Нові політичні партії України проголошують чіткий курс на євроінтеграцію, боротьби з корупційними механізмами та обіцяють реформи. Аналітики кажуть, що цим політсилам буде важко уникнути внутрішніх конфліктів і позбавитися від впливу олігархічних груп.

Липень місяць подарував Україні два нові політичні проекти – нову версію партії “Демократичний альянс” та партію “Хвиля”, яка сформувалася навколо губернатора Одещини Міхаїла Саакашвілі. Ці партії продекларували віданність принципам демократії, а метою діяльності визначили – боротьбу з корупцією та впровадження в Україні реформ. Однак політичні експерти закликають остерігатися конкуренції між головними представниками в обох політсилах і впливу олігархів.

 

“Хвиля” змиє корупцію?

Про заснування “Хвилі” парламентарі та громадські діячі анонсували 18 липня в столиці України. Мета “Хвилі” – це відродження і трансформація держави. Ініціативна група, яка займається підготовкою установчого з’їзду вже сформована. До партії входять такі депутати як Н. Новак та В. Чумак, а також колишній очільник ГПУ Давид Сакварелідзе і Віталій Касько.

“Це українська політична партія, яка має робочу назву “Хвиля”, оскільки хвиля має здійнятися в Україні і вимити весь корупційний бруд, який існує сьогодні”, — каже нардеп Віктор Чумак.

 

“Демократичний альянс” змінив ідеологію

“Демальянс” збирався в столиця 9 липня. На засіданні політична сила відмовилася від християнської ідеології демократичного спрямування, змінивши її на цінності гуманізму. Також партія обрала нових керівників і змінила текст статуту. Колишній очільник “Демальянсу” В. Гацька тепер матиме співголову – Світлану Заліщук. Сергія Лещенка, Мустафу Найєма і Вікторію Пташник включили до складу заступників голови.

“Парламент вже є в розпорядженні цієї сили, партія може користуватися його трибуною, порушуючи ті питання і проблеми, які виникають на місцевому рівні”, — каже М. Найєм.

 

Враховуємо помилки чужих

Українці вже втомилися від старих політиків і партій. Тому в соціумі є запит на свіжі політичні обличчя. Так пояснює створення двох нових партій Ярослав Макітра, аналітик Інституту соціальних технологій «Соціополіс». Те, що в Україні з’явилися ще дві політсили – це добре, на його думку, оскільки нарешті є можливість для появи партій, котрі грунтуються на ідеології, на противагу партіям вождів, які наразі переважають у Раді. Зокрема, “Самопоміч” стала успішною, через те, що в соціумі був запит на такі об’єднання.

 

Не повторювати помилок “Самопомочі”

Але Макітра застеріг, аби нові політичні партії не повторювали помилок “Самопомочі”.

“Необхідно не відступати від обіцянок і чітко сповідувати проголошені цінності і мету, не треба “торгуватися”, як це робила “Самопоміч”, порушуючи таким чином свою ідеологію і програмні цілі. Тому що все це може перетворитися в суттєвий мінус на парламентських виборах”, — каже Ярослав Макітра.

 

Невдоволені старі політики і нові партії

Появу нових партій також спричинив масовий вихід із БПП депутатів, яких не влаштовують наявні партії в парламенті. Таку позицію висловив політолог Володимир Фесенко, керівник центру “Пента”.

Політиків-вихідців із партій Ради та нові політпроекти, як стверджує експерт, від інших відрізняє прихильність до ліберального курсу.

“Молодь, котра сформувала “Демальянс” мала протиріччя з грузинським губернатором Одеської області Саакашвілі не в сфері ідеології, а в – лідерстві. Вони не в захваті від того, що “Хвиля” матиме орієнтацію на Саакашвілі і має мету, аби він зайняв крісло прем’єра”, — говорить Володимир Фесенко.

 

Чи дадуть гроші олігархи?

Політолог не має очікувань з приводу того, що ці дві політичні сили безпосередньо і повністю матимуть залежність від олігархічних груп. Однак це не виключає того, що олігархи їх не спонсоруватимуть, оскільки таку практику мають більшість партій Ради.

“Мова не йде про трансформацію цих сил на акціонерні товариства олігархічних груп, тут йдеться про особливі зв’язки з донорськими організаціями, зокрема, про просування окремих їхніх інтересів. На мою думку, партія Міхо, на відміну від “Демальянсу” має гроші, і ці кошти надає їм не тільки малий та середній бізнес, а й великий”, — каже політолог.

За його словами, у майбутньому політична практика покаже, чи взаємодіятимуть нові політики із бізнесом на цивілізованих умовах.

Адже, наразі до зустрічей очільників новостворених сил вже прикута пильна увага. Зокрема, це стосується недавнього ланчу С. Лещенка з російським олігархом К. Григоришиним. Ця зустріч спровокувала шквал негативу у соцмережах і вимоги до “Демальянсу” розповісти про те, що їх насправді пов’язує з олігархом, котрий раніше давав гроші українським комуністам.

 

Колишній спонсор комуністів дає гроші “Демальянсу”?

Тим часом медіа повідомляють про те, що головним донором нової політсили став бізнесмен Олександр Кардаков, котрий входить у ТОП-100 найбагатших осіб світу і став популярним через те, що Світовий банк виявив корупційні дії в одній із його компаній.

Додамо, що на зібранні “Демократичного альянсу” до назви політичної сили прикріпили гасло – “Відкрита платформа єднання”, яке має на меті об’єднання з усіма демократичними партіями.

“Коли новостворені партії та політики змагатимуться між собою за один і той самий електорат, то вони тільки відбиратимуть голоси один в одного, зменшуючи свої можливості потрапити до Верховної Ради”, — говорить аналітик Фесенко.

 

Предыдущая статьяОперация — сбежать: Кто из политиков и чиновников выехал из Украины
Следующая статьяПарламент Бельгии рассмотрит резолюцию об отмене санкций против РФ