Через введення санкцій деякі платіжні системи Російської Федерації більше не функціонуватимуть на території України. Однак, розраховуватися з цією країною можна буде через системи міжнародного рівня, а це значить, що клієнтам за послуги доведеться платити більше.

 

Які системи переказів заборонили?

Київ заборонив російські платіжні системи указом Президента під номером 467. Таким чином, шість платіжних систем опинилися поза законом. Серед них: “Лідер”, «Золота Корона», «Юністрім», «Колібрі», Blizko, Anelik.

Введення санкцій було зумовлене тим, що під загрозу були поставлені національні інтереси нашої держави і можливість її повноцінного економічного розвитку.

Однак, у НБУ повідомили, що жителі України можуть переказувати гроші в РФ і, відповідно, їх звідти отримувати: залишилося ще 12 альтернативних російських платіжних систем.

“Заборонили тільки 6 систем, а ще 12 будуть функціонувати. Через ці системи можна буде пересилати кошти і навпаки. Банки нашої держави, котрі співпрацювали з фінустановами країни-окупанта, повинні закінчити всі необхідні розрахунки і припинити з ними працювати”, – каже Олена Махаєва, начальник управління оверсайту платіжних систем департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного Банку України.

Кількість російських систем на ринку переказів грошей була досить великою.

“Сорок чотири відсотки від загальної суми коштів – така частка грошових переказів, які надійшли в Україну за перші 6 місяців поточного року. Це ті гроші, які прийшли з РФ у нашу державу”, – каже Дмитро Галамага, представник “Вектор Банку”.

 

Небезпека “тіньового ринку”

Представники російських платіжних систем переконані, що така позиція України дає всі підстави для формування “тіньового ринку” між державами.
“Існує небезпека створення “чорних коридорів”, через які гроші курсуватимуть між державами, але поза платіжними системами. А обмеження конкуренції матиме наслідком те, що вартість послуг зросте для жителів України”, – роблять прогнози експерти з системи “Лідер”.

 

Спочатку легальні россистеми боротимуться за нових клієнтів

Окрім цього, введення санкцій для одних російських платіжних систем дасть переваги іншим, котрі таким чином збільшать свої прибутки та розширять коло клієнтів.

“Інші системи, яких санкції не стосуються, матимуть більші доходи і клієнтську базу теж збільшать. Тому спочатку тарифи на послуги не зростатимуть, тому що системи вестимуть боротьбу за клієнтів”, – пояснює Денис Литвин, очільник управління електронної комерції «Таскомбанку».

Однак, згодом санкції призведуть до того, що ринок переказів в Україні істотно трансформується, а тарифи для клієнтів підвищаться.

“Не варто оминати те, що інші гравці збільшать ціни на свої послуги. Адже системи “чорного списку” функціонували на ринках СНД і РФ. Але навіть із припиненням їхньої роботи, не вважаю, що в контексті доступності і логістики українці відчують дискомфорт. Оскільки, і в Російській Федерації, і в Україні існують потужні міжнародні системи переказів. Зміниться тільки ціна на послуги. А російські платіжки за свої послуги брали найменше грошей”, – каже Максим Грінченко, директор з юридичних питань Банку “Кредит Дніпро”.

І дійсно, роскомпанії, в плані вартості послуг, брали комісію від одного відсотка від суми переказаних коштів, тоді як міжнародна система Western Union відраховує мінімум 5 відсотків, а в MoneyGram ставка відрахувань стартує від двох з половиною відсотків.

 

Предыдущая статьяВ декларации Москаля обнаружилась квартира в Румынии, квадроциклы и снегоход
Следующая статьяНачалась борьба против людей, – экономист о повышении зарплат