У селі Вахнівка, що на Вінниччині, два підприємства ТОВ СФГ «Поділля» та СФ «Скала» не поділили врожай кукурудзи та сої, вартістю в один мільйон гривень.

10 жовтня у вінницькому прес-центрі представники ворогуючих підприємств, поліція, а також голова Вахнівської сільської ради зібралися, аби остаточно з’ясувати деталі інцидентів, котрі відбувалися 25 та 30 вересня на полі, орендованому СФГ «Поділля», і таким чином владнати конфлікт. Але цього не сталося.

Нагадаємо, що за твердженням СФГ «Поділля», представники фірми «Скала» разом із найнятими «тітушками», зі зброєю та незареєстрованим транспортом на очах у поліції, представників прокуратури, органів місцевого самоврядування влаштували зухвалий грабіж врожаю, який виростило СФГ «Поділля».

“Скажу, що 25 і 30 вересня підприємство «Поділля» було пограбовано. Як того вимагає закон, ми, дізнавшись про те, що чужі комбайни і сільськогосподарська техніка зайшли на орендовані нами поля, негайно подзвонили на 102. Слідчо-оперативна група була присутня на місці подій, спостерігала за цим злочином, де вчинялися відверто протиправні дії щодо врожаю сої і кукурудзи, який ми виростили. Шокуюча ситуація, тому що вперше в своєму житті спостерігаю, як відбувається злочин”, — розповідає подробиці інциденту юрист СФГ «Поділля» Михайло Федорчук.

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%b0%d1%82%d1%8e%d1%80%d0%b0-702x336

 

«Грабіж на очах поліції за участю озброєних «тітушок», — юрист «Поділля»

За його словами, поліція вчасно прибула на місце події, однак не вжила жодних заходів, а тільки зафіксувала злочин.

“Увесь врожай представники «Скали» перевезли на очах правоохоронців на своє господарство в інше село, попередньо домовившись з власником про зберігання цього зерна. Це змусило нас винести ситуацію на огляд громадськості”, — каже Михайло Федорчук.

За словами юриста СФГ «Поділля», вони про вивіз врожаю вони дізналися від сторожів свого підприємства.

“Невідомі нам люди, близько 15-20 чоловік, фізично перешкоджали навіть заїхати до поля, де ми восени виорали, посіяли насіння, обробляли, виростили сою та кукрудзу”, — говорить Федорчук.

Він каже, що «тітушки» Миколи Дзюби, власника ФГ «Скала», мали забезпечувати охорону збору врожаю з боку «Скали» до шостої години вечора, показували навіть договір, укладений на один день із підприємством «Скала».

“Усе відбувалося в присутності заступника прокурора району, начальника поліції Липовецького району, слідчого і представників слідчо-оперативної групи – вони нічого не могли зробити і ми просто спостерігали, як наш врожай збирають ті, хто його не сіяв”, — каже юрист.

 

«Це ще поліція «прикривала» молодиків «Поділля», — Дзюба

Син власника ФГ «Скала», агроном Андрій Дзюба, навпаки, звинувачує підприємство «Поділля» у засиллі «тітушок».

«Та ми самі не знаємо, хто викликав поліцію. Аж три машини приїхало. На якийсь час вони покинули поле. Аж вилітає шість джипів. Виходить 25 озброєних людей і відкривають стрільбу по наших людях і по техніці. Коли це все закінчується – в дві машини складають зброю. Поліція дозволяє двом машинам виїхати”, – розказує свою версію «розборок» Андрій Дзюба.

Він також обурився з приводу того, що арештували тільки понівечений та постріляний транспорт ФГ «Скали», а автівки СФГ «Поділля» ніхто не взяв до уваги.

 

Поліція не встигла розібратися

У поліції кажуть, що все під контролем і вони розслідують цей злочин. Уже відкрито кримінальні провадження за фактом крадіжки, хуліганства та нанесення важких тілесних ушкоджень.

“Правоохоронні органи Вінниччини реагують на ці факти. І поза увагою вони не проходять. Кожній події буде надана належна юридична оцінка”, – переконує начальник слідчого відділу Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області Сергій Медецький.

Він виправдовує бездіяльність поліції тим, що в слідчо-оперативної групи, котра виїхала на місце інциденту, не було достатньо документів, щоб все юридично правильно оцінити.

“Не треба казати, що поліція мала всіх негайно затримати. Адже усі покази і документи треба оцінювати в їх сукупності. Тільки так можна зробити об’єктивні висновки по цих подіях”, – пояснює Медецький.

Він каже, що полісменам було важко розібратися, що коїться, оскільки прибули вони на місце події вже тоді, коли все скінчилося.

kukuruza

Скількох побили і кого?

За версією поліції, до лікарні з приводу тілесних ушкоджень звернулася тільки одна людина.

Однак, представник ФГ «Скала» Андрій Дзюба назвав журналістам зовсім іншу кількість постраждалих:

“Моя сестра та моя мати в лікарні. В сестри, Інни Буряк, пострілена голова – вона перебуває на стаціонарному лікуванні”, – говорить Андрій Дзюба.

Це підтвердив і його адвокат, поскаржившись на поліцію, яка чомусь і досі не опитала постраждалих.

“Хочу повідомити поліції , що вже видано дві постанови про проходження судово-медичних експертиз. На мою думку, це нагадує ситуацію, коли вас зранку б’ють, а ввечері підходять і кажуть: “А давайте зустрінемося завтра і обговоримо цю ситуацію”. Тому яка може бути дискусія, коли трапилися злочинні дії”, – говорить адвокат ФГ «Скала» Олексій Свитко.

Поки розбиралися із постраждалими, голова сільської ради Вахнівки Ганна Нагорна інформацію про госпіталізацію матері Андрія Дзюби спростувала, мовляв, пані Валентина ні в якій лікарні не перебуває, оскільки сама приходила днями до неї. Щоправда, через кілька хвилин Андрій Дзюба вже заявив, що в лікарні в нього знаходиться сестра та батько…

 

Війна та терор охопили Вахнівку після виборів

Фермерські війни голова пояснює тим, що родина Дзюби мститься за те, що Інна Буряк (донька власника ФГ «Скала») програла вибори сільського голови.

“У нашому селі ніби зона проведення АТО. Після виборів минулого року Валентина Дзюба і її донька прийшли до мене з погрозами: “Працювати не будеш! Бо не дамо. Ми витерпіли, а чи витримаєш ти?”, – пояснює, що діється у Вахнівці Ганна Нагорна.

Після поразки кандидатки на виборах, за словами пані Ганни, Вахнівка перетворилася на руїну – була зірвана дамба на громадському ставку, розгромлена і підірвана сільська рада, хтось повиривав грати, двері, вікна, позривали сейфи, викрали 4 комп’ютери і принтер.

“Вони влаштовують терор в селі і все руйнують. Ми і до губернатора Коровія зверталися, той сказав їм сидіти тихо, але результату жодного. Не знаю, хто «кришує» Дзюбу, але куди б ми не зверталися, скрізь німа стіна”, – плаче голова Вахнівської сільради.

 

Говорили-балакали, сіли та й заплакали…

Конфлікт, як каже Ганна Нагорна, неодноразово протягом двох років намагалися владнати.

“Якось при землевпоряднику вони сказали, що давайте ми сідаємо і домовляємося – ви, як каже «Поділля», нам вертаєте кошти за оранку, за гербіциди і за міндобриво, і тоді забираєте поле. Тридцять гектарів землі. Але Валентина Дзюба, котра там чи не найголовніша, сказала, що так не буде”, – розповідає подробиці переговорів між СФ «Скала» та СФГ «Поділля» Ганна Нагорна.

Голова сільради каже, що був ще один варіант вирішення конфлікту — сплатити захопникам «данину».

“Підприємство «Поділля» каже, що ми сіємо, платимо оренду, даємо від тисячі до двох врожаю за кожен гектар і на цьому розходимося. І так теж не вийшло”, — зітхає Нагорна.

Межі з приводу спірних земель двом підприємствам теж встановити не вдалося. У «Поділлі» кажуть, що ніхто поля не розмежовував у встановленому законом порядку. І вони продовжували обробляти і засівати їх єдиним масивом.

“Ми посіяли врожай, а зібрали його інші люди. Якби ми знали, то на полях вже були б розмежувальні знаки. Але ніхто не звертався з приводу цього, — каже представник «Поділля», — та й ініціатива на встановлення цих знаків покладається на нового орендаря, а «Скала» самовільно вирішила, де їхнє поле і зібрала наш врожай”.

Та у ФГ «Скала» стверджують, що вони встановили межі. І звинувачують «Поділля» в погрозах.

“Це все неправда! Ви нам погрожували! Он я на полі коноплі знайшов – то сам телефонував у поліцію! І в нас ще багато проблем у Вахнівці”, — викрикує Андрій Дзюба, показуючи фото з коноплею в кукурудзі журналістам.

 

Документи на оренду мають обидва підприємства

У СФГ «Поділля» кажуть, що всі договори оренди в них є. Вони були укладені ще в 2007 році і оформлені в Державному земельному кадастрі України. Усього підприємство підписало договори з 300-ма особами. Площа земель – 800 гектарів.

“Ми уклали договори на десять років. Ніхто з власників спірних паїв, аби достроково розірвати їх, до нас не звертався”, – говорить Михайло Федорчук, юрист СФГ «Поділля».

Оскільки, за словами агронома ФГ «Скала» Андрія Дзюби, у 2014 році підприємство уклало договори з 35-ма власниками паїв, площа орендованих ділянок склала понад 68 гектарів. Усі документи в підприємства «Скала» теж є.

“Ви можете зробити запит і вам скажуть, чия це земельна ділянка і хто її орендує. Якщо у вас (СФГ «Поділля») все так добре, то нащо ви привезли на поле 25 чоловік?!”, – обурюється А. Дзюба.

 

Закон всіх посварив

Однак, різниця в тому, що СФГ «Поділля», аби укласти договори, зверталося в Державний земельний кадастр, а ФГ «Скала» зареєструвало договори оренди в електронному нововведеному «Реєстрі речових прав на нерухоме майно», куди входить і оформлення паїв.

Експерти пояснюють, що через таку правову колізію аналогічні битви за врожай та земельні ділянки стали частим явищем по всій Україні. Окрім цього, такими законодавчими лазівками користуються недобропорядні фермери, підприємці та інші особи.

“За 25 років Україна не змогла врегулювати корпоративні відносини і зробити прозорі правові норми, які б регулювали майнові права. Тому є відповідні лазівки з реєстрацією, недореєстрацією відповідних договорів оренди, чи реєстрацією в реєстрі речових прав і переходу права власності. У цьому випадку в нас виходить, що є подвійна реєстрація – в Державному земельному кадастрі – у СФГ «Поділля» і в електронному реєстрі — у ФГ «Скала». Тому в тих є своя правда, а в тих — своя”, — стверджує юрист Олександр Білошкурський.

За його словами, спочатку договори оренди уклало підприємство СФГ «Поділля» і вони не були розірвані ні у письмовому вигляді, ні в судовому порядку. А ФГ «Скала» зареєструвало ділянки в електронному реєстрі у 2014 році, уклавши угоди з тими самими власниками і на ті ж самі землі. Передачі відповідної з СФГ “Поділля” до цих фізичних осіб не було. Тобто, в даному випадку акту прийому-передачі не було, а він є необхідним для набуття права на оренду землі й подальшого користування нею.

 

Що таке подвійна реєстрація?

Загалом же, суть правового протиріччя в тому, що пай можна зареєструвати і в Державному земельному кадастрі, і в електронному реєстрі. Оскільки, поки що реєстрація жодним чином не синхронізується, на одну і ту ж саму землю може припадати по два орендарі і навіть власники. А закон не зобов’язує вносити всі дані про землю в новий реєстр, якщо вони вже були оформлені в Державному земельному кадастрі.

Як коментує юрист Михайло Федорчук, селяни — власники земельних ділянок, укладаючи договір з ФГ «Скала», володіли, розпоряджалися власними земельними ділянками, однак не мали їх в користуванні, оскільки передали такі земельні ділянки «Поділлю» до кінця 2017 року включно. Вони повинні були розірвати договори з “Поділлям” і передати землі разом з актом повернення.

Відкритим залишається питання: чи розуміли люди, які підписали угоди на один і той же пай з двома різними орендарями, що ставлять під загрозу і бізнес обох компаній, і безпеку власного села?

 

Предыдущая статьяМама подарила вице-премьеру Розенко квартиру в Киеве
Следующая статьяВход — тысяча. В интернете запустили соцсеть для богатых детей