З осені минулого року російські пропагандистські засоби масової інформації поширили понад 1,5 тисячі фейкових новин, сюжетів та статей. Про це повідомляють в огляді пропаганди від РФ в Disinformation Review.

 

Понад 1, 5 тисячі фейків за рік

Проект Disinformation Review (DR) стартував минулоріч в жовтні. З того часу фахівці спецгрупи при Європейській службі зовнішньої дії зафіксували понад одну тисячу шістсот сорок дев’ять фактів надання неправдивої інформації кремлівськими медіа.

 

Найбільше неправдивої інформації на російській

Останній огляд DR свідчить про те, що Росія поширювала фейки на вісімнадцятьох мовах світу. Найбільша кількість неправдивої інформації була поширена на російській – це 936 фактів. Дезінформація призначалася для жителів України, Білорусі, Кавказу, Литви, Латвії та Естонії.

За 10 місяців аналізу інформації в балтійських країнах на рідних мовах цих трьох держав не було виявлено фейків.

 

Поширювалися фейки й українською

Що стосується України, то на теренах нашої держави мали місце 5 дезінформативних випадків українською.

Окрім цього експерти акцентували увагу на тому, що російська пропаганда була призначена для меншин різних держав, котрі використовують російську мову.

 

Англійською поширювали “дезінформацію” Russia Today та Sputnik

Викривлену інформацію містили сто сімдесят три інформповідомлення англійською мовою. Фахівці кажуть, що крім популярних англомовних проросійських ресурсів на зразок Sputnik чи Russia Today фейки були розміщені і на багатьох сайтах та блогах, котрі також відіграли значну роль у поширенні кремлівської пропаганди.

Експерти DR повідомили, що найчастіше фейкові новини були розповсюджені не лише на російській, англійській та чеській мовах, а на грузинській, німецькій, словацькій, болгарській.

 

В ЄС пропаганда Кремля не стала потужною

Не так очевидно російська пропаганда, на думку експертів Європейської служби, була репрезентована в матеріалах нідерландською, італійською, французькою, польською, румунською, іспанською, норвезькою, шведською та сербською мовами.

 

Предыдущая статьяЯк українські ІТішники наблизять Україну до ЄС
Следующая статьяВ Минобразования сообщают о нарушениях при зачислении абитуриентов