У ЄС перевірили банки на стресостійкість. Стрес-тести загалом продемонстрували відносну стійкість банківської галузі Європи. Однак деякі проблеми все-таки існують. За результатами перевірки найнестабільнішими є банки Австрії, Іспанії, Ірландії та Італії.

 

Система стабільна, однак деякі банки мають проблеми

Після оприлюднення результатів стрес-тестів в п’ятницю двадцять дев’ятого липня слабкими в ЄС виявилися банки Італії, Австрії, Іспанії та Ірландії. Оцінку потужних кредитних установ здійснювало Європейське відомство контролю за діяльністю банків (ЕВА). У відомстві зазначили, що результати даного моніторингу показали “стабільність і стійкість банківської галузі Європейського Союзу в цілому завдяки залученню капіталу”. Однак ЕВА додали, що якщо аналізувати ситуацію по кожній банківській установі окремо, то результати істотно відрізняються.

“Ми маємо відчутний прогрес завдяки вкладенню капіталу, та це не є абсолютним показником щодо повного “фінансового здоров’я банку”, — говорить Андреа Енріа, голова ЕВА.

За його словами, європейським банкам ще є багато над чим працювати.

 

“Кредитних тягарів” позбавилися не всі

Після того як 8 років тому збанкрутів потужний банк США Lehman Brothers, у світі сталася масштабна фінансова криза і більшість банків Європи ще мають “кредитні тягарі” на мільярди євро.

Основним показником перевірки на стрес став коефіцієнт СЕТ-1. Ним вимірюється відношення легкодоступного капіталу до сукупності банківських активів.

Усього було досліджено п’ятдесят один банк ЄС.

 

Хто де опинився?

Перше місце в антирейтингу дісталося банку Monte dei Pasch di Siena, що в Італії. Його коефіцієнт склав 2,44 %. Інший банк Raiffeisen, що в Австрії, отримав 6, 12 %. Банк Banco Popular (Іспанія) має коефіцієнт 6, 62 % і ще 2 ірландські банківські установи Allied Irish Banks і Bank of Ireland – із показниками 4,3 % і 6, 2 %. Ці результати є нижчими від рівня 7 %, який прийнято вважати допустимим.

Відзначимо, що до категорії “банків-слабаків” увійшла потужна кредитна установа UniCredit – із результатом 7, 10 %, 7,8 % — має німецький банк під назвою Deutsche Bank і 7,42 відсотків дісталося ще одному банку Німеччини – Commerzbank. Банк Barclays (Великобританія) теж показав не дуже задовільні цифри – 7,3 відсотка.

 

 

Предыдущая статьяБывший замгенпрокурора Голомша предположил, что беглые украинские чиновники попробуют расправиться с Ефремовым
Следующая статьяЧому гальмується процес приватизації в Україні?