У 2015 році до ФРН прибули сотні тисяч біженців. Правоохоронні органи та влада Німеччини тоді були переконані, що потенційні терористи не використають маршрути мігрантів до ЄС. Однак ми маємо зовсім інакші факти.

Інциденти у містах Ансбах та Вюрцбурн в липні ніяк не пов’язані із хвилями переселенців восени минулого року. Адже і той та інший зловмисники приїхали на територію Баварії раніше. Але те, що їм спочатку надали притулок, а потім вони зі зброєю (сокирою та вибуховим пристроєм) виступили проти німців, змусило корінне населення подивитися на явище міграції під інакшим кутом. Наразі багато хто задає питання: хто ж може дійсно під виглядом мігрантів прийти на територію Євросоюзу і як з цим жити далі?

 

Терористи використовують “балканський маршрут”

Німецька влада та силові структури ще минулої осені переконували німців, що терористи не можуть прийти до країни під виглядом переселенців або разом з ними. Адже, кажуть, спочатку треба пережити мандрівку Середземним морем, а потім – “балканським шляхом”. А це дуже дорого і небезпечно.

 

Достатньо дістатися Греції

Однак на сьогоднішній день уже всім стало відомо, що вищезгадані переконання – хибні. Ганс Ґеорґ Маасен, очільник Федерального відомства з охорони конституції ФРН, надав інформацію про те, “балканським шляхом” до ЄС потрапили сімнадцять екстремістів. Як свідчить Федупавління кримінальної поліції, вже зафіксовано чотириста заяв про те, що бойовики і прибічники радикального ісламу є в середовищі мігрантів.

Уже поліція проводить понад півсотні розслідувань з цього приводу.

“Раніше, восени минулого року, прибути на терени ЄС було важко. Терористи могли для цього виготовити фальшиві документи, однак це недешево і такі паспорти могли визначити прикордонні служби. Однак реальність змінилася  і тепер зловмиснику достатньо лише приїхати до Греції. Далі кордони практично є вільними, особа та минула діяльність мандрівника вже не перевіряється. Організація “Ісламська держава” все прорахувала і вдало цим користується”, — говорить Ґідо Штайнберґ з берлінського Фонду науки і політики.

 

Німецький слід в терактах у Парижі

Ісламісти справді вивчили “балканський шлях” і його активно «проходили». Зокрема, про це свідчить і справа Білала С, котрому на початку літа було висунуто звинувачення з боку прокуратури Німеччини. Було встановлено, що алжирський мешканець мав контакти з Абдельхамідом Абаудом, котрий є можливим організатором терактів в Парижі у листопаді минулого року. Він, як припускають слідчі, дав доручення Білалу С. ретельно вивчити дорогу із Балкан в плані наявності контролю з боку прикордонників і для можливостей перевезення контрабандних товарів. Окрім цього слідство з’ясувало, що виконавці терористичних актів в Франції потрапили до країни з ФРН.

 

Екстремісти можуть вербувати “своїх” серед біженців

У Федеральній республіці Німеччина залишилося двоє представників Сирії — Салех А. та Хамза С., котрі минулого року потрапили до країни через Туреччину і Грецію. Було встановлено, що спільно ще з 2-ма жителями Сирії вони мали план здійснити потужний терористичний акт у Дюссельдорфі.

Одного з потенційних радикалів вдалося пов’язати, коли чоловік прийшов, аби отримати допомогу від держави в таборі для мігрантів у місті Бранденбург. Поліція також провела спецоперації у таборах біженців в містах Вюрцбурзі та Ансбаху.

Шукачів притулку теж насторожує думка щодо того, що зловмисники, від котрих вони тікають, можуть опинитися і серед них. Але окремі мігранти і самі можуть піддатися впливу терористів. Про це попереджає Європол. Поліція вбачає реальну загрозу того, що біженці із Сирії можуть активно вербуватися ісламістами.

 

Молоді мігранти – мішень ісламістів

Федеральне відомство Німеччини з охорони конституції теж посилило контррозвідку. Їм вдалося знайти канали, по яких угрупування салафітів здійснюють контакти з мігрантами.

Томас Mюке,  очільник Violence Prevention Network, застеріг від такої практики всіх ісламістів, котрі займаються вербуванням біженців, що і так знаходяться у важкому становищі. Він каже, що саме тому серед біженців, котрі ще не досягли повноліття, повинна бути проведена дуже потужна робота з інтеграції.

“Ми повинні приділяти увагу молодим мігрантам, в іншому ж разі це за нас можуть зробити екстремісти. І тоді молодь опиниться в такому середовищі, де ми не зможемо вже до неї достукатися”, — говорить Томас Mюке.

 

Служби безпеки ЄС можуть завдяки біженцям зменшити кількість терористів

На фоні повідомлень про потенційні ризики та загрози деякі аналітики говорять про те, що політика ФРН в питанні біженців є можливістю для підвищення безпекового рівня. Автор праці «Джихадист Джон» Роберт Веркаік зробив припущення, що Німеччину можуть обійти теракти, тому що вона щороку приймає тисячі мігрантів, які сповідують іслам. У виданні «Independent» (Великобританія) він зазначив, що уряд Меркель і німці показавши солідарність, демонструють, що ФРН з ісламом не бореться і не вбачає ворогів у мусульманах. Тому вони виходячи із почуття вдячності і для відокремлення від радикально налаштованих екстремістів, могли б співпрацювати із правоохоронними структурами.

Френсіс Таузенд, екс-радник президента Сполучених Штатів Америки Дж. Буша, теж має аналогічну позицію з цього питання. Вона переконана, що мешканці Сирії могли б стати цінними джерелами інформації для силовиків і служб безпеки. Теперішня керівниця «Проекту протидії екстремізму» каже, що підхід “менше мігрантів – менше екстермістів” є не правильним. І на це існує ще одна причина. У сирійських таборах біженців загроза появи радикальних настроїв є набагато вищою, аніж в ЄС. А прийом мігрантів європейськими країнами, міг би обмежити “Ісламську державу” в можливості вербування нових членів.

Окрім цього, міністр внутрішніх справ Німеччини продемонстрував, що є змога повноцінно співпрацювати з тими, хто шукає притулок. Адже в центрах координації вони можуть повідомляти  про можливих терористів серед своїх.

Предыдущая статьяУбийство ребенка в Одесской области спровоцировало массовые беспорядки
Следующая статьяПолиция: По факту обнаружения подпольного морга под Киевом открыто уголовное производство