Цинічне вбивство в центрі української столиці журналіста “УП” та радіо “Вести” Павла Шеремета може спричинити подальшу дестабілізацію ситуації в Україні. Тому сьогодні питання номер один – це якими мотивами керувалися вбивці.

Нагадаємо учора на автівці засновниці “Української правди” Олени Притули спрацював вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху загинув водій – Павло Шеремет. Поліція та слідчі знайшли шістсот грам тротилу і кваліфікували злочин як умисне вбивство.

 

Хто ж насправді має вигоду із цього вбивства?

Те, що нашій політичній владі – навряд чи. Адже для них покійний не становив серйозної загрози. Нікого й ні до чого, на кшталт повалення режиму не закликав, і просто проводив цікаві ефіри на радіо. Скандальний і викривальних матеріалів теж не було.

Доречно згадати і його журналістське минуле в сусідніх авторитарних Білорусі і Російській Федерації. Однак, якби владам цих держав хотілося його “прибрати”, вони б, скоріш за все, зробили це раніше. Шеремет уже давно проживав на території України. Тому представники-опоненти від вищезгаданих держав навіть через його журналістську діяльність і особисту неприязнь мотивів для вбивств не мали.

 

В Україні намагаються “прокачати” сценарії із дестабілізації

Та, коли ми поглянемо на ситуацію в контексті українських подій, то вимальовуватиметься більш чіткіша і зрозуміліша картинка. І вбивство Павла стає не тільки вигідним, а й в цілком логічно вписується в інші сценарії, які покликані дестабілізувати ситуацію всередині нашої держави.

Цивільною дружиною журналіста була Олена Притула, власниця “УП”. Власне, там Шеремет вів свій блог, публікував інтерв’ю з посадовцями і розвивав проекти дітища Гонгадзе.

 

“Українська правда” звязалася з російськими олігархами?

Щоправда, сьогодні видання захлинулося в серії скандалів, що мають стосунок до олігарха із РФ Костянтина Григоришина.

Нещодавно медіа писали про часті “посиденьки” колишнього розслідувача “УП” С. Лещенка і головного редактора С. Мусаєвої. І Сергій і Севгіль при цьому фактів цих зустрічей не заперечують, посилаючись на професійну діяльність. Позавчора Мусаєву “застукали” з Григоришиним, оприлюднивши спільне фото. Світлину зробив колишній міністр екології Ігор Шевченко і опублікував її у соцмережі.

Відзначимо що Мустафа Найєм та Сергій Лещенко регулярно стають акторами тем відносно Генпрокуратури та інших корпоративних конфліктів, особливо тих, які стосуються оточення глави держави.

 

Лещенко розхитує БПП

Для прикладу, Лещенко на початку літа висунув звинувачення Ігорю Кононенку, так званому “сірому кардиналові” БПП, щодо того, що нардеп допоміг зняти зі списків Інтерполу поплічника Віктора Януковича Юрія Іванющенка.

Натомість Кононенко відповів Лещенку, що той був гарним розслідувачем, але вже став депутатом і почав неадекватно сприймати факти.

Але додамо, що Кононенко не є причетним до інциденту із Шеметом. Оскільки такий стиль не притаманний цій команді, яка звикла використовувати “договорняки” і “капусту”. Однак тут наявна чітка картинка, що ілюструє внутрішнє протиріччя влади. При цьому видання Притули після Революції Гідності вважалося лояльним щодо теперішньої влади.

 

Притула не мішень

Правоохоронці висунули версію, що може бути таке, що вибухівка призначалася дружині загиблого. Але не на користь цього говорить той факт, що засновниця “УП” не їздила щоранку на радіо. Також пристрій спрацював не одразу а вже через деякий час, коли авто рухалося. По суті це означає, що зловмисник точно знав і бачив, хто за кермом. У цій жорстокій версії Притула є вигіднішою замовникам живою, оскільки із розпачу може винести шквал критики на владу.

Отже, у вбивстві журналіста є важливішим контекст в загальній картині процесів на арені української політики та інтерпретації, які виникнуть після інциденту.

 

Рімейк справи Гонгадзе

Сьогодні ми бачимо, що вбили відомого медійника, який мав відношення до символічного медіа України, чиї журналісти часто мали протиріччя із представниками влади. Ні на що не схоже? Схоже. На справу Гонгадзе. Мотиви аналогічні. Парадоксально, але навіть в цій трагедії основними є ті самі актори – Притула, дружина померлого. Юрій Луценко – один із фігурантів акції “Україна без Кучми”, як очільник ГПУ має дати відповіді на ті ж питання, які задавав колишньому генеральному прокурору України М. Потебеньку. Окрім цього підступна логіка ініціаторів вбивства так само, як і 16 років тому, коли спалахнув “касетний скандал”, має мету спровокувати соціальний вибух в державі.

 

Росії на руку

Аналогічно як і тоді такий сценарій є дуже вигідним для Російської Федерації. І виник він аж занадто вчасно і вдало. На Донбасі – конфлікт посилюється. До Києва йде промосковський Хресний хід, який щоразу провокує соціум, економічна ситуація ще більше посилює напругу в суспільстві, а через конфлікти між політичними групами впливу такі політсили як Батьківщина, Оппоблок і Радикальна партія прокручують ситуацію так, аби були проведені дострокові вибори в парламент.

 

Дотиснути “Мінськ-2”

У ЄС вже “втомилися” від України, і вони вже зав’язують із допомогою, а Білий дім, Париж, Берлін прагнуть якомога швидше протиснути “Мінськ-2”. Американські республіканці з ініціативи Д. Трампа прибрали позицію про надання летального озброєння Києву. Усі ці аспекти відчутно ослаблюють владу президента і уряду. І тут в особі смерті Шеремета приходить “чорний лебідь”, котрий вкидає в інформаційний простір ще один довгограючий сюжет, який можна використовувати для тиску і впливу на політичну владу і для посилення конфліктів всередині неї.

У російському Міністерстві закордонних справ заявивши, що Україна стала “кладовищем журналістів”, показали, що така логіка буде розігруватися наповну.

 

“Чорна кішка” для Авакова та Порошенка

Іммовірно в стосунки між президентом та главою МВС А. Аваковим намагатимуться підкинути “чорну кішку”. Адже останнім матеріалом покійника була стаття про батальйон “Азов”. Вона не містила нічого резонансного, однак її зможуть якось використати, звинувачуючи “азовців” у розгулі і анархії.

Також відзначимо, що “УП” вже мала конфлікт з міністром МВС через інтернет-ресурс “Миротворець” а Лещенко популяризував тему про корупційні схеми Авакова, а останнім часом взагалі припускав, що він може здійснити держпереворот.

Подібні плітки поширювали і інші народні обранці, зокрема В. Парасюк. А Лещенко ще взимку закликав партію звільнити Авакова з посади.

 

Авакову та Порошенку сваритися не вигідно

Але обом – і президенту і міністру А. Авакову сьогодні протиріччя не на користь. Якщо глава держави прибере Авакова, це розхитає всю владну структуру, тому що “НФ” (Народний фронт) покине лави коаліції і оголосять про перевибори до Верховної Ради України. А цього не хоче Порошенко, про що свідчить повідомлення О. Турчинова, секретаря РНБО, про необхідність введення воєнного стану, умовою якого є непроведення жодних виборів. Представники “НФ” теж маніпулюють цією темою, оскільки вибори для них сьогодні – це катастрофа. Вони на даний час мають підтримку всього лише майже два відсотки.

Навіть якщо й Аваков подумає про переворот, то у разі його успішного проведення, заколотники не втримають владу. Особливо це стосується регіонів, де є потреба домовлятися з елітами і олігархами. Також для цього має бути впливова і масова політсила, яка має підтримку у населення. А цього всього немає. Тому, якщо й переворот буде, то наслідки його стануть невтішними. Україна перетвориться на державу Скоропадського 1919 року, яку колись розвалила Директорія, призвівши країну до анархії та хаосу. Тому Авакову сьогодні вигідніше працювати в команді.

 

“Азов” стане касетним скандалом №2?

Однак “азовський слід” ініціатори злочину в цетрі столиці зможуть “прокачати” з метою, аби дестабілізувати конструкцію влади і аналогічно, як колись прибічники “касетного скандал” змусили тодішнього главу держави Кучму викинути за борт Ю. Кравченка, В. Литвина та інших впливових політичних акторів, розгойдуючи справу Георгія Гонгадзе.

Нестійка політична система країни свідчить про те, що подібні злочини легко можуть її знищити. Скоріш за все ми взнаємо, що Шеремет “розслідував діяльність Порошенка і його бізнес-відносини з РФ”. Усе аж занадто очевидно. Але такі сценарії з легкістю підкинуть жару у вогонь. Український соціум дуже вразливий нині, тому такі інформаційні приводи сприйме на “ура”.

 

Кремль усе прорахував

А от Росія може створити в Україні мультикризове становище, яке складатиметься з активізації дій на Сході, створення скандальних гострих ситуацій всередині держави та дискредитацію Києва на міжнародному рівні.

Така тенденція повністю відповідає законам гібридної війни, коли ведуться не тільки бойові дії, а й використовується тиск всередині. Цей сценарій буде набувати обертів протягом одного-трьох місяців, аби “дотягти” Україну до “Мінську-3”. Російська Федерація прекрасно врахувала події на Заході (Ніцца, вибори в Америці і тд), що свідчить про те, що Володимир Володимирович готує свою переможну кампанію до російського парламенту.

Отже, наша держава знову увійшла в чорну неспокійну смугу “прокачування”, яка до осені тільки посилиться. Тому президентові доведеться максимально швидко розслідувати вбивство журналіста, аби встигнути спростовувати всі вищезгадані сценарії. А це потребуватиме справжніх реформ і політичних рішень, спрямованих на якісні зміни. Згадаймо, Янукович втік тому, що допустив смерті в центрі української столиці. Порошенко сьогодні стоїть перед аналогічним викликом: “чорний лебідь” завітав в Україну під виглядом вбивства Шеремета.

 

Предыдущая статьяСавченко призвала просить прощения перед Донбассом
Следующая статьяНа підприємстві «Укроборонпрому» пролунав вибух