Після оприлюднення програмою «Схеми» розслідування щодо перемоги народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олексія Савченка на конкурсі на посаду голови Миколаївської ОДА, з’ясувалися нові деталі перебігу конкурсу.

Наприклад, голова комісії припустив, що на комп’ютері Савченка міг статися технічний збій. Також члени комісії пояснили, чому віддали свої голоси за Савченка, у презентації якого журналісти виявили численні помилки.

Після виходу сюжету програми «Схеми» «Реформа держслужби: гра в імітацію» новопризначений голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко поширив відео, де він, в одягненій поверх сорочки футболці з написом «маю силу вчитись на власних помилках» і з навмисно нанесеними помилками у трьох словах одного речення, продекламував вірш Максима Рильського.

Такий крок політика отримав різні відгуки. З одного боку – схвальні. За те, що вміє жартувати над собою і каже, що прагне вивчати українську мову. Наприклад, його підтримав мер міста Дніпра Борис Філатов.

Інші ж звернули увагу, що звуженням обговорення теми виключно до проблеми поганого знання Савченком української мови навмисно відволікають від ключової тези журналістського викриття – про те, що переможець конкурсу міг бути визначений заздалегідь.

А це викликає запитання до самої Комісії з питань вищого корпусу державної служби, яка проводила конкурс на посаду голови Миколаївської ОДА. Минулого тижня у коментарі «Схемам» її члени «не могли згадати» і неохоче розповідали, який бал поставили Савченку та за що.

То ж «Схеми» вирішили їм поставити ті ж самі запитання уже після виходу сюжету, який викликав резонанс.

 

Наталія Анненкова – представник Адміністрації президента у Комісії з питань вищого корпусу державної служби

«Так, я бачила, що були присутні помилки. Але презентація одного з небагатьох кандидатів у той день, яка була не списана, в компетенції, яка на той день складалася з оцінювання професійних знань, у першу чергу, – мене повністю задовольнила», – каже вона.

Представник заступника директора Інституту законодавства Верховної Ради України Артем Янчук каже, що більше звертав увагу не на презентацію з помилками, а на виступ кандидата.

– Я звернув увагу на те, що говорив пан Савченко,

– Чи означає це, що Ви не читали презентацію Савченка? – уточнив журналіст програми.

– Це означає, що я оцінював ситуаційне завдання.

– То читали чи не читали?

– Це означає, що я оцінював ситуаційне завдання.

– Ви читали чи ні його презентацію?

– Я проглядав.

– Ви помітили там помилки?

– Я не пам’ятаю…

Голова Агентства з питань держслужби і голова комісії, яка обрала Олексія Савченка на посаду голови Миколаївської ОДА, Костянтин Ващенко пояснює, що комісія наразі не ставить перед собою завдання оцінювати кандидатів на грамотність. І хоча закон про державну службу все ж таки чітко вказує, що «державний службовець категорії «А» повинен вільно володіти державною мовою», Ващенко каже, що комісія просто ще не встигла розробити критерії такого оцінювання.

«У нас не є завдання оцінювати грамотність. І філологи українські скажуть, що володіння мовою і правописання – це все ж таки різні речі. Але, очевидно, має бути розроблений якийсь окремий порядок оцінювання державних службовців з точки зору їхнього володіння українською мовою», – вважає він.

Кабмін дав комісії, яку очолює Ващенко, рік на розробку цих критеріїв. Поки цей час ще не сплинув.

«Ми вже працюємо над цим порядком, просто ми не зобов’язані це мати просто зараз», – додав Костянтин Ващенко.

Технічний збій, про який стало відомо лише після запитань журналістів?

Раніше програма «Схеми» отримала й опублікувала звіт про тестування із підписами членів комісії. Виявилося, що переможець конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА Олексій Савченко склав тест у 5 разів швидше від свого найближчого конкурента – зробив це лише за шість хвилин. За цей час він встиг прочитати 40 запитань і надати 34 правильні відповіді. В середньому, за 9 секунд народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» мав прочитати одне запитання, ще чотири речення – варіанти відповіді до нього – і обрати правильний варіант.

Чи можна відповісти на 40 питань за 6 хвилин?

Голова комісії Костянтин Ващенко після виходу сюжету «Схем» у коментарі пояснив, що насправді кандидат складав тест довше, просто сталася помилка комп’ютера.

Він зазначив, що результат у 6 хвилин справді видається нереальним. Тепер, за його словами, перебіг конкурсу (і процес тестування, і складання ситуативного завдання) фіксує 4 камери – по 2 в кожній аудиторії.

«Він (Савченко, – ред.) понад 30 хвилин проходив тестування. Я не виключаю, що просто ця цифра 6 хвилин – це те, що видав комп’ютер. Я не знаю, як це відбулося. Я вважаю, що це просто технічний збій», – додав Костянтин Ващенко.

Чи було втручання у комп’ютерну систему під час тесту?

Реформа держслужби полягає, зокрема, і в тому, що керівників на високі державні посади мають не призначати, а обирати на прозорому конкурсі. Комісія з питань вищого корпусу державної служби продовжує обирати кандидатів на нові державні посади.

Знімальна група «Схем» прийшла на тестування кандидатів на одну з посад.

Представник секретаріату комісії перед тестуванням кожному кандидату роздає заздалегідь підготовлений папірець, на якому надруковане прізвище кандидата, пароль та логін до комп’ютера.

Папірці з прізвищами кандидатів, логінами та паролями, які роздають перед тестуванням

Кандидатам не пропонують обрати пароль та логін, як це робилося, наприклад, під час схожого тестування на детективів Національного антикорупційного бюро.

Пароль, логін для кожного з його прізвищем друкують за добу до конкурсу – інформує голова комісії.

«Ми використовуємо програму, яку нам люб’язно надали наші колеги з Національної академії державного управління при президенті України. Але зараз ми дійсно працюємо над новим програмним продуктом. І я думаю, що ми зробимо відповідний запит у Держспецзв’язок», – зазначив голова комісії Костянтин Ващенко.

Пароль, логін для кожного з його прізвищем друкують за добу до конкурсу – голова комісії Костянтин Ващенко

Тим часом у громадській організації «Центр протидії корупції» вже підготували звернення до Національної поліції – про можливе незаконне втручання в роботу комп’ютерної системи під час складання тестів для визначення переможця конкурсу на посаду голови Миколаївської області, в якому переміг депутат Олексій Савченко.

«Після перегляду сюжету нам теж здалися дуже дивними результати конкурсу, і ми вбачаємо ознаки фальсифікації», – пояснила юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

Водночас президент України Петро Порошенко, який за підсумками конкурсу призначив Олексія Савченка на посаду голови області, поки не відреагував на факти, оприлюднені у розслідуванні програми «Схеми».

Адміністрація президента у відповідь на запит програми з проханням про коментар відповіла, що члени конкурсної комісії є незалежними, а президент лише розглядає висновки комісії, а втручання у роботу комісії є порушенням закону. Водночас, у відповіді на запит зазначено, що Закон «Про державну службу» є недосконалим і у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект про внесення змін до нього.

Джерело: Радіо Свобода

Предыдущая статьяСоставлен рейтинг главных любителей наличности в кабмине Гройсмана
Следующая статьяИз-за чего возмутилась девушка Лещенко. Как украинизация меняет радиоэфир