Чоловік, який отримував пенсію, нижчу за прожитковий мінімум, виграв справу у Європейському суді, — пише «Експрес».

Не знайшовши справедливості у нашої Феміди, у грудні 2006 року Валерій Петриченко подав позов до Європейського суду з прав людини проти України, пише газета «Експрес».

Нещодавно ЄСПЛ ухвалив рішення у цій справі, ставши на захист пенсіонера й визнавши, що національні суди проігнорували докази заявника. Тепер держава має виплатити пенсіонерові 1200 євро відшкодування.

Про суть справи розпитуємо Максима Щербатюка, юриста Української Гельсінської спілки з прав людини.

— Що було предметом позову?

— Пенсіонер скаржився до ЄСПЛ з приводу того, що в Україні є пенсії, нижчі за прожитковий мінімум, а це є порушенням Конституції, зокрема ст. 46. І що національні суди не дослідили цю вимогу і не дали ніякого обгрунтування.

У жовтні 2004 року Валерій Петриченко звернувся до одного з районних судів столиці з позовом, де зазначав, що згідно з Конституцією, він має право на пенсію у розмірі, не нижчому за прожитковий мінімум. Проте суд відмовив у задоволенні позову. Пізніше Апеляційний суд столиці та Вищий адміністративний суд України залишили рішення суду першої інстанції без змін.

— Що сказано у рішенні ЄСПЛ? Можливо, поставлена пряма вимога перед Україною підняти такі пенсії до рівня прожиткового мінімуму?

— У рішенні ЄСПЛ зазначається, що суди не належним чином підійшли до цієї справи. Тобто не дослідили вимогу позивача з приводу невідповідності положенням Конституції пенсій, розмір яких нижчий за прожитковий мінімум, і не дали відповідного висновку.

Але ЄСПЛ не вказує у своїх рішеннях конкретного способу виконання обов’язку. Тобто він сказав, що дійсно є порушення, що національні суди не розглянули вимогу, і це є порушенням пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Рішення ЄСПЛ передане Україні на виконання. Держава тепер повинна запропонувати способи його виконання. Бо досі в Україні є пенсії, нижчі за гарантовані державою соціальні стандарти. Зокрема, це стосується пенсій людей, які не мають відповідного страхового стажу.

— Чому таке мале відшкодування — 1200 євро?

— По-перше, заявник не надав належних доказів щодо обгрунтування шкоди. Скажімо, він вимагав 100 000 гривень або 14 900 євро відшкодування моральної шкоди, яка мало чим підтверджувалася. По-друге, сума недоплаченої державою пенсії була невелика, тобто вона мала би виплатити значно меншу суму, аніж присудив ЄСПЛ. Тому ЄСПЛ вирішив, що 1200 євро відшкодування моральної шкоди — цілком достатньо.

— Чому ЄСПЛ так довго розглядав цю справу — аж з 2006 року?

— По-перше, для ЄСПЛ не характерна дуже швидка реакція. По-друге, всі соціальні звернення не потрапляють у пріоритетні, їх розглядають після справ про катування, смерть, після справ, щодо яких вже є усталена практика.

— Яке значення має це рішення ЄСПЛ?

— Пенсіонери, що мають пенсії, нижчі за прожитковий мінімум, отримали додаткові аргументи, щоб відстоювати свої права у суді. Вищий адміністративний суд України вже розіслав апеляційним адміністративним судам лист із цим рішенням, просячи звернути на нього увагу.

Леся ЯСИНЧУК

до речі

Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАНУ:

— Станом на початок року налічувалося 656 тисяч осіб (5,3% загальної чисельності пенсіонерів) із фактичним розміром пенсії, нижчим від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Для них гарантійна виплата заморожена на рівні 949 грн. Серед них не лише одержувачі соціальних пенсій та державної соціальної допомоги, а й пенсіонери за віком з неповним страховим стажем та жінки із щонайменше 30-річним стажем, які вийшли на пенсію раніше від нової межі пенсійного віку.

Предыдущая статьяВера Савченко – телеканалу «24»: За сестру я вас, твари, порву
Следующая статьяВилкул против Парасюка, — разбор Анатолия Шария