Сучасна українська мафія не носить червоні піджаки та не їздить на “стрєлки”. 

Сучасна мафія сидить в кабінетах голов обласних адміністрацій, кєрує місцевою прокуратурою, кєрує слідством обласної поліції. Але від цього сучасная мафія не стає чистішою. Її “інтереси” — це грабунок держави, та грабунок, або й вбівства пересичних громадян. Її інтереси — це все, де можна вкрасти, або “віджати”. І не дивлячись на те, що міняється влада — мафія залишається на своєму місці. Вона думає, що вона безсмертна. Але… Але на все приходить час розплати. Отже — портрет української мафії на прикладі Сумської області, — йдеться на ОРД.

  1. У 2016 році Управлінням внутрішньої безпеки ДФС у Сумській області виявлено факт пропуску поза належним митним контролем працівниками Сумської митниці через Міжнародний пункт автомобільного сполучення митний пост«Бачівськ» 26 вантажних автомобілів з вантажем фальсифікованих табачних виробів. Матеріали відповідного службового розслідування були спрямовані до прокуратури Сумської області для прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України, проте кримінальне провадження за даним фактом так і не розпочато, доля цих матеріалів невідома.

  2. Прокуратурою Сумської області влітку 2016 року в ході слідства у кримінальному провадженні повідомлено про підозру трьом мешканцям Волинської області, які в складі організованої злочинної групи з метою ухилення від сплати податків організували схему незаконного розмитнення транспортних засобів на Сумській митниці ДФС.

Встановлено, що учасники злочинного угруповання, діючи за попередньою змовою з працівниками митниці, придбавали на території Республіки Польща та Королівства Іспанії вживані транспортні засоби, у подальшому, після перетину кордону України, за допомогою низки створених ними приватних підприємств (насамперед – ПП «Олі Авто», м. Луцьк), виготовляли підроблені документи на ввезені автомобілі, де зазначалась недостовірна інформація як щодо характеристик авто, так і їх вартості, за рахунок чого значно занижували фактичну митну вартість транспортних засобів. Своїми протиправними діями організована злочинна група заподіяла державним інтересам України матеріальні збитки в розмірі понад 8 млн грн.

У той же час, незважаючи що вказана «схема» діяла під контролем та під безпосереднім прикриттям начальника Сумської митниці Гуцала О.П., за вказівкою прокурора області Матвійчука В.А. відповідні підтверджуючі цей факт матеріали були знищені, натомість до суду спрямовано обвинувальний акт лише стосовно двох інспекторів митного поста Сумської митниці, які сприяли злочинній діяльності підозрюваних та здійснювали митне оформлення частини автомобілів без фактичного огляду та перевірки автентичності документів.

Керівник митниці Гуцал О.П. будь-якої відповідальності уник.

  1. Протягом тривалого часу в с. Попівка Конотопського району Сумської області на потужностях Попівського спритзаводу під кришуванням прокурора області Матвійчука В.А. та начальника управління прокуратури області Таранушича С.В. діє нелегальний цех з виробництва спирту під видом виробництва омивача для автомобільних стекол та добавок до ПММ.

В червні 2016 року в с. Попівка на виїзді з території виробництва співробітниками СБУ та ДФС було затримано 2 вантажних автомобілі з полупричепами-цистернами, в яких відповідно до наданих водієм документів перевозився компонент-присадка до бензинів. Під час огляду в цистернах виявлено 46,9 тон спирту на орієнтовну вартість близько 6,1 млн. грн.

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження, яке наразі заблоковано в слідчому відділі прокуратури та жодної роботи по розслідуванню злочину не ведеться. На території нелегального підприємства обшуки не проводились, майно не вилучалось, робота цеху дотепер не зупинялась. Вантаж повернуто власнику.

  1. 20.01.2016 року працівники Глухівського відділу поліції Головного управління національної поліції в Сумській області, за підозрою у підробці номерів та агрегатів шасі зупинили та затримали вантажний автомобіль МАН, д.н.з. ВН 1286 АО під кернуванням водія Газібари П.С., разом з вантажем, який, за договором перевезення укладеним між ТОВ «Титан С» м. Одеса та ТОВ «Преміум-Нафта» перевозив вантаж, а саме предмети взуття, який належить ТОВ «Преміум-Нафта» на праві приватної власності. По даному факту, 29.01.2016 р., слідчим Глухівського відділу поліції було розпочате кримінальне провадження № 12016200070000096за ст. 290, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 229 КК України.

В звязку з судовими рішеннями про відмову в накладенні арешту на вантаж через безпідставність, представником ТОВ «Преміум-Нафта» неодноразово подавались клопотання про повернення тимчасово вилученого майна — взуття в кількості 7850 шт., однак, в порушення норм КПК України майно не поверталось декілька місяців.

За вказівкою Матвійчука В.А. начальник слідчого управління ГУНП в області Григоров О.О. заборонив підлеглим вчиняти такі дії та через посередників представникам власника вантажу повідомив про необхідність сплати за його повернення хабаря в сумі 50 тис. дол. США. Лише після сплати цих коштів майно повернуто в червні 2016 року а провадження закрито.

  1. Керівником прокуратури Сумської області спільно з начальником слідчого управління ГУНП в області Григоровим О.О.здійснюється прикриття злочинної діяльності керівництва СОКАП «Сумиоблагроліс» та його районних підрозділів з незаконної вирубки та продажу лісопродукції.

За останні роки слідчими підрозділами поліції було розпочато ряд кримінальних проваджень за цими фактами (№12014200110002341 від 24.12.2014; №12012200230000176 від 29.12.2012; №42014200150000009 від 14.11.2014; №12014170010000449 від 15.08.2014; №12014200060000289 від 04.04.2015).

За ініціативою Григорова О.О. усі провадження були передані для проведення розслідування до слідчого управління ГУНП в Сумській області, де в подальшому безпідставно закриті.

Вищевказані справи мають значний суспільний резонанс, оскільки пов’язані з явною безкарністю масового розкрадання деревини у Сумській області керівництвом обласного та районних агролісгоспів. Кришування незаконної діяльності здійснюється на вимогу близького друга Григорова О.О., чинного голови обласної державної адміністрації Клочка М.О., з яким вони разом навчались.

  1. Матвійчук В.А. організував кришування розкрадання нафтопродуктів з магістральних нафтопроводів Охтирського та Роменського районів. Лише за 2015-2016 роки зафіксовано більш ніж 100 фактів врізок та відкачування нафти, однак жодний факт не розкрито. Виявлення цих врізок проводиться показово, з метою створення у громадськості уявної думки про боротьбу поліції з цими злочинами. Однак виявлення відбувається не під час відкачки нафти та не по гарячим слідам, а через кілька днів чи навіть тижнів, чим фактично унеможливлюється розкриття та встановлення осіб злочинців.

При цьому, на території Лебединського району створений та функціонує нелегальний міні-нафтопереробний завод, куди звозиться уся викрадена нафта. Після її переробки та виготовлення ПММ, на продукцію оформлюються підроблені документи про її походження з Кременчуцького НПЗ та з цими документами відбувається її подальша реалізація в роздрібні мережі.

  1. У с. Заруцьке Глухвського району діє Глухівський завод кварцитів з видобутку відповідних корисних копалин. Під прикриттям керівника прокуратури області Матвійчука В.А. більшість здобутої продукції службовими особами підприємства не обліковується, а нелегально експортується до Російської Федерації. За останні роки збиток від розкрадання стратегічної сировини склав 260 млн. грн., що підтверджено висновком проведеної експертизи у кримінальному провадженні. На початку 2016 року 2-м посадовим особам підприємства повідомлено про підозру у вчиненні ряду злочинів, проте за наказом прокурора області слідство припинено.

  2. Вже тривалий час у Сумській області одним з найпотужніших є злочинне угрупування Сємєннікова С.В., члени якого займаються грабежами та розбоями (в т.ч. на ювелірні магазини), квартирними крадіжками, рекетом підприємців обласного центру. За наявною інформацією угрупування причетно до викрадення в 2014 році колишнього голови обласного осередку партії «УДАР» Сергія Лихмана та в 2016 році підприємця Сергія Бєлослюдцева, з якими у Сємєннікова С.В. розійшлись комерційні інтереси. Жоден з членів угрупування до цього часу не викритий та до відповідальності не притягнутий.

Кришування угрупування здійснюється прокурором області Матвійчуком В.А. через начальника слідчого управління ГУНП в Сумській області Григорова С.В. (який є другом дитинства Сємєннікова С.В.). Останнім розслідування вчиненних ОЗГ злочинів всіма зусиллями гальмується.

  1. Під час проходження атестації керівного складу органів поліції Сумської області, громадськими організаціями та активістами до атестаційної комісії було надано безліч матеріалів щодо протиправних дій заступника начальника ГУНП в Сумській області – начальника слідчого управління Григорова О.О., який є близьким другом прокурора області Матвійчука В.А. та з яким останній спільно налагодив численні корупційні схеми, організував кришування криміналітету, «торгівлю» кримінальними справами.

З метою нівелювання доводів громадськості, Матвійчук В.А. наказав підлеглим працівникам скласти лист про відсутність у прокуратури області будь-яких претензій до Григорова О.О., його високі професійні та організаторські здібності, досягнення ним суттєвих позитивних показників у роботі, які в дійсності створені лише на папері шляхом щомісячних фальсифікацій статистичної звітності, та за особистим підписом, в порушення регламенту Генеральної прокуратури України (в частині порядку пересилання документів через апарат ГПУ), спрямував даний лист голові Національної поліції Х. Деканоїдзе. Саме ця інформація спряла Григорову О.О. в успішному проходженні атестації всупереч масовому спротиву громади.   

Предыдущая статьяЧуть не перестреляли друг друга – Стогний раскритиковал работу киевской полиции
Следующая статьяВ случае победы Саакашвили на выборах в Грузии часть грузинской команды поедет за ним, — Корчилава