Нацбанк здивував структурою своїх золотовалютних резервів.

На початок місяця запаси НБУ становили 14 млрд. 82 млн. дол. США в еквіваленті. За останній рік золотовалютні резерви (ЗВР) зросли більше, як на третину. Але цікавою є структура резервів. Найбільша їх частина — 70%, розміщена в цінних паперах. А от золота в ЗВР — приблизно 7,6%, пише газета «Експрес«.

Як розуміти такий стратегічний запас держави? Чому більшість його не у висококонвертованій валюті, дорогоцінних металах, а у якихось паперах?

— Що це за такі цінні папери, в які держава вклала мало не всі свої резерви?

— Хоч НБУ не розшифровує структуру цінних паперів, але вона відома МВФ. Фонд ставить жорсткі вимоги щодо них. Тримати гроші в казначейських зобов’язаннях США — найменш ризиковано. США є величезним зовнішнім кредитором. На мою думку, найбільша кількість у наших резервах — це власне державні папери, які випускає тамтешнє казначейство, — пояснює економіст Борис Кушнірук. — Це не корпоративні папери. Дохідність паперів американського уряду низька, але вона вища, аніж просто доходи від готівки на рахунку.

Можливо, у структурі резервів НБУ є певна частина паперів і європейських країн першого рівня надійності. Але сьогодні тримати в них резерви не дуже вигідно. По-перше, якщо брати Німеччину, то її папери мають від’ємну дохідність. Тобто німці можуть собі дозволити навіть не платячи залучати кошти.

По-друге, країни, папери яких мають вищу дохідність, є більш ризикованими. Невідомо, що буде через кілька років із деякими державами, на кшталт Франції. Там відбуваються доволі непрості процеси.

— Чому так мало золота в структурі золотовалютних запасів Нацбанку? Воно ж вважається найліквіднішим активом.

— Це не зовсім так. Золото — такий же сировинний ресурс, як нафта чи зерно, і ціна на нього суттєво коливається. Були періоди, коли унція золота коштувала 1900 доларів, а зараз — лише 1300 $. Уявіть собі, що ви вклали в золото, і що, — третину коштів втратили. Цей дорогоцінний метал має свої недоліки. Для диверсифікації частку резервів у золоті треба мати, але не багато.

— З яких ще активів складаються резерви НБУ?

— Третя найбільша позиція — це валюта та депозити (1,39 млрд. доларів). Кошти, наприклад, від того ж експорту можуть бути на коррахунках першокласних американських банків. Адже НБУ потрібно мати валюту, яку можна зняти в будь-який момент.

— Нещодавно Нацбанк знизив прогноз зростання ЗВР із 18,7 до $17 млрд. Чому?

— Сьогодні видно, що ми вже не отримаємо раніше заплановані всі три транші МВФ. Дай Боже, щоб дали нам один чи два. Резерви зростуть максимум до 15-16 млрд. Бо восени девальваційний тиск на гривню зросте, Нацбанк не матиме можливості викуповувати стільки валюти, скільки купував у травні чи червні для поповнення ЗВР. Вже в липні приріст був незначний — 94 млн. дол. США.

Так, нинішні резерви покривають 3,6 місяця імпорту. Але маємо розуміти, що через падіння економіки дуже сильно впав імпорт. Як тільки почнеться пожвавлення, він зростатиме, і нам не вистачатиме резервів. Буде пожвавлення чи ні, залежить від багатьох факторів, зокрема від ситуації на Сході країни. Нацбанк зберіг прогноз щодо зростання реального ВВП на рівні 1,1% у 2016 році. Але це дуже незначне зростання, на рівні статистичної похибки.

Леся ЯСИНЧУК

Предыдущая статьяПосле такого провала министр спорта должен уйти в отставку, – Саакашвили об Олимпиаде
Следующая статьяКак не допустить второй Чернобыль в атомном хозяйстве