Щоб в українських судах поменшало проявів корупції активісти вирішили провести масштабну перевірку суддів України. Інтернет-портал PROSUD запрацював тільки тиждень тому, однак вже є перші результати.

Працюють в інноваційному проекті тільки 10-ро осіб – активісти, юристи, медійники. Однак їм вдалося оприлюднити інформацію щодо даних понад семи тисяч суддів. Також досьє на суддів крім декларацій має інформацію про профдіяльність  і дані конкретно по кожній справі, якою суддя займався.

 

Ті служителі Феміди, котрі вирішували долю “справ Майдану”, матимуть спеціальну помітку

 

PROSUD був офіційно презентований недавно в столиці України представниками “Автомайдану”.

Інформація про суддів на порталі PROSUD  має дані про рівень доходів, площу житла, землі, а також щодо нерухомості якою володіють члени родини.

“Судді вважаються публічними персонами, тому вся інформація береться з джерел, що є у вільному доступі. Зокрема, це реєстри, декларації, відео і фото майна, яке перебуває в їхньому користуванні. Окрім цього кожен українець може надати інформацію про того чи іншого суддю і розповісти про корупційні дії з його боку, і ці факти будуть неодмінно перевірені”, — каже Катерина Бутко, ініціатор проекту  PROSUD.

Особлива помітка для суддів що займалися “справами Майдану”.

 

 

Чи заживуть судді “по-новому”?

Вона каже, що судова система України довгий час не реформувалася, тому й служителі Феміди через свою закритість вважаються найбільш схильними до корупції.

Ось чому представники громадськості вирішили наставити суддів на шлях істинний і жити по-чесному. Вони мають план постійно аналізувати декларації на папері та реальний майновий стан суддів. Якщо буде виявлена невідповідність, то дані щодо статків передаватимуть до НАБУ (Національного антикорупційного бюро), Вищої ради юстиції, Вищої кваліфкомісії суддів та до Нацагенції із запобігання корупції.

Нещодавно парламент проголосував за те, що органи правосуддя мають обираючи суддів перевіряти їх на доброчесність, зокрема, йдеться про перевірку задекларованих статків із реальними. І якщо є невідповідність, то суддів потрібно звільняти.

“На папері і в реальності кількість майна дуже часто не співпадає. А представники кваліфкомісії часто не мають можливості приїхати на місце і все порівняти. Тому наша місія – їм допомогти”, — каже Роман Маселко, представник PROSUD.

 

Суспільний інтерес взяв гору

Активісти переконані, що через викриття фактів судової корупції, вони самі можуть стати жертвами суддів, адже вони можуть проти розслідувачів подавати позови. Але представники проекту PROSUD готові до цього.

“Інтерес суспільства тут має перевагу над правом суддівської приватності. Адже українці прагнуть, щоб система правосуддя була очищена від корупційних елементів і ми захистимо право людей на доступ до публічної інформації, яка стосується життя представників Феміди”, — говорить Маселко.

 

Допомога державним органам

На думку Михайла Жернакова, експерта з судової реформи, представники PROSUDу на волонтерських засадах перебрали на себе велику частину праці, яку мали б виконувати держоргани, але через свої законодавчі повноваження не можуть це зробити.

“Подібні ініціативи є дуже корисними, тому що вони формують суспільний резонанс і позитивно тиснуть на державні органи, аби ті прискіпливіше та продуктивніше працювали. Адже особи з держінституцій не мають можливості приїхати з візитом в домівку судді чи ретельно перевірити дані в мережі інтернет, чи зробити аналіз судового рішення. А активістам це під силу – і всю зібрану інформацію вони можуть надати у відповідні органи”, — говорить Жернаков.

 

Перші успіхи

Представники PROSUD вже провели 3 розслідування, які стосуються діяльності суддів Апеляційного суду столиці, суддів столичного апеляційного господарського суду та Апеляційного суду Київщини. Зокрема, у 2-х служителів Феміди було виявлено нерухомість, якої немає в деклараціях, а в ще одного судді – задекларована заробітна плата не відповідає кількості та вартості майна, прописаного в декларації. Один із вищезгаданих суддів вже пройшов перевірку з кваліфікації, а інший – ні, оскільки не зумів довести те, чи його майно і багатство придбане законним шляхом. Він після розслідування PROSUDу звільнився з роботи, посилаючись на проблеми зі здоров’ям.

Предыдущая статьяНімецький експерт: Як соцмережі змушують людей боятися терактів
Следующая статьяОлимпийский чемпион из Германии назвал главу МОК частью допинговой системы