Відповідно до рішення Печерського суду Києва колишнього регіонала Олександра Єфремова посадили за ґрати на 2 місяці. Аналітики кажуть, що арешт та переслідування політика є радше “ритуальними”, аніж реальними.

За клопотанням ГПУ районний Печерський суд столиці вдягнув кайданки на руки колишнього очільника “Партії регіонів” Олександра Єфремова строком на шістдесят діб. Політика вивели із залу суду під промовисті слова “Ганьба!”. У той же час рідні АТОвців під стінами суду влаштували акцію із вимогою справедливо покарати Єфремова, звинувачуючи його в підтримці бойовиків на території окупованого Донбасу.

 

Аби не втік

Як зазначив генеральний прокурор Юрій Луценко, регіонал був заарештований двадцять дев’ятого липня в аеропорту “Бориспіль”. Звідти політик хотів дістатися до Австрії, де наразі проживає його син.

“З метою можливого уникнення кримінальної відповідальності ми вирішили затримати Олександра Єфремова, оскільки він міг покинути територію України”, — сказав Юрій Луценко під час брифінгу у столиці 30 липня.

Генпрокурор також повідомив, що екс-регіонал підозрюється в проведенні антиукраїнської діяльності, зокрема йдеться про навмисні цілеспрямовані діяння, що мають на меті зміну території держави, наслідком яких стала загибель українців. Окрім цього Єфремову інкримінують заснування терористичного угрупування під назвою “ЛНР”.

Луценко сказав, що регіонал не є єдиним, кого звинувачують по даних пунктах. І що відповідно до Кримінального кодексу, чиновника не можна буде звільнити, внісши заставу.

 

Інший “регіонал” підтвердив злочини Єфремова

Інший колишній парламентар, представник “регіоналів” Володимир Ландик надав підтвердження підозр та звинувачень прокурора.

За його словами, Єфремов займався організацією приїзду перших представників РФ, які захопили приміщення Луганської держадміністрації два роки тому.

“Спочатку прибули сто п’ятдесят росіян, потім приїхали ще люди і захопили будівлю Служби безпеки України…”, — говорить В. Ландик.

 

Єфремов: “Затримали через нервозність”

Колишній голова “ПР” на судовому засіданні з приводу обрання йому запобіжного заходу, сказав, що його затримали через те, що у влади зараз “нервозність”. У той же час соціальні мережі поширюють на YouTube інтерв’ю регіонала по телебаченню “ЛНР”, де він каже, що почав фінансувати бойовиків псевдореспубліки.

Представники “Опозиційного блоку”, членами якого є багато екс-регіоналів, тридцятого липня висловили “рішучий протест” після затримання Єфремова.

“Маємо готовність допомагати йому, і не тільки йому, а всім, хто став жертвою владного свавілля”, — йдеться в партійній заяві на офіційному сайті “Оппоблоку”.

 

За ґратами не вперше

Відзначимо, що Олександра Єфремова заарештовують вже вдруге. Уперше йому вдягали кайданки рік тому, взимку, звинувачуючи в фальсифікації голосування депутатів в Раді шістнадцятого лютого 2014 року за закони, які виключали можливість мирних акцій протесту в Україні. Окрім цього, влітку два роки тому було відкрито кримінальне провадження щодо екс-регіонала. Йому інкримінували перевищення владних повноважень і “пресування” підприємства, для того, щоб отримати нелегальну комерційну вигоду. Ці дві справи були “провалені” на етапах судових розглядів. І через відсутність складу злочину їх позакривали.

Нагадаємо, що Олександр Єфремов перебував на посаді замголови “ПР” у 2007-2014 роках. Потім він очолив “регіоналів” у Раді. Політичну кар’єру починав в місті Луганську, перебуваючи на посаді 1-го секретаря комсомолу міста. Після розпаду Радянського Союзу Єфремов був на головуючих посадах на підприємствах, зокрема в “Укркомунбанку”. У 1997-2005 був заступником очільника ОДА Луганщини. А з 2006 йому вдалося двічі бути обраним нардепом від “ПР”.

 

Між двох вогнів

Віктор Небоженко, політичний експерт, вважає, що Єфремов став ритуальною жертвою, яку довелося принести внаслідок домовленостей між теперішньою владою та реальними лідерами “регіонів”. Тому доля Олександра, скоріш за все, не спіткає інших головних представників “Партії Регіонів”. А розгляд справи Єфремова у суді, на думку політолога, теж має шанси закінчитися великим пшиком. Найзацікавленішою особою, як стверджує Небоженко, в арешті очільника “ПР” може бути нинішній генпрокурор, котрий таким чином прагне показати авторитетність на посаді.

“Оскільки Юрій Луценко не має прокурорського досвіду, йому треба переконати всіх, що він не є чиїмось кумом і є не просто політиком, а керівником ГПУ, котра наразі веде війну із найлютішими ворогами”, — говорить політичний експерт.

Володимир Бойко, котрий колись був представником Консультативної ради при ГПУ, теж переконаний в тому, що Єфремов є “ритуальною” жертвою. А доказом цього він вважає те, що ГПУ не побоялася порушити закон під час арешту екс-очільника “ПР”. Оскільки відповідно до Кримінального кодексу особу можна затримати без рішення суду тільки тоді, коли її викрили під час здійснення злочинних дій та за наявності свідків злочину.

“Ясна річ, що в аеропорту, де Єфремова затримали, ніякого злочину не було. Так само, як і жоден свідок чи очевидець в “Борисполі” на очільника регіоналів не вказував”, — повідомив Бойко у соціальній мережі Фейсбук.

 

Предыдущая статьяВ сети появилось фото iPhone за $1,3 млн, инкрустированного бриллиантами
Следующая статьяВ Украине зафиксировали вспышки опасного вируса