В Адміністрації Петра Порошенка відбулися кадрові зміни. Після того як Борис Ложкін пішов у відставку установою став керувати Ігор Райнін. Як же тепер функціонуватиме АП?

Президент України двадцять дев’ятого серпня, подякувавши Ложкіну за сумлінну працю, проінформував про своє нове призначення: адміністрацію глави держави тепер очолює Ігор Райнін, який раніше був очільником Харківської ОДА.

Глава держави не був скупим на професійні компліменти, аргументуючи своє нове призначення. Той, хто мав змогу бути в місті Харків, міг переконатися, наскільки якісні там тепер зміни в управлінській, господарській та політичній сфері, — наголошував Порошенко.

За його словами, Харківщина стала центром реалізації реформ і може вважатися еталоном в питанні впровадження децентралізації.

 

Хто такий Райнін?

А тепер щодо Ігоря Райніна. Він має великий досвід роботи на управлінських посадах підприємств, був заступником голови ОДА Харківщини, а потім і сам почав керувати цією структурою.

У Києві він теж працює не вперше. Адже  протягом року Райнін був на посаді заступника очільника АП.

 

Виконав 80 % обіцянок

Як повідомляє видання “Слово і Діло”, котре займається моніторингом обіцянок посадовців та політиків, Райнін, очолюючи Харківську ОДА, виконав шістдесят сім із вісімдесятьох чотирьох обіцянок, у відсотковому співвідношенні – це вісімдесят відсотків. Також Харківська область за минулий рік опинилася на четвертій позиції за рівнем розвитку економіки та соціальної сфери, у чому, власне, теж є заслуга Райніна.

 

Інтрига без інтриги

Однак аналітики кажуть, що призначення Райніна очільником Адміністрації президента, в українській політиці нічого не змінить, та й загалом у функціонуванні головного офісу глави держави теж нововведень не передбачається.

“Порошенко сам керує 24 години на добу своїм політичним процесом. Ось чому “інтрига відставки Ложкіна полягає в тому, що інтриги не буде”, — написав у соціальній мережі Фейсбук Сергій Таран,  очільник Центру соціальних і політичних досліджень «Соціовимір».

 

У Райніна немає політичних амбіцій

Олексій Гарань, політолог та професор НАУКМА теж має аналогічну позицію з цього приводу.

“Коли адміністрацію Порошенка очолював Ложкін, то вона чітко займалася тим, чим і потрібно. Власне, була офісом, котрий просто реалізував заданий главою держави курс. З точки зору функцій – це дуже правильно. Тому призначення Ігоря Райніна вкладається у цю логіку”, — говорить Олексій Гарань.

За словами політолога, зміна очільника АП на Райніна вказує на те, що він і надалі виконуватиме функцію комунікатора.

“У Ігоря Райніна немає амбіцій іти у велику політику. Однак, скоріш за все, йому бракуватиме тих професійних зв’язків, які мав його попередник – Ложкін. Тому Райніна очікує велика робота, суть якої полягатиме в тому, аби напрацювати ці зв’язки”, — говорить аналітик.

 

Готовність номер один

Cам Ігор Райнін сказав, що вже має повну готовність для виконання  завдань Порошенка.

“Серед цих цілей є покращення процесу управління і прийняття рішень щодо заявлених Петром Порошенком реформ”, — повідомив новопризначений очільник АП.

Також Райнін приділятиме багато уваги боротьбі з корупцією, реформуватиме держслужбу і сектор оборони, виводитиме економіку “з тіні”та проводитиме роботу щодо залучення іноземних інвесторів.

 

Чому пішов Ложкін?

Однак чим ж наразі буде займатися Борис Ложкін? Його відставку раптовою не назвеш. Адже ще в листопаді минулого року, в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” він сказав, що все своє життя державній службі присвячувати не збирається.

“Існує певний період часу, коли я працюю на державу, аби зробити її європейською, і щоб моя країна нарешті прийняла адекватні правила гри. Але для себе я цей час точно не виокремлював. Після держслужби знову займатимуся бізнесом”, — повідомив тоді виданню Борис Ложкін.

Валерій Пекар, член Нацради реформ та співзасновник ГО Всеукраїнська громадянська платформа «Нова країна», говорить, що Ложкін очолював Адміністрацію в якості кризового управлінця. А перебування такого менеджера на постійній роботі вважається нонсенсом.

“Зараз ми живемо у часи для інакших особистостей. Аналогічно є й економічна логіка: стабілізація наявна, та цього не вистачає, оскільки необхідний прогрес”, — повідомляє у соцмережі Фейсбук Пекар.

Борис Ложкін, очолюючи Національну інвестиційну раду, займатиметься питанням зростання української економіки.

Він каже, що через двадцять років Україні треба буде залучити двісті мільярдів доларів інвестиційних вкладень. Це дасть змогу забезпечити зростання валового внутрішнього продукту на шість-дев’ять відсотків.

 

“Сірий кардинал” для Порошенка

На думку політичних аналітиків, Борис Ложкін для  Порошенка був комунікатором з членами українського політикуму із різних фінансово-промислових груп (ФПГ). Засоби масової інформації мають дані, що він працює з главою держави ще з 2007 року. Тому експерти припускають, що Ложкін й досі буде важливою політперсоною і, скоріш за все, буде посередником між ФПГ і Порошенком.

Предыдущая статьяСБУ отреагировала на призыв Авакова наказать «Интер»
Следующая статьяДеньги и забор, или как Европа борется с незаконными мигрантами