Фахівці пояснили, чому Президент Порошенко знову видав бажане за дійсне

“Прес-службою Президента було поширено повідомлення під заголовком «Україна отримає безвізовий режим наприкінці листопада», де стверджувалося, що «до проведення саміту “Україна-ЄС” у Брюсселі 24 листопада для громадян нашої держави буде запроваджено безвізовий режим», — йдеться у заяві громадської організації “Європа без бар’єрів”, пише газета «Експрес».

«Незважаючи на те, що в наведеному повідомленні в цитаті Президента сказано тільки про ухвалення рішення щодо безвізового режиму Європарламентом, заголовок і підзаголовок подані так, ніби йдеться про повне завершення процедури внесення України до списку країн, громадяни яких мають право на в’їзд до країн Шенгену без віз”.

Саме так і сприйняли всі це повідомлення — безвіз із 24-ого! Але насправді набуття чинності безвізовим режимом у листопаді — неможливе.

Чому так, пояснила заступник директора громадської організації “Європа без бар’єрів” Катерина Кульчицька.

— Скільки ще процедур має пройти безвізове питання для України, щоб кожен її громадянин отримав можливість просто купити квиток до будь-якої країни ЄС?

— На цей момент розгляд питання пройшов уже три етапи. А має пройти вісім! На шостому етапі Європарламент голосує і передає проголосований текст на остаточне схвалення Раді ЄС. Саме це голосування має високі шанси відбутися до 24 листопада, як, зі слів Президента Порошенка, йому пообіцяли в керівних структурах ЄС. Технічно це нині виглядає реалістично: наступна пленарна сесія Європарламенту триватиме з 21 по 24 листопада, до того часу цілком можливе завершення триалогу щодо України.

От тільки ця подія зовсім не дає підстав для висновку, що до проведення саміту «Україна-ЄС» у Брюсселі 24 листопада для громадян нашої держави буде запроваджено безвізовий режим.

— А чому?

— Бо опісля наше питання чекають ще два етапи проходження розгляду в ЄС. На сьомому етапі Рада ЄС розглядає та схвалює документ за системою кваліфікованої більшості.

— Що це означає — “кваліфікована більшість”?

— Згідно з нинішніми правилами ЄС, для ухвалення рішення потрібні голоси не менше як 55% країн, населення яких становить не менше як 65% від загального, для блокування — голоси не менше ніж 4 країн, населення яких становить не менше 35% від загального. І тільки після цього настає останній етап — текст публікують в офіційному віснику ЄС, і він набуває чинності на 21-й день після публікації або в обумовлений у самому законодавчому акті день.

— Чи є підстави вважати, що ці процедури будуть завершені принаймні до кінця року?

— Наразі нема підстав очікувати проблем під час проходження питання через Європарламент. Важливим є, щоби в Україні за той час не відбулися одна-дві знакові події, які могли би бути потрактовані як відмова від виконання керівництвом держави своїх зобов’язань щодо подолання масштабної корупції в країні.

— Чи в зв’язку з цим Грузії, з якою ми йдемо де-факто в пакеті, можуть першій надати безвізовий режим, а Україну знову відкласти?

— Можуть.

— Отже, коли насправді громадяни України можуть нарешті мандрувати Європейським Союзом без віз?

— Наразі виглядає, що на практиці безвізовий режим може запрацювати на початку наступного року. Але цей “початок року” — не обов’язково означає дату 1.01.2017. Втім, тут прогнозувати щось важко — європейські чиновники непередбачувані у цьому питанні.

Источник: Експрес Online

Предыдущая статьяСеть покоряет хит про электронные декларации
Следующая статьяЧалый заявил, что Трамп не такое большое зло для Украины, как все думают