Фото -GoGetNews

Наступного року мають відбутися чергові президентські вибори. Юлія Володимирівна вже фактично розпочала свою негласну передвиборчу кампанію, і має при цьому непогані політичні бонуси – результати більшості опитувань та аналітики переконують, що, як мінімум, леді «Ю» точно потрапить до другого туру, а як максимум – має всі шанси, аби виграти президентську гонку.

Чи дійсно цей політик зможе стати президентом України, кому вона складе серйозну конкуренцію і хто за неї голосуватиме, з’ясовувала журналіст видання Persona.Top.

Майбутні президентські вибори, як стверджує доктор політичних наук Сергій Федуняк, Юлія Тимошенко не виграє.

– На мою думку, вона навіть пройде до другого туру (наразі здається, що 2-й тур буде) з Петром Порошенком. Юлія Володимирівна залишається впливовим політиком, але свій пік вона пройшла в 2010 році. В принципі, вона може бути обраною лише у випадку, якщо нинішня влада наробить серйозних помилок, які до виборів відчутно вдарять по населенню, – каже Сергій Федуняк, професор кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

Фото – Сергій Федуняк. Джерело – Фейсбук

Тимошенко може «вкрасти» виборців у екс-регіоналів

Виборці лідера «Батьківщини», за словами політолога, це, перш за все, «ядерний» електорат, тобто особисті фани Тимошенко. По-друге, – це розчаровані прихильники Петра Порошенко. І, по-третє, якщо Опоблок не висуне привабливого кандидата, за Тимошенко проголосує значна частина колишніх виборців Партії Регіонів півдня і сходу України.

Експерт переконаний, що конкурентом Юлії Тимошенко номер один є нинішній глава держави – Петро Порошенко. Однак за електорат жінці-політику ще доведеться поборотися.

– Їй доведеться змагатись за електорат з цілою низкою маргіналів і популістів на кшталт Ляшка, Рабіновича та інших, – відзначив політолог.

Юлія Володимирівна, скоріш за все, пройде в 2 тур, але не виключені «сюрпризи»

За словами наукового директора Школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Максима Яковлєва, на сьогодні важко передбачити перемогу якогось одного кандидата у першому турі. Тому, імовірно, Юлія Володимирівна все ж таки потрапить до другого туру.

– Саме слово «однотуровий» тими, кому не подобається Порошенко, вже почало використовуватись, як лайка. Якщо поглянути на це по-філософськи, то позитив у тому, що перемогу у першому турі виборці вже не сприйматимуть, як однозначно позитивне явище. Виходячи з цього, можна припустити, що до другого туру пройдуть декілька кандидатів і тут, як кажуть багато оглядачів, і як показують дані деяких опитувань – це три особи: Порошенко, Тимошенко та Бойко, хоча ця трійка не виключає сюрпризів чи змін, як, наприклад, від Рабіновича чи Ляшка, – розповідає Максим Яковлєв.

Фото – Максим Яковлєв. Джерело -112.ua

 Ляшко та Бойко – основні конкуренти Тимошенко?

Як стверджує політолог, якщо говорити про електорат перших трьох вищезгаданих кандидатів, то в дечому електорат Тимошенко «перетинається» з електоратом Бойко, але тут багато коментаторів схильні вважати, що все ж таки для Тимошенко основним конкурентом за електорат є Ляшко.

Президентська гонка буде жорсткою

Експерт акцентує увагу на тому, що минулого року голоси виборців між партіями розділилися з мінімальними відхиленнями, що свідчить про те, що майбутня президентська гонка буде напруженою.

– Слід відзначити, що за багатьма опитуваннями минулого року розриви між провідними партіями є вкрай малими: в основному навіть провідним партіям, як от «Батьківщині», БПП чи «Опоблоку» пророкують орієнтовно по 10%, що вказує на те, що боротьба між лідерами цих партій, якщо вони приціляться на президентство, буде жорсткою і скоріше матиме для пересічного українця замість «голосувати ЗА когось» характер «голосувати ПРОТИ» того кандидата, який найменше подобається, – пояснив Максим Яковлєв.

Леді «Ю» візьме реванш

Те, що в лідера «Батьківщини» є величезний шанс стати в майбутньому главою української держави, стверджує і координатор Товариства «22 лютого» Станіслав Зозуля.

– Шанси Юлії Володимирівни я оцінюю вкрай високо. Точніше так – якщо динаміка політичного процесу 2014-2017 років буде збережена, якщо не станеться «чорних лебедів», що змінять політичну мапу країни, то прогнозовано Юлія Володимирівна впевнено іде на президентський термін, – говорить Станіслав Зозуля.

За словами експерта, таким «чорним лебедем» може бути загострення ситуації на Сході країни, або щось інше, що ми, наразі, спрогнозувати не можемо.

– Але при тому ж перебігу зволікання з реформами при посередніх темпах економічного зростання, та без якихось особливих ідей з боку головного супротивника Тимошенко на президентських виборах – Порошенка, логіка диктує перемогу такого соціалістичного за своїми поглядами в економіці політика, як Тимошенко, якій в популізмі рівних немає. Другий тур буде, і це Тимошенко та Порошенко, та дебати, в яких Юлії Тимошенко немає рівних, та які остаточно схилять терези на її бік (в межах дуже неточного прогнозу 55% на 45% на її користь), – прогнозує Станіслав перебіг майбутніх виборів президента.

Фото – Станіслав Зозуля. Джерело – Фейсбук

У Тимошенко – є цілих 10% «ядерного» електорату

Особливістю очільниці ВО «Батьківщина», перш за все, за словами аналітика, є те, що вона має «ядерний електорат», який із нею з 2002 року.

– Цей електорат складає близько 10%, що насправді дуже немало. Це люди, які проголосують за свою «ікону», «матір», «рятівницю», що б не сталося. Увесь інший електорат – це патерналісти (ті, що очікують від уряду всіляких благ: виплат, допомог, зарплат, пенсій і так далі). Таких може бути до 30% її потенційних виборців. Разом це вже 40% (умовно), і останні декілька відсотків для перемоги вона може набрати серед пристосуванців, які вчасно зрозуміють, куди «вітер дує», і кому немає рівних під час виборчих перегонів, – пояснює Станіслав Зозуля.

Лідер «Батьківщини» зможе конкурувати з адмінресурсом

Також треба зазначити, що Юлія Володимирівна має дуже потужну «мережу» виборців у регіонах, зокрема, в Центральній Україні. «Батьківщина» – це єдина партія, що могла конкурувати з адмінресурсом та великими грошима всі проміжні вибори щодо довиборів у Верховну Раду, в об’єднані тергромади і таке інше, – підкреслив експерт.

Мінуси леді «Ю»

Головним конкурентом Тимошенко, на думку аналітика, все-таки залишається Порошенко, який насправді може акумулювати частину суспільства, яка сильніша антипатії до цього політика.

– У Тимошенко один з найбільших та найсильніших рейтингів недовіри. Ці люди можуть без особливих симпатій, але супротив Тимошенко, відійти до Порошенко. Та оскільки цей електорат, який назвемо «супротив Тимошенко» не є відданим Порошенку, ці люди можуть просто залишитися вдома тоді, коли виборчий штаб Порошенка буде на них розраховувати, що, за моїми прогнозами, і зіграє з ними злий жарт, – відзначив Зозуля.

Нагадаємо, що відповідно до результатів соцопитування «Рейтингу», за Тимошенко готові були віддати голоси понад 15 відсотків українців. Її головний конкурент – Петро Порошенко, за нього голосували б 11 відсотків тих, хто планує взяти участь в майбутніх виборах президента. Соціологи змоделювали другий тур і за результатами опитування з’ясувалося, що якби за крісло глави держави змагалися Порошенко та Тимошенко, то голоси виборців розділилися б на 24 і 32 відсотки відповідно. При цьому третина виборців відмовилася б голосувати в 2-му турі у разі, якщо залишаться тільки ці два кандидати. Опитування було проведено минулого року, в травні. Метод – персональне інтерв’ю.

Автор: Ірися Герцун, Persona.Top

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПутин затруднился представить Трампа с девушками «пониженной соцответственности»
Следующая статьяСоболев: Я за то, чтобы зарплата депутатам выплачивалась как субсидия