Курс долара в Україні становить вже 26,8 гривень. Усі намагання Національного банку із зміцнення нацвалюти поки що не увінчалися успіхом. У подальшому все залежатиме від того чи надасть Міжнародний валютний фонд кошти нашій країні  і від того, яким буде валютний попит.

Долар зріс за тиждень на 1,3 гривні

Понад місяць українська гривня «падає». Тільки протягом останнього тижня долар виріс на одну гривню і тридцять копійок. Від серпня він піднявся аж на 2 гривні. Наразі за долар правлять – понад двадцять шість  гривень. НБУ робить спроби знизити валютний попит  і провів навіть 4 аукціони, на яких було продано сто сорок мільйонів доларів. Однак поки що ці заходи не виявилися ефективними. Адже за 2 дні аукціонів курс долара зріс на вісімдесят копійок.

Міжнародні резерви збільшилися до 14 мільярдів

Та, регулятор валюти не збирається здаватися.

“Ми плануємо і далі проводити інтервенції із валютою, аби стримати волатильність курсу долара, що спричинена ситуативними факторами, тому що курс української валюти чинить істотний вплив на інфляційний, — каже Олег Чурій, заступник голови  НБУ, — кошти для проведення інтервенцій з валютою регулятор має – міжнародні резерви за останні 5 місяців збільшилися до чотирнадцяти мільярдів доларів”.

Чому здорожчав долар?

Валюта подорожчала із декількох причин. Усе почалося ще в середині серпня місяця, коли на міжбанківському ринку піднявся попит на долар.

“Десятого числа Кабмін погасив держоблігації на 6 мільярдів гривень. Чотири мільярди від цієї суми коштів дісталося іноземним інвесторам, котрі отримавши гроші в українській валюті конвертували її  в іноземну, що спричинило зростання попиту на долари США, і вже наступного дня курс почав зростати”, — повідомила Анна Танцюра, начальник відділу казначейських операцій банку «Форвард».

Залежність від МВФ

Також негативно впливають на ситуацію і песимістичні настрої у вирішенні питання щодо надання нашій державі ще одного траншу від Міжнародного валютного фонду. НБУ планує цьогоріч отримати 2 транші у розмірі понад два мільярди доларів. Про це повідомляється в інфляційному звіті регулятора за місяць липень.

Поки що МВФ  грошей не дав. Очільник міністерства фінансів Олександр Данилюк каже, що проблему вирішать якнайшвидше. Однак точної дати ще немає.

Песимістичний прогноз

Якщо Міжнародний валютний фонд не дасть коштів, то наслідки будуть негативними.

“У разі коли наша держава не буде продовжувати співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, зовнішні фінансові ринки  будуть заблоковані. По суті це значить, що НБУ не матиме джерел, де взяти іноземну валюту, окрім хіба що золотовалютних державних резервів, котрі «танутимуть» . У разі реалізації такого плану курс долара США може навіть перейти позначку у розмірі тридцяти гривень”, — припускає Олег Устенко, виконавчий директор фонду Блейзера.

Клієнти банків-банкротів скуповують валюту

Ринок готівки наслідує безготівковий: в середньому зараз американський долар вартує 26,6-26,7 гривні. Причина того, що валюта зростає в обмінниках, є те, що здійснюються виплати із Фонду гарантування вкладів фізосіб вкладникам збанкрутілих банківських установ.

“Ще один виплатний фінансовий транш клієнтам банків-банкротів у часи зростання вартості долара веде до такої ситуації, коли клієнти цих банків, після отримання 200 гарантованих тисяч гривень,  панічно скуповують всю іноземну валюту. І практично кожен  такий сплеск лише підвищує рівень ажіотажу навколо готівки”, — розповідає Карл Варга, скарбник “Вектор Банку”.

Чого чекати від валюти?

У НБУ усвідомлюють, що наразі для валютного курсу виникли нові виклики.

“На цьому тижні на стан ринку валюти матиме вплив і інший ситуативний фактор – робочий день для українців, котрий 5 вересня співпадає зі святковим вихідним у Сполучених штатах Америки. У такі дні українські банки зазвичай отримують менше валютної виручки і ми можемо спостерігати зайвий попит на долар. Окрім цього, з початку осені відповідно до запланованого графіка, піднявся попит на долар для виплати дивідендів за кордон (репатріація), — розповідає Олег Чурій.

Прогнозують стабілізацію

Та до кінця 2016 року експерти прогнозують стабілізацію ринку валюти.

“Курсові коливання цієї осені матимуть місце, однак вони не вийдуть за межі 10 відсотків. Консенсусний прогноз, нагадаю вам, становить 26-27 гривень за один американський долар”, — каже Олексій Блінов, головний економіст «Альфа-Банку».

Предыдущая статьяПосле скандала с квартирой Лещенко вышел из правления партии «Демальянс»
Следующая статьяМВФ таки подумает о выделении транша Украине