0,,19428403_403,00

Гюнтер Еттінгер, комісар Євросоюзу із цифрової економіки, побував у столиці України, аби запросити українців взяти участь в заснуванні Цифрового співтовариства Європи.

 

Вже створена робоча група

Київ та Брюссель тісно співпрацюватимутть в сфері інформаційних технологій. Комісар Г. Еттінгер створив для цього 2-сторонню робочу групу, перше засідання якої має відбутися вже восени. На спільних зборах планують оцінити необхідність приєднання України до спільного цифрового ринку Європи. Цими планами поділився очільник українського уряду В. Гройсман та єврокомісар Г. Еттінгер.

Зокрема останній повідомив, що в жовтні у Брюсселі проведуть конференцію на тему заснування Цифрового співтовариства, до якого увійдуть 6 держав із програми “Східного партнерства”. Єврокомісар зазначив, що оскільки в Україні швидко розвивається сфера ІТ, країна зможе відіграти провідну роль в даному питанні.

Еттінгер зауважив, що кваліфікованих фахівців в сфері цифрових технологій в нашій державі більше, ніж в окремих країнах Євросоюзу.

 

Чим займатиметься європейське ІТ-співтовариство?

Основними напрямками новоствореного ІТ співтовариства має стати е-комерція, електронне мито і е-система з охорони здоров’я. Передбачається, що спільний цифровий ринок Євросоюзу матиме вільний рух товарів, персон, капіталу, послуг. Також він допоможе створити умови для відкритого доступу фізичним та юридичним особам для діяльності в мережі інтернет на умовах справедливої конкуренції, а також передбачатиме захист особистих і споживчих даних.

 

Перші “цифрові” перемоги

За словами С. Кубіва, 1-го віце-прем’єра України, входження України до єдиного Цифрового співтовариства дасть можливість нашій державі залучити 5 мільярдів євро через рік.

“Завдяки нещодавно введеній системі ProZorro ми отримали потужну економію в розмірі понад два з половиною мільярди гривень. А наприкінці року ми плануємо зекономити ще сорок-пятдесят мільярдів гривень, оскільки всі держзакупівлі будуть проходити через ProZorro”, — сказав Степан Кубів.

 

В українську ІТ-сферу вкладуть 100 мільйонів доларів

Френсіс Маліж, представник банку ЄС теж відзначив, що кількість інвестиційних вкладень в сферу ІТ України збільшується. Також Лєна Кошарна, директор інвесткомпанії Horison Capital повідомила, що сто мільйонів доларів США планують вкласти протягом 3 наступних років в галузь інформаційних технологій України. І ще тридцять п’ять мільйонів нададуть в якості технічної допомоги.

“Ми не станемо конкурентами для Пекіну чи Делі, однак в цьому й немає потреби, коли ми долучимося до Цифрового співтовариства Європи”, — сказав Юрій Антанюк, очільник EPAM System GDO Ukraine.

Дана компанія займається ІТ консалтингом і розробляє програмно-технічне забезпечення. Як зазначив її директор Антанюк, що після раніше в сфері інформаційних технологій Україну розглядали як майданчик аутсорсингу. А тепер наші ІТ-спеціалісти мають набагато більше можливостей та перспектив. Зокрема Ю. Антанюк наголосив на важливості запровадження в нашій країні системи освіти в сфері ІТ-технологій.

 

Україна має запровадити 4G

Аби всі цілі були досягнуті якомога швидше в Україні мають запровадити високошвидкісний мобільний інтернет. На цьому акцентував увагу Г. Еттінгер, котрий розповів про важливість впровадження 4G в нашій державі. Він також висловив сподівання, що до 2020 в усіх країнах-членах Цифрового співтовариства вже буде інший стандарт мобільного інтернету — 5G.

 

Розвиток цифрових технологій став можливий завдяки перемозі Майдану

І хоча Україна майже останньою приєдналася до 3G, посадовці кажуть, що впродовж 2017 року видадуть перші дозволи для запровадження 4G.

За словами Олега Проживальського, очільника мобільного оператора Vodafone Україна, завдяки Майдану в Україні почали швидше розвиватися стандарти мобільної передачі даних. Наразі, на його думку, треба знищувати штучні перепони для прогресування інформаційних та цифрових технологій

 

Предыдущая статьяТаємне життя Віктора Шокіна
Следующая статьяЯк працювала “машина пропаганди” Кремля минулого року