Фахівці кажуть, що, маючи бажання, зовсім неважко перевірити, чи легальне походження має готівка, яку задекларували високопосадовці

Мільйони готівки — у гривнях, доларах, євро — зафіксували чиновники й народні депутати у своїх е-деклараціях. Звідки в них чималі кошти, не пояснили — такої графи, як джерела надходження готівки, у документі не передбачено. Тому напрошується логічне запитання: чи декларанти набули її законним шляхом? Тим паче коли йдеться про тих, хто чи не все життя працював на держслужбі й мав фіксовану зарплату.

Для прикладу, прем’єр-міністр Володимир Гройсман задекларував 2 мільйони 380 тисяч гривень готівкою (плюс 1,6 мільйона гривень у дружини), 870 тисяч доларів (у дружини — 372 тисячі доларів), 460 тисяч євро (у дружини — 193,5 тисячі євро). Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик тримає “на руках” 4,7 мільйона гривень, 890 тисяч доларів і 240 тисяч євро (плюс 40 тисяч фунтів стерлінгів має його дружина). Головний “радикал” країни Олег Ляшко приберіг десь під подушкою мільйон доларів готівкою…

Чи можна перевірити походження готівкових коштів? Про це — у розмові газети «Експрес» з юристом Центру протидії корупції Анастасією Красносільською та партнером податкової практики Адвокатського об’єднання “Juscutum” Наталією Радченко.

— Чи можна перевірити законність або незаконність походження готівки?

Н. Радченко: — Так. Завжди можна порахувати офіційні доходи декларанта. По-перше, це зарплата. Коли державна установа нараховує держслужбовцеві зарплату, вона сплачує з неї податки та збори. Офіційні звіти про це надходять до Державної фіскальної служби.

По-друге, якщо декларант каже, що отримав готівку від продажу коштовного майна, це також можна перевірити. Усі операції з продажу нерухомості, автомобілів тощо оформлюють у нотаріусів і фіксують у спеціальних реєстрах. Детективи НАБУ можуть на запит одержати цю інформацію і перевірити, кому належить майно та яким чином воно було придбане.

По-третє, декларант може сказати, що його готівка — це дивіденди від акцій підприємства. Такі речі теж можна перевірити. Адже коли підприємство виплачує дивіденди, то зобов’язане нарахувати авансовий внесок із податку на прибуток. У такому разі суми дивідендів будуть відображені у звітності підприємств.

По-четверте, якщо йдеться про спадщину чи подарунок, то особи, між якими відбувається факт передачі-отримання подарунка чи спадщини, укладають відповідні угоди в нотаріусів. Ці документи також підлягають перевірці та за ними має бути сплачено податок. Інша річ, що чимало нинішніх посадовців задекларували отримання готівки у подарунок від батьків, дітей або
чоловіка/дружини, адже це дає змогу легалізувати корупційно набуту готівку сплативши тільки 1% податку. Однак у такому випадку нові антикорупційні органи держави мали б перевірити легальність отримання цієї суми вже родичем-дарувальником.

Усі інші способи отримання доходу можна вважати нелегальними. До слова, не відкидаю, що деякі декларанти вказують частково готівку, якої насправді не мають. Роблять це вони для того, щоб легалізувати майбутній корупційний дохід.

Джерело:  Експрес Online

Предыдущая статьяПолиция в Киеве поймала за рулем пьяного капитана «Динамо»
Следующая статьяДепутат Гордон склав повноваження