацiя та допомога у здiйсненнi платежiв й операцiй через всесвiтню павутину. Можуть виникнути навiть невеликi фiрми в райцентрах, якi спецiалiзуватимуться на цьому.

— Вiддiлення й надалi закриватимуть?

О. Кущ: — Основна хвиля скорочень вiдбулася, але тенденцiя триватиме. Досi переважно комерцiйнi банки «рiзали» свої мережi, державнi банки ще сяк-так трималися, бо мали пiдтримку. Тепер дiйшла черга й до них. До кiнця року значно поменшає вiддiлень у державних фiнустановах.

До речi, лiдерами за кiлькiстю структурних пiдроздiлiв, попри все, залишаються Ощадбанк (3902), Приватбанк (2325), Райффайзен Банк Аваль (590), Укрсиббанк (429), Укрсоцбанк (262).

Леся ЯСИНЧУК

Предыдущая статьяКличко сообщил, когда на Троещине появится метро
Следующая статьяМозок Луценка частково контролюється Матіосом, — Лещенко. Відео