Опитування інвестиційної компанії Dragon Capital та Європейської бізнес асоціації, проведене серед 102 інвесторів (як портфельних, так і прямих) показало, що головними перешкодами для вкладень в Україні є корупція і недовіра до судової системи.

Середня оцінка цих перешкод, відповідно, склала 8,5 7,5 балів з 10 можливих. У ТОП-10 проблем також увійшли: військовий конфлікт з Росією (6,1 бала), прогнозований валютний курс (6 балів), валютне регулювання (5,5 бала)

Примітно, що погане податкове адміністрування та високі ставки податків зайняли в цьому переліку лише 6 та 10 місця відповідно.

«Результати опитування міжнародних компаній, що інвестують по всьому світу, показали, в яких сферах український інвестиційний клімат неконкурентоспроможний і куди керівництво країни має спрямувати першочергові зусилля», — пояснив мету дослідження генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.

Серед таких заходів, на думку інвесторів, очікувано виявився перезапуск судової системи (середня оцінка 7,6 бала з 10 можливих) і притягнення до відповідальності за корупцію чиновників і суддів (7,4 бала).

Крім того, важливим інвестори вважають виконання програми МВФ та лібералізацію валютного регулювання. Також вони вважають, що потрібно успішно приватизувати як мінімум три великі держпідприємства. Найменш важливим для інвесторів є скасування мораторію на продаж землі та створення «єдиного вікна» для залучення інвестицій та податкові пільги для нових прямих інвесторів.

Президент регіону EEMEA Jacobs Douwe Egberts Тарас Лікарчук зазначає, що для іноземних інвесторів, особливо міжнародних компаній, важливий баланс між ризиками вкладень і можливою вигодою. Адже в країнах Африки теж йдуть військові конфлікти, там теж є корупція чиновників, але грошей вони отримують більше.

Причина в тому, що інші країни демонструють економічне зростання, а Україна — ні.

«За останні роки в Україні ризики зростали, а зростання не було. Баланс виявився порушений. Як тільки він відновиться, тут буде черга з охочих вкласти гроші», — вважає Тарас Лікарчук.

На думку експертів, зараз дуже вигідно було б розпочати бізнес в Україні.

«Вартість праці в Україні нижча, ніж в Китаї. Година роботи тут коштує $1,2 проти $2,1 в КНР. При порівнянному рівні бюрократії. Крім того, Україна ближче, ніж Китай, до європейських ринків збуту і завдяки зоні вільної торгівлі з ЄС немає митних бар’єрів», — зазначає керівник представництва Aslellas Pharma і президент ЄБА Кшиштоф Сідлецьки.

За його словами, Україна може стати хорошим майданчиком для перенесення виробництва зі Східної Європи і навіть деяких країн Південно-Східної Азії, таких, наприклад, як Південна Корея.

Власне, цей процес частково можна спостерігати вже зараз.

«Під час візиту керівництва компанії на наші українські фабрики іноземці були вражені вартістю робочої сили в порівнянні з європейськими розцінками. Тому компанія розвиває експорт в ЄС з наших фабрик в Україні», — розповів голова наглядової ради компанії Mondelez Україна Андрій Самусенко.

За його словами, Тростянецька фабрика експортує бісквіти в більш ніж 50 країн. Отримані сертифікати на постачання халяльної продукції і європейський сертифікат якості.

«Нам дуже допомагає Угода про асоціацію. Наприклад, ми поставляємо товар в Грецію за дуже спрощеною процедурою. Тому я вважаю, що 2017 рік стане переломним на початку змін на краще», — сказав Самусенко.

Джерело: stopcor.org

Предыдущая статьяНет никаких доказательств, что Ющенко был отравлен, — Смешко
Следующая статьяГройсман заверил, что субсидии к зиме получают 9 миллионов семей