Коли йдеться про тероризм, то його попередження стосуються не тільки терористичних груп, а й терористів-одинаків. Чому саме вони є набагато підступнішими та небезпечнішими нам розповів очільник німецького Інституту запобігання криз Рольф Топгофен.

 

“Бомба сповільненої дії”

— Яку роль в контексті запобігання терактам відіграються терористи, що діють одноосібно?

— Коли ми маємо справу із терористом, що сповідує цінності певної групи, скажімо, він салафіст чи джихадист, тоді ми можемо припускати, що він діятиме за принципом “самотнього вовка”. Оскільки він не співпрацює з визначеними угрупованнями, передбачити його заплановані злочини фактично неможливо. У такому випадку напад завжди буде неочікуваним і раптовим.

Правоохоронні органи вже давно мають страхи щодо одиночних зловмисників, адже у порівнянні з групами вони є більшою загрозою.

Людина, якої немає на обліку поліції чи спецслужб, вважається своєрідною “бомбою сповільненої дії”. А саморадикалізація є неконтрольованим процесом і може спалахнути будь-коли, а діям, що виникнуть після неї практично нереально запобігти.

 

Одинаків важко помітити навіть спецслужбам

— Як саме служби безпеки виходять на слід таких зловмисників?

— Майже усі центри ісламу в Німеччині, наприклад, знаходяться під ретельним наглядом. Тому всі угруповування є відомими. Поліція та спецслужби також стежать за потенційними терористами – в основному це люди, які мають радикально екстремістські погляди. Про терористів-одинаків поліція може знати, тільки тоді, коли вони вже робили екстремістькі заяви чи вчиняли агресивно-провокуючі дії в рамках чи поза рамками певної терористичної групи. У всіх інших випадках особливо небезпечні особи залишаються непоміченими.

 

Перший одиночний теракт в Німеччині

 

— Чи були теракти організовані одинаками у Німеччині?

— Людина, яка тихенько виношує свої підступні терористичні плани, є справжнім жахом для представників служб безпеки. Схоже відбулося у 2011 році. Тоді двадцятирічний студент із Косова Арід Ука рапотово вбив двох військових США і ще 2-х важко поранив. Цього тоді абсолютно ніхто не очікував, адже хлопець раніше не був підсудним. Фактично цей теракт став першим в Німеччині, який не вдалося попередити.

 

Теракт через відчай

— А що вам відомо про нападників-одинаків, котрі планують теракти, маючи ісламістські мотиви?

— Вони дуже пригнічені, адже не мають перспективи знайти роботу чи здобути певну професію. Частина з них не може повністю інтегруватися в соціум. Вони вчиняють теракти практично із відчаю та розчарування. Такі люди досить часто приймають пропозиції ісламістів-терористів.

 

Натовп – найнебезпечніше місце

— Терористичні угрупування поширюють інструкції для одинаків у мережі інтернет? І чи можна на основі цих матеріалів виначити потенційних терористів та спрогнозувати, хто або що може стати для них мішенню?

— Лідери ісламістів регулярно переконують прибічників в наступному: беріть будь-яку річ, що трапиться вам на шляху – ніж чи автівку – і задавлюйте натовпи людей, вбивайте так, як вам хочеться. Загалом вони пропагують масові вбивства традиційними засобами. Тому й місця, де одночасно перебуває величезна кількість осіб, вважаються надзвичайно небезпечними.

 

Предыдущая статья«Генеральный» PR: видимость работы и пыль в глаза
Следующая статьяВ аварии в Одессе пострадала жена известного комика