На Львівській митниці послугами  “Єдиного вікна” – механізму, котрий мав би полегшити процес оформлення фіскальних документів, скористалися тільки 2 бізнесменів. Представники митної служби переконані, що має минути певний період часу, аби підприємці звикли до новацій.

 

Паперам на митниці сказали “НІ”

Від початку серпня 2016 року життя бізнесменів, що мають справу із митниками в плані подачі фіскальних документів задля ввезення чи вивезення товару, повинно було полегшитися. Адже з’явилося “Єдине вікно” – чітко автоматизована система передачі даних, яку запровадили для прискорення фіскальних операцій, щоб зменшити прояви корупції на митниці.

“Тепер вже не треба бізнесменам подавати папери окремо до кожного контролюючого органу – митників, ветеринарних і санітарних закладів, як це було запроваджено раніше”, — розповідає фіскал Ігор Каламуняк, очільник управління організації митного контролю Львівської митниці.

 

Для того, щоб пропустити товар митники мають ліміт часу

Контролюючі відповідні органи мають обмежений час, щоб ухвалити рішення – 4 години. Якщо порушень  немає, то використовується принцип «погодження за замовчуванням”. Це означає, що система на автоматі “погоджується” із тим, що фіскальний контроль пройшов успішно. Раніше подібних обмежень у часі  не було. Потім, коли фіскали чи санлікарі виявлять бажання подивитися і оцінити товар, то вони мають зробити це у чітко визначений для всіх служб та органів час.

“Аби зареєструватися бізнесмену в цій системі, треба тільки надати копії документів в електронному вигляді разом з е-підписом”, — каже головний фіскал Львівщини Каламуняк.

 

Система ще недосконала

Та, поки що ця система не викликала резонансного інтересу у підприємців. Зокрема, бізнесмен Сергій Рябов, котрий займався оформленням митних паперів для чеської інвесткомпанії, вирішив ризикнути, звернувшись до “Єдиного вікна”. Однак підприємця там  чекала несподіванка: документи у паперовому вигляді довелося потім ще додавати до електронних.

«Фітосанітарна служба повідомила, що це все добре, що я надав їм все в режимі онлайн, однак вони всю документацію ведуть у власній комп’ютерній внутрішній програмі, для якої їм стали необхідними паперові версії документів. Це все у них визначено на законодавчому рівні”, — жаліється підприємець.

 

“Договорняки” залишилися?

Паралельно із “Єдиним вікном” функціонує і старий перевірений паперовий метод подачі митної документації. Тому й бізнесмени не ризикують користуватися послугами нової системи. Зокрема, це стосується бізнесмена Василя, який відмовився назвати своє прізвище. Чоловік не вірить у зміни, тому й новаціями не користується.

“Мені все одно треба буде окремо “домовлятися”, аби моя продукція була оглянута у швидші строки, а не “маринувалася” під сонцем декілька днів. А це все коштує грошей, як і раніше”, — каже Василь.

Відзначимо, що раніше часових лімітів для оцінки товарів на митниці не було. А тепер на це виділили тільки двадцять чотири робочі години, або – 3 дні. Виходить, таким чином, що товар можуть оглянути як за годину, так і за декілька діб.

 

Підпримємці бояться

Те, що бізнесмени не дуже цікавляться новим “Єдиним вікном” у фіскальній службі, експерти пояснють тим, що вони бояться.

“Наш бізнес має страхи щодо експериментів із новими процедурами. І поки сусіди в стороні не повідомили, що система нормально працює і все перевірено, підприємці будуть все оформляти все так, як і раніше, — говорить Антон Подільчак, один із членів «Європейської бізнес асоціації».

Він переконаний, що “Єдине вікно” є реальним прогресивним кроком.

“Коли якийсь фіскал, або санітарний лікар буде мати певні упередження та сумніви  щодо бізнесмена, це надалі можна буде оскаржувати. Вирішувати подібні проблеми стане набагато простіше, оскільки всі дані фіксуватиме система, а не різні служби на папірцях”, — каже Антон Подільчак.

 

Усьому свій час

У фіскальній службі теж не дуже переймаються тим, що масових черг бізнесменів навколо “Єдиного вікна” немає. Митники пояснюють, що аналогічна ситуація була і з електронними фіскальними деклараціями.

“Два роки тому, коли ми тільки цю систему впроваджували, теж було зареєстровано тільки двоє охочих надавати папери в е-вигляді. А зараз таких вже 99 відсотків”, — говорить Ігор Каламуняк.

Предыдущая статьяДоведені до екологічної катастрофи українські АЕС продовжують постачати сировину для російської ядерної зброї
Следующая статьяЧи дадуть Україні безвізовий режим після скандалу з НАБУ і е-декларуванням?