Російський панк-рок гурт Pussy Riot випустив новий кліп на пісню, яка оспівує жіночу силу і сексуальність. Учасниця гурту Надія Толоконникова розповіла, що пісню можна сприймати, як відповідь кандидату в президенти США від Республіканської партії Дональду Трампу, але це – не єдиний її сенс.

«Я вірю, що ідея сильної жіночої сексуальності більша за будь-якого популіста з манією величі, – сказала вона. – Вагіна більша, ніж Трамп».

Спецпроект «Настоящее время» зібрав найбільш відомі кліпи Pussy Riot. За шість років учасниці гурту зачіпали багато соціальних та політичних тем.

Straight Outta Vagina, жовтень 2016 року

Серед авторів і виконавців останньої пісні Pussy Riot лише Надія Толоконникова є оригінальною учасницею панк-рок гурту. Частково Straight Outta Vagina, «Прямо з вагіни», – це музична відповідь республіканцеві Дональду Трампу на його сексистські заяви.

«Вагіна не належить якійсь самозакоханій, дурній помаранчевій мавпі, яка заявляє, що може з легкістю хапати жінок за (геніталії). Вагіна належить жінці», – йдеться в описі до відео.

CHAIKA, лютий 2016 року

В основі цього кліпу – розслідування діяльності генерального прокурора Росії Юрія Чайки Фондом боротьби з корупцією Олексія Навального.

Серед іншого, в тексті пісні згадується «директор Іркутського пароплавства» (син генерального прокурора Росії Артем Чайка, який отримав контроль над «Верхнеленским пароходством», а його попереднього директора Миколу Паленного знайшли повішеним у власному гаражі). «Директор не отдает пароходы, а у господа Бога свои заходы», – пояснюється в пісні.

«Я люблю Росію. Я – патріот», – Толоконникова, одягнена в прокурорську уніформу, співає в приспіві.

I Can not Breathe, лютий 2015 року

Пісню I Can not Breathe, «Я не можу дихати», Pussy Riot не співали. Але їм належить концепція відео, яку вони зрежисували і спродюсували. У кліпі Надію Толоконникову і Марію Альохіну, одягнених у форму ОМОН, засипають землею.

Пісня була записана в 2014 році під час протестів в США проти жорстокого ставлення поліції до громадян. В кінці пісні звучать останні слова Еріка Гарнера, афроамериканця, який помер під час затримання поліцейськими. Перед смертю він 11 разів вимовив фразу «Я не можу дихати».

«Путин научит тебя любить Родину», лютий 2014 року

Це останнє відео Pussy Riot, записане в традиційному для групи стилі – на несанкціонованих виступах. Група осіб (чоловіки і жінки) в кольорових сукнях і балаклавах виконала пісню в Сочі під час зимової Олімпіади.

«50 миллиардов и радужный Лучик,

Роднина и Кабаева факелы вручат.

В лагерях подчиняться и плакать научат.

Салют начальничкам, привет, Дуче!»

Під час одного з виступів у Сочі на Pussy Riot напали «казаки», застосувавши проти учасників групи кийки, нагайки і перцевий газ. Кадри нападу використовувалися в кліпі.

«Богородица, Путина прогони», лютий 2012 року

Мабуть, найбільш відомий виступ і кліп Pussy Riot. У відео використані зйомки групи в Богоявленському соборі та храмі Христа Спасителя в Москві. У храмі учасниці піднялися на вівтар, де протягом півхвилини танцювали і співали пісню, поки їх не відвели охоронці.

За цей виступ три учасниці групи – Надія Толоконникова, Марія Альохіна та Катерина Самуцевич – були визнані винними в хуліганстві і засуджені до двох років колонії.

Виступі групи в храмі і подальший суд приніс Pussy Riot всесвітню популярність.

«Путин зассал», січень 2012 року

«Выйди на улицу,

Живи на Красной

Покажи свободу

Гражданской злости»

Pussy Riot виконали пісню на Красній площі під час масових протестів у Москві, які передували президентським виборам в Росії у 2012 році.

Ця акція стала наймасовішою в історії групи – відразу вісім солісток виконували пісню перед Кремлем. Всі активісти були затримані після виступу.

«Освободи брусчатку», листопад 2011 року

Пісня, за словами учасників групи, присвячена єдиному дню голосування 4 грудня 2012 року.

«У Москві тепер, спасибі за це меру Собяніну, стало багато бруківки. Її потрібно використовувати за призначенням, – написали учасниці групи в блозі. – Плюньте на виборчі дільниці, адже ваші бюлетені підуть на туалетний папір в адміністрацію президента».

Кліп був знятий на нелегальних виступах групи в громадському транспорті Москви – в метро, на дахах автобусів і тролейбусів.

Про учасників групи на той момент нічого не було відомо.

«Ми хотіли б уникнути фіксації на конкретних обличчях, – написано в блозі. – Якщо хтось один раптом опиниться під арештом, то інший зможе замінити його, не порушуючи цілісності групи. У групи немає фронтмена, немає головної особи».

%d0%b7%d0%bd%d1%96%d0%bc%d0%be%d0%ba-%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-2016-10-31-%d0%be-18-19-52

Pussy Riot під час виступу у Москві на Красній площі, 20 січня 2012 року

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЧому Трамп – бита карта Путіна
Следующая статьяЕлітна квартира Лещенка: У ГПУ почали розслідування