У Міноборони за допомогою фальсифікації результатів експертизи щодо масового отруєння бійців в НЦ “Десна”  проштовхують заплановану корупційну схему. Чесні компанії-постачальники харчів для вояк, навіть після перемоги на Prozorro”, залишитися на ринку шансів не мають.

 Масового отруєння м’ясними консервами бійців 169-го  навчального центру «Десна» не було.

У середу, 20 липня, начальник центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України Дмитро Марченко на брифінгу звинуватив підприємство “Візит” у недбалому ставленні до продуктів, що спричинило отруєння більше 200 бійців.

На брифінг представників «Візиту» не впустили, збрехавши журналістам, що вони не захотіли прийти. ЗМІ підхопили новину про отруєння військових, і багато хто, навіть не перевіривши факти, взявся поширювати «сенсацію».

Замість отруєння – застуда

Між тим, самого отруєння взагалі не було: підприємство «Візит» звернулося до начальника медичної служби військової частини А0665 А. Бондарчука та отримало відповідь, що з квітня цього року до теперішнього часу випадків харчових отруєнь особового складу виявлено не було. Не підтвердив факту отруєння і лікар військового шпиталю.

 spravka222

Виявилося, що солдати в період з 1 по 19 червня 2016 року хворіли на звичайнісіньку респіраторну інфекцію та пневмонію.

За словами директора ТОВ «Візит» Людмили Цілінської, обставини захворювання військовослужбовців та діагноз умисно перекручують та використовують для дискредитації потужного та авторитетного українського виробника.

«Ми на ринку м’яса – з 1995 року. Ми національний виробник, що має великий товарообіг та зарекомендував себе як постачальник високоякісної продукції, – говорить Людмила Цілінська. – В рамках укладеного тендерного договору підприємству «Візит» жодних претензій щодо якості і кількості продукції Міноборони не пред’являло. До 19 липня отримували тільки письмові подяки від командирів військових частин, а про те, що у нас начебто є проблеми, ми дізналися лише з преси».

Скрин подяк

 

Наклеп задля усунення конкурентів з ринку

Та усі переваги підприємства втрачають цінність, коли на горизонті з’являються гроші. Прибрати «Візит» з ринку постачальників їжі для військових готувалися вже давно, і умови для цього закладалися ще задовго до брифінгу Дмитра Марченка, – впевнені в компанії.

Першим тривожним дзвіночком стало те, що волонтери і деякі депутати зі своїми фірмами почали звертатися в правоохоронні органи, безпідставно звинувачуючи «Візит» в тому, що українських солдатів нібито годують неякісною їжею, тому підприємство необхідно негайно ліквідувати з ринку.

«Офіційних процедур з приводу цих звернень ніхто не проводив, відповідні акти не були складені, претензії не були пред’явлені в тому порядку, як це визначено тендером. Звичайно, з ініціативи народних депутатів порушувався ряд справ. Та на сьогоднішній день немає жодного факту, щоб когось було притягнено», – розповідає адвокат «Візиту» Наталя Князьська.

У боротьбі за тендер використовують звязки з АТО

Одним із тих, хто особисто вирішив поскаржитися у високі кабінети, став В’ячеслав Вовченко, очільник громадської організації «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій». У квітні-травні він звернувся до генерала ЗСУ Степана Полторака, висунувши обвинувачення «Візиту» в тому, що фірма нібито підриває обороноздатність держави, годуючи армійців продуктами, від яких вони масово хворіють.

 “Нас обвинувачують в тому, що ми надали неякісні продукти, тоді як самі вони, навіть пальцем не поворухнули, аби припинити харчувати такими “ядами” солдатів, — каже адвокат ТОВ “Візит”, — чому ж тоді вони пішли на брифінги, а не в прокуратуру?”

Але навряд чи В’ячеслав Вовченко так щиро переймався здоров’ям вояків та боєготовністю армії. Адже на сайті тендерних державних закупівель «Prozorro» його прізвище фігурує…  в якості учасника торгів!  Це ще один доказ на користь версії, що замість ТОВ «Візит» за допомогою спланованої корупційної схеми прагнуть «проштовхнути» іншого постачальника. А інтереси волонтера Вовченка не обмежуються лише альтруїстичною допомогою АТОвцям.

Як стало відомо із перевірених джерел, він збирається постачати білоруську чи ще якусь іншу продукцію.

За словами адвоката «Візиту», якщо керівництво отримало 14 липня звіт про неякісну продукцію, то вони, відповідно до закону, повинні були товар опечатати і вилучити.

«Нас обвинувачують в тому, що ми надали неякісні продукти, тоді як самі вони навіть пальцем не поворухнули, аби припинити харчувати  «отрутою»  солдатів, – каже адвокат, – чому ж тоді вони пішли на брифінги, а не в прокуратуру? Уже майже місяць пройшов, і ми б теоретично могли “покласти” всю армію».

 Американський набір «викрив» лихі замисли

Пролила світло на обставини псевдо-сенсації та обставина,  що радник президента Юрій Бірюков проанонсував впровадження на ринок нового продуктового набору за американським зразком, що мав би складатися із бульйону розчинного, шоколаду та інших продуктів. При цьому, він навіть зазначив ціну на набори – в середньому 120-140 гривень. Зрозуміло, що нові експерименти для держави виливатимуться в добру копійчину.

«Ми цього не зовсім зрозуміли, оскільки у нас технологія, каса, обороти, та  й тендеру з приводу цього набору не проводили. Тому ми вважали, що наше підприємство постачатиме продукцію, або ж буде проведено ще один тендер», – пояснює Наталія Князьська, – але виявилося, що це ретельно спланована брудна кампанія проти «Візиту».

 Повідомлення про «отруєння» накликало на підприємство перевірку

Але назвати її повноцінною не можна. По-перше, було порушено строки взяття проб продукції. Зразки для аналізу було взято 23 червня. Експертиза щодо їх якості була проведена вже за тиждень після виїмки – першого липня. Де перебували ці зразки протягом семи днів – невідомо,  – обурюються на підприємстві.

А звіт науково-дослідного інституту «Ресурс», де організували  перевірку «зіпсованих» харчів, був готовий і переданий Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України аж 14 липня.

По-друге, відзначимо, що зразки для перевірки були взяті не одразу, вони не були опломбовані й вилучені в негайному порядку, як це передбачається договором.

Перевіряли зразки тільки в одній установі

По-третє, перевірка  нібито зіпсованих продуктів здійснювалася тільки в одній установі – Українському державному науково-дослідному інституті «Ресурс» Державного агентства резерву України, яка, до речі, отримала акредитацію тільки місяць тому. «Представнику ТОВ «Візит» категорично відмовили взяти два зразки продукції для відправлення на незалежну експертизу, що свідчить про зацікавленість Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ у наявності єдиних сфальсифікованих результатів експертизи»,  – додає Наталя Князьська .

Чому за зберігання харчів не відповідає Міноборони?

Дмитро Марченко відзначив на брифінгу, що продукти харчування зберігалися не належним чином:

«Продукти зберігалися в приміщенні за температури +39 градусів. Морозильна камера з м’ясом мала температуру +15. За результатами лабораторних досліджень, у вершковому маслі та сирі виявлено 100% жирів ненатурального походження. У продукті під назвою «сир твердий» знайшли бактерії кишкової палички. У маслі — цвілеві гриби. У вилучених м’ясних консервах виявлені невідповідності вимогам ДСТУ».

 Міноборони самостійно перевіряє продукцію на якість

Адвокат ТОВ «Візит» Наталія Князьська пояснила, що претензії щодо якості є безпідставними, оскільки ще перед тим, як потрапити на тендер, продукція має не просто отримати сертифікат якості чи відповідності ДСТУ, а й пройти тести.

«Міністерством тестується і перевіряється окремо кожен вид продукції. За результатами торгів укладається угода щодо поставки, а кожна партія продукції підписується актом прийому-передачі», – пояснює адвокат.

Як лобісти дурять Prozorro

Наразі із ТОВ “Візит” Міністерство оборони прагне розірвати тендер на 400 мільйонів гривень.  Очевидно, що посередником у цій корупційній схемі виступає Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, аби на  місце «Візиту» залучити пролобійовану власну компанію. Тому ні запровадження системи держзакупівель «Prozorro», ні гучні заяви уряду про боротьбу з корупцією і створення відповідних органів для боротьби із зловживаннями посадовців не дають шансів втриматися на ринку чесним і незалежним компаніям. Щоб захистити свої права, ТОВ «Візит» звернулося у військову прокуратуру, яка має надати відповідь,  чи насправді  був факт отруєння 200 військовослужбовців центру «Десна».

«Пресують» усіх чесних переможців тендерів

Відзначимо, що на брифінгу Марченко повідомив про перевірку постачальників у Харківській, Херсонській і Дніпропетровській областях. Мова йде про 11-ту армійську авіацію, 92-ту механізовану і 93-ю гвардійську механізовану окремі бригади.

Як повідомляє видання «Багнет», там воїнів годують ТОВ «Артек-Союз» (Одеса), ТОВ «Авіка» (Дніпро) і ТОВ «Геус-Груп» (Одеса). Саме ці кейтерингові компанії разом з «Візитом» стали переможцями конкурсних торгів через систему «Prozorro». Загальна сума контракту – 2,2 мільярди гривень.

Щоправда, Міноборони також прийняло пропозицію на понад 126 мільйонів гривень від ТОВ «Транс Логістик Центр», яке часто пов’язують з олігархом Юрієм Іванющенком. Але чомусь, за інформацією «Багнету», позапланові перевірки це підприємство та «Геус-Груп», що теж має відношення до Іванющенка, оминули (!).

 

Як бачимо,  незважаючи на проєвропейський курс влади на боротьбу з корупцією, схеми залишаються ті ж самі, що й за попередників. Владні структури прагнуть «проштовхувати» на ринок свої підприємства, відверто маніпулюючи волонтерами, честю та гідністю АТОвців та чесними виробниками.

На жаль, олігархічно-кланова система в Україні знайшла, як обійти навіть надсправедливу систему держзакупівель «Prozzorro»  заради лобіювання своїх фінансових інтересів.

 

 Марина Тарнавська

Предыдущая статьяПарламент Бельгии рассмотрит резолюцию об отмене санкций против РФ
Следующая статьяЧто принял Сейм Польши? Перевод резолюции о признании геноцида на Волыни