Після того як РФ загарбала Кримський півострів, українські заробітчани поступово почали покидати терени Росії. Став меншим і обсяг грошових переказів.

Три роки тому рекордна кількість українських громадян відвідали Російську Федерацію. Це ж саме стосується і обсягів грошових переказів, здійснених фізособами із РФ в Україну. Через кризу у стосунках між країнами, що виникла внаслідок анексії півострова та конфлікту на Донбасі, кількість заробітчан з України в РФ почала скорочуватися.

Дані, що показують динаміку грошових переказів за два останні роки, демонструють різке зменшення переказаних коштів, якщо порівнювати з 2013 роком. Експерти говорять, що причиною може слугувати те, що жителі України вже не розглядають Росію як місце, де можна заробити грошей.

Після Майдану українських заробітчан поменшало

Як повідомляє Український аналітичний центр (УАЦ), три роки тому українці шість мільйонів разів переходили кордон з РФ. Костянтин Ромодановський, очільник Федеральної міграційої служби Росії, повідомляв, що у 2013 році в Російській Федерації заробляли гроші майже три мільйони українців.

За минулий рік цифра, що позначає трудових мігрантів в РФ почала скорочуватися. Вже за перші місяці вона зменшилася на п’ять відсотків. Причина – криза в економіці, через що працевлаштуватися в Росії стало набагато важче, а зарплата знизилася.

Кількість трудових мігрантів зменшилася і з нашої держави.

“Після Революції Гідності на тридцять відсотків менше українців почали їздити до РФ заробляти”, — каже Олександр Охріменко, очільник УАЦ.

Але практично одразу почалися нові міграції – із Донецької області прибули біженці до Російської Федерації.

Два з половиною мільйони працездатних українців – в Росії

На початку цього року ФМС повідомила, що від початку війни на Сході України до РФ приїхало близько 1 мільйона українських громадян. На даний час там знаходиться близько двох з половиною мільйонів українців, при чому з них працездатними є 1,9 мільйона. Таку інформацію надало ГУ з питань міграції МВС в Росії.

Де працюють українці?

Щоб працевлаштуватися в РФ українцям ( та іншим представникам СНД) треба купити патент, який є дозволом на офіційну роботу. Ті, хто обирає такий шлях, може заробляти в будь-якій галузі.

“Багато жителів України працюють в Західному Сибіру на нафтових підприємствах. Так повелося ще за часів Радянського Союзу, коли із західної частини України туди на роботу їздили цілі села вахтовим способом. Традиція популярна й досі”, — каже Охріменко.

Він повідомив, що після того, як на Сході України розпочалися бойові дії, українці почали масово їздити на роботу в Кузбас.

Не будівництвом єдиним

“Багато хто тепер живе у великих містах, наприклад, в Санкт-Петербурзі та Москві, знайшовши роботу в сфері інформаційних технологій або ж у фінансовій. Якщо раніше українці працювали в основному на будівництві, то сьогодні ця тенденція змінилася”, — розповідає експерт.

Будівельними роботами в основному займаються мігранти-нелегали.

Як розказав українець Олександр, що проживає в РФ вже вісім років, він заробляє завдяки підробіткам на будівництві котеджів. Легалізувати свою діяльність чоловік не збирається і каже, що багато українців так роблять.

Багато осіб чоловічої статі заробляють і на великих будмайданчиках. А от жінки, зазвичай їдуть до великих міст, де легше “загубитися” і знайти роботу няні, доглядальниці, покоївки чи в іншій соцсфері. Тому вирахувати кількість таких трудових мігрантів надзвичайно важко.

У 2016 втричі менше грошей було переказано в Україну

В три рази зменшилася кількість грошових переказів

Якщо аналізувати обсяги зароблених грошей, левова частка яких переказується на батьківщину заробітчан, зокрема їх родичам, то можна зробити висновки, що кількість трудових мігрантів з України істотно зменшилася.

Іван Сітнов, директор сервісу «Золота Корона — Грошові перекази», каже, що цьогоріч в доларах кількість переказів в Україну скоротилася втричі, а в рублях – на десять відсотків.

“Три роки тому відповідно до інформації Банку РФ, з Росії фізособи в Україну відправили три з половиною мільярди доларів. У 2015 році цей показник був тільки 1,2 мільярда доларів. Також зменшилася в доларах і сума середнього переказу, — каже Іван Сітнов, — і якщо два роки його сума була близько триста дев’яносто чотири долара, то цього року вже – двісті два долара”.

Якщо брати середні показники, то протягом року українські трудові мігранти в РФ отримують по 25 000 – 30 000 рублів, або 345-415 євро.

Нові пріоритети

Українці у виборі потенційного місця для заробляння грошей все частіше почали обирати Європу.

“Тепер громадяни більше рвуться в ЄС”, — акцентує увагу Олександр Охріменко.

Передусім це стосується молодих українців. Лідером по трудових мігрантах з України є Польща. Починаючи від 2014 року, як повідомляють консульські установи, українцям на тридцять відсотків більше видають віз, ніж раніше.

Однак ЄС не є єдиною альтернативою для українців. Ірина із Вінниччини, котра доглядає у Москві пенсіонерку вже три роки, каже що її донька хотіла піти по її стопах, але потім вирішила поїхати заробити грошей до Ізраїлю.

“Там вже працевлаштовані декілька її знайомих. Кажуть, що умови добрі”, — розповідає жінка. Ірина переймається за доньку, адже в Ізраїлі рівень небезпеки підвищений і бувають теракти.

“Хоча, знаєте, у Москві теж страшнувато зайвий раз піти прогулятися”, — говорить 55-річна заробітчанка з України.

 

Предыдущая статьяВласть никогда не поднимет руки на «Интер»
Следующая статьяОприлюднено повідомлення про підозру Яценюку