Уряд далі масово влаштовує на ключові посади у владі людей із вінницькою пропискою

Цього місяця «вінницьких» у владі побільшало. Так, Володимир Гройсман призначив в. о. заступника голови Державної фіскальної служби України Мирослава Продана. Останній до переїзду в столицю очолював податкову Вінничини, а в часи, коли біля керма обласним центром стояв майбутній прем’єр, був начальником тутешньої податкової й навіть членом міськвиконкому, пише газета Експрес.

Виглядає, що нинішня влада повторює праткику Януковича й призначає на високі державні посади «своїх». За правління Віктора Федоровича країною керували «донецькі», а з приходом до влади Порошенка й Гройсмана на керівних посадах в органах влади опинилися «вінницькі». Призначення Мирослава Продана ще одне підтвердження цього. Щобільше, Продан у часи правління Янукович працював на ключових посадах у податковій. Однак зміг уникнути люстрації. І ось тепер призначений шефом Кабміну на одну з ключових посад у ДФС. На сайті цієї служби Мирослав Продан дуже коротко розповів про свою трудову діяльність. Подаємо дослівно: з червня 2002 року працював на керівній посаді в комерційній структурі, з березня 2005 року розпочав роботу в податкових органах Вінницької області. З вересня 2008 року обіймав керівні посади в податкових органах Вінницької області, м. Вінниця, Черкаської області та в Міжрегіональному головному управлінні ДФС — Центральному офісі з обслуговування великих платників. З липня 2016 року — в. о. заступника голови Державної фіскальної служби України.

Ми вирішили поцікавитися, що ж це були за керівні посади, про котрі Мирослав Васильович так скромно промовчав. Як виявилося, кар’єрне зростання пана Продана почалося саме з приходом до влади Януковича в 2010 році: Мирослав Васильйович обійняв посаду заступника начальника Державної податкової інспекції у Вінниці. Там він пропрацював до 2012 року. З квітня 2012 став головним державним податковим ревізором–інспектором відділу податкового контролю Уманської ОДПІ. І знов став заступником начальника — тільки вже Уманської ОДПІ. У 2013 році Продан стає заступником начальника ДПІ Солом’янського району Києва. У червні 2013-го призначений на посаду начальника Вінницької об’єднаної державної податкової інспекції.

Здавалося, що, попрацювавши на керівних посадах в податковій у часи правління Януковича, пан Продан мав би підпасти під люстрацію. А дзуськи. Після революції Мирослав Васильович зайняв крісло люстрованої Ілони Заскіної й очолив усю Вінницьку обласну податкову. Відповідний наказ 18 вересня 2014 року видав тодішній голова ДФС України Ігор Білоус.

Ще прем’єр-міністр Арсеній Яценюк давав вказівку «змінити всю вертикаль керівництва ДФС на рівні областей та районів, забезпечивши прихід на ці посади нових незаплямованих кадрів, які зможуть поламати корупційні схеми». Але замість того, щоб бути звільненим, пан Продан, навпаки, пішов на підвищення. Очолив обласну податкову. В березні 2016 року Мирослав Продан був переведений на посаду заступника начальника Міжрегіонального головного управління ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників.

А вже в липні цього року Володимир Гройсман підписав розпорядження, яким призначив Мирослава Продана в. о. заступника голови Державної фіскальної служби України. Ось така карколомна кар’єра у друга прем’єра.

До речі, підприємці Вінничини неодноразово звинувачували чиновника у зловживанні службовим становищем, незаконному відшкодуванні ПДВ, створенні конвертцентрів та інших злочинах, які він міг скоювати завдяки високій посаді. Так, 23 грудня минулого року підприємці Вінничини під стінами місцевої ДФС мітингували проти пана Продана. Той навіть фігурував у  кримінальних провадженнях, розпочатих за статтею про зловживання службовим становищем. Проте одразу після призначенням на високу посаду у ДФС ці справи були припинені.

Видно, друзям Гройсмана дозволено все.

Богдан КУФРИК

Предыдущая статьяЕфремова задержали из-за возможной причастности к созданию «ЛНР», – СМИ
Следующая статьяОппозиционный блок считает задержание Ефремова частью «репрессий против оппозиции»