Якщо ніяк не можете наважитись поїхати кудись по Україні — робіть це якнайшвидше. Адже “Укрзалізниця” днями оприлюднила план інвестицій підприємства на 2017 рік, у якому одним із джерел капітальних інвестицій зазначене зростання тарифу на пасажирські перевезення, пише газета Експрес.

«Залізниця має внутрішні резерви для того, щоб не підвищувати вартість тарифів, і при цьому здійснювати всі капітальні інвестиції, які вони запланували, — обурюється експерт із транспортних стратегій Віктор Медведь. — Для цього треба оптимізувати поточні витрати, пов’язані з обслуговуванням залізниці. Йдеться, насамперед, про роздуті фонди на ремонти, які суттєво завищені в зв’язку з корупційною складовою.

Наприклад, щоб обслужити колісні пари, для цього є купа підрядників і лише один виконавець. Відтак, якщо вартість роботи насправді тисяча гривень, у них в підсумку виходить 10 тисяч. На залізниці дуже сильно роздутий штат працівників, що працює неефективно». — Неграмотна фінансова політика: зокрема, компанія брала кредити по 8 гривень за долар, а віддавали по 25, а то й по 30 гривень, — продовжує експерт із транспортних стратегій Віктор Медведь. — При тім інші компанії домагалися списання на 20 — 30% боргових зобов’язань. Цих врятованих 15 мільярдів доларів було б достатньо для того, щоб реалізувати план капітальних інвестицій.

Згадайте: у 2004 році теж суттєво підняли тарифи, тодішній міністр транспорту пан Червоненко запевняв, що натомість отримаємо модернізовані європейські поїзди. Відтоді тарифи підвищують регулярно. У нас появилися новітні “експреси”, але там найвища цінова шкала, люди зі звичайними доходами, які їдуть дешевшими потягами, не відчули нової якості! Користуючись монопольним становищем, “Укрзалізниця” може підвищувати тарифи до нескінченності.

— Чому ж в “Укрзалізниці” нарікають на те, що вартість залізничних квитків є значно нижчою, ніж собівартість?

— Собівартість можна до нескінченності збільшувати, включаючи в неї що завгодно. Але єдиним способом оцінки собівартості є метод заміщення.

Наприклад, залізничний квиток з Києва до Дніпра коштує 350 гривень. На чотирьох — 1400 гривень. Тоді як автівкою цю відстань четверо людей долають за 700 гривень. Тобто машиною вдвічі дешевше, ніж поїздом. А на залізниці треба ще й зарплату заплатити за обслуговування пасажира!

— У якому стані перебуває “Укрзалізниця”, адже нещодавно керівник підприємства назвав його жалюгідним?

— За активами це найбільше підприємство в Україні, не беручи до уваги “Нафтогаз України”, бо там інша методологія оцінки. “Укрзалізниця” має багато способів заробітку грошей. Наприклад, використання привокзальної території для розташування комерційних об’єктів, рекламних щитів тощо. За рахунок лише таких непрофільних видів діяльності залізниця може отримувати до 50% від нинішнього її чистого прибутку. Але все це дерибанять на рівні керівництва вокзалу, коли за хабарі передають місця прилеглої території.

— Як функціонують залізниці в європейських країнах?

— У Польщі, та й загалом у більшості країн Європи залізниці отримують державні дотації. Але там цільове призначення дотацій пов’язане справді з реальним покращенням якості послуг, модернізації поїздів. У нас це неприпустимо робити, бо призведе лише до зростання корупції. Адже скільки не лий воду в сітку з великими дірками, там нічого не затримується.

У країнах Європи вартість залізничного квитка — в середньому 1% від середньої зарплати. В Україні — це 50—55 гривень, за які далеко поїздом не заїдеш. Крім того, в країнах Євросоюзу існують спеціальні програми для студентів та пенсіонерів, коли з країни в країну дешевше переїхати, ніж у нас у межах країни.

Предыдущая статьяОпубликованы имена и фотографии погибших в Княжичах полицейских
Следующая статьяСуд відпустив голову банку «Михайлівський» Ігоря Дорошенка, який підозрюється в розкраданні 870 млн грн, під нічний домашній арешт