Голова правління Центру протидії корупції пропонує боротися із саботажем запуску системи електронного декларування.

12 жовтня Віталій Шабунін виступив з лекцією «2,5 роки після Майдану. Які звершення в боротьбі з корупцією?». Подія відбулася в American Common Law Center КНУ ім. Тараса Шевченка.

На його думку, одним із сценаріїв зриву Е-декларування є відмова нардепів та чиновників подавати декларації, адже «всіх не пересаджаєш». Шабунін заявив, що якщо депутати не розуміють, як заповнювати декларацію, то «хай складають мандати». «Якщо вони не розуміють графи, які витікають з закону, за який вони голосували, то є сумніви в їх адекватності», — прокоментував він.

«В цій країні треба голосувати за дві партії: МВФ і ЄС, бо це найбільш реформаторські партії в нашій країні. Якби не вимоги по безвізовому режиму і не транші МВФ, жодної антикорупційної реформи не було б або вони вже були б підірвані», — заявив Віталій.

Щодо роботи НАБУ, Шабунін зазначив, що першопочатково відомство створювалось «під Сакварелідзе», але його відсіяли у другому турі конкурсного відбору, тому що він не володіє українською мовою і через це «піднявся кіпіш». «Я вважаю, що Ситник — кращий директор, ніж був би Сакварелідзе», — прокоментував Віталій. Також він додав, що впевнений, якщо зараз НАБУ  не сформується як сильний орган, то «ми програємо історичний шанс по зміні країни».

На думку Шабуніна, «Ситник поспішив з активністю», тому що «не уявляє, як зараз можна провести через парламент право прослуховування» для НАБУ. «Хоча я не розумію логіку Ляшка, Тимошенко і «Народного фронту». Вас СБУ і так слухає! А Грановського і Кононенка не слухає! А так будуть слухати і вас, і їх. Вони відповідають: так з цими ми добазаримося», — заявив Віталій.

Щодо квартири Лещенка, Шабунін переконаний, що «в суспільстві змішали спеціально два різних питання: походження грошей і питання, чи велика квартира, чи в центрі Києва, тобто питання, які не стосуються кримінального процесу». Віталій прокоментував: «Хтось вважає, що це аморально, хтось не вважає. Походження грошей він пояснював Антикорупційному бюро. Воно знайшло там склад адміністративного злочину, тому що відсоткова ставка позики була меншою за ставку Нацбанку. Дискусійне твердження, але це висновок державного органу. НАБУ не має права складати адміністративний протокол, тому вони передали справу до НАЗК. Чекаємо висновку НАЗК. Проблема в тому, що вони не працюють. На жаль, суспільство обговорювало не те, ключовим було — звідки гроші».

На запитання журналіста «ПЛ» про власну оселю Віталій заявив, що продав квартиру за допомогою Facebook, погасив кредит і зараз добудовує будинок.

Предыдущая статьяУмер король Таиланда — самый долгоправящий монарх в мире
Следующая статьяГенассамблея утвердила нового генсека ООН