У Кабінеті міністрів очікували презентації на тему української стратегії щодо Донецької області. Але ті, хто хотів побачити стратегічний план із деокупації, були розчаровані. Мова йде про ті території, які контролює офіційний Київ.

Непослідовність, невизначеність та суперечності були присутні в програмі ще до початку її розгляду. До цього Георгій Тука, заступник міністра з питань окупованих територій, повідомив, що річ піде про деокупаційний план тих земель, які Україною не контролюються.

Наплутали з планами

У міністерстві щодо повернення окупованих донбаських територій повідомили, що такий план є в наявності. Він називається “Концепція державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України”. Однак представники міністерства зазначили, що поки цю програму не коментуватимуть, оскільки їм невідомо, який режим для її розгляду буде обраний Кабінетом міністрів України.

Та ухвалення вищезгаданого проекту на засіданні Кабміну відбулося без суттєвих проблем та суперечок. Як тільки протягом 5-ти хвилин виступив Вадим Черниш, очільник профільного міністерства, програму схвалили. Сам міністр сказав, що в ній мова йде про розвиток тільки 5-ти областей, які контролює Київ, і які напряму постраждали від воєнних дій, зокрема це стосується величезної кількості біженців. Серед цілей проекту – реконструція об’єктів інфраструктури та інтеграція постраждалих від війни осіб в місцеві громади. Багато аналогічних програм уже втілюються за міжнародні кошти. А новий проект Кабміну тільки допоможе систематизувати спільні зусилля, підвів підсумки Черниш.

Усе тільки на папері

Як повідомив міністр, програму розробляли сто п’ятдесят українських та неурядових організацій міжнародного рівня. Свої пропозиції і доповнення надавала і ГО Донбас SOS, котра ще з початком російської військової агресії почала займатися координацією зусиль, аби допомогти особам, що проживають у зоні антитерористичної операції та переселенцям.

“Програма є своєрідним рамковим документом, що має декларативний характер, оскільки там забагато узагальнюючих пунктів про подальший розвиток України, які були прописані на основі міжнародних прикладів”, — розповідає Ольга Гвоздьова, координатор з розвитку ГО Донбас SOS.

Як повідомила Гвоздьова, проект аналогічний був опублікований у соцмережі Фейсбук ще весною, у час, коли профільного міністерства ще не було, а існувало тільки Держагенство з питань відновлення Донбасу.

“На даний момент це лише загальні пункти та положення. А про чіткі і конкретні заходи, на зразок, повернення окупованих територій, мова не йде”, — говорить координаторка.

Але в громадській організації мають надію, що Кабмін зробив перший крок, аби почати створювати послідовний і конкретний план дій, який матиме відношення і до жителів територій, які Україна ще не контролює, а також стосуватиметься “сірої зони” між землями, що підконтрольні Києву і територіями, що знаходяться під окупаційним впливом.

Ні українці ні Кабмін ще не визначилися

Протиріччя у заявах урядовців це не настільки гра в “секртені режими”, скільки просто небажання випускати в публічну площину дискусію з приводу реінтеграції окупованих земель. Таку думку має політичний експерт Вадим Карасьов. У соціумі панує неоднозначне відношення до окупованого Донбасу, і що з ними робити – повертати чи “відсікти” теж не знають. Це тому, що немає консенсусу. Саме тому реінтеграційний проект розробити дуже важко.

“Ось чому ми бачимо такі скромні і сором’язливі заходи і заяви, що протирічать одна одній”, — каже Карасьов.

На його думку, такі заяви із деокупації адресовані найімовірніше західним партнерам.

“Ясна річ, що представники західної спільноти вклали свій політичний капітал в Мінські угоди, аби конфлікт на Сході України закінчився”, — каже експерт.

Ось чому нам треба продемонструвати Заходу те, що ми повністю виконуємо мінські пункти, хоча й українські політики не знають що з Донбасом робити і їм соромно в цьому зізнатися, переконаний Карасьов. Тому, на його думку, так мало вселяє оптимізму прийняття проекту реінтеграції Донбасу.

Чи реальним є цей проект?

На те, що згоди щодо “проекту деокупації” немає вказують і в Донецькому облкомітеті виборців, котрий теж надавав свої пропозиції в Кабмін з приводу організації ефективної комунікації з жителями непідконтрольних Києву територій. Як повідомив Дмитро Ткаченко, експерт Донецького КВУ, ні експерти, ні громадськість на даний момент ще не знають чи існує певний закритий документ, де прописана деокупаційна стратегія, окрім того узагальненого плану, що був презентований у Кабінеті міністрів України.

“Що там насправді мав на увазі Тука, ми можемо тільки здогадуватися”, — говорить Дмитро Ткаченко.

Він також припустив, що подібна секретність може свідчити про те, що реального документу в дійсності немає.

“Коли в Кабміні продемонструють українцям цей проект, написаний на папері, то може і буде ясно, що він ще недоопрацьований, або жодної робочої програми немає. Гра уряду в секретність може бути намаганням приховати від громадськості свою некомпетентність”, — говорить експерт.

Але Ткаченко підкрелив, що інформацію вписувати під гриф “секретно” можуть і заради того, аби не було махінацій з боку РФ, а також — від псевдореспублік “ДНР”-“ЛНР”.

У підсумку питання повернення окупованого Донбасу – відкрите. Але вже є позитивним той факт, що є урядовці, котрі хоча б намагаються щось робити, аби почати реінтегровувати непідконтрольні території.

Предыдущая статьяАмериканские ученые: Ирану дали тайные лазейки в ядерной сделке
Следующая статьяУкраинская чемпионка мира приняла российское гражданство