Нардеп вважає, що Міноборони закупило безпілотники, які не можна використовувати на війні

Народний депутат Ігор Луценко звернувся до суду із скаргою на бездіяльність НАБУ, пише газета «Експрес».

Народний обранець вважає, що Міноборони витрачає гроші на закупівлю безпілотних літальних апаратів, які не придатні для використання у бойових діях. Причому, на його думку, закупівлі здійснюються за корупційною схемою. НАБУ ж вперто не вбачає в діях військових корупції. Тож Луценко оскаржив бездіяльність бюро в суді та виграв.

Безпілотні авіаційні комплекси БпАК-МП-1 та БпАК-АС-1 військові закупили у ВАТ “Меридіан” імені С.П. Корольова та у НВП “Атлон Авіа”.  Сума поставки становила понад три мільйони гривень.

— Що ж не так з безпілотниками?

— Ці літалоьні апарати не можна використовувати у армії з низки причин, які я вказав у своїй заяві до суду, — каже Ігор Луценко. — Використовуване програмне забезпечення у безпілотниках цивільне, з відкритим кодом, вони працюють на цивільних частотах з незашифрованим сигналом,  вони незахищенні від глушилок сигналу. Тобто це суто цивільні апарати.

Відкритість каналів — це життя оператора, а це, як правило, група людей плюс команда, котра здійснює прикриття. Коли канали відкриті, противник легко може вирахувати, де перебуває група аеророзвідників, і накрити її артвогнем.

— Чому ж армія закупила такі апарати?

— Це або тупість, або корупція. Якщо вже тратити гроші, то треба їх тратити на те, що справді відповідає армійським вимогам.

— А можливо на той час не було альтернативи цим безпілотникам?

— Альтернатива, я переконаний, є. І можна кошти витратити на закупівлю справжньої військової техніки, а не цивільних апаратів.

— Як загалом використовують безпілотники в українській армії, вони суто для розвідки чи є й ударні апарати?

— Переважно розвідка. Ударних безпілотників нема. У Міноборони просто нема людей, здатних налагодити їх поставку. На кустарному рівні ентузіасти пробують щось робити, переробляти безпілотники на ударні, але це любительський рівень.

— А що ж тепер робити з тими апаратами, які вже є у військах?

— Та вже треба використовувати їх далі. Але надалі здійснювати закупки вже таких БПЛА, які відповідають армійським вимогам.

— Що ви вимагали від НАБУ?

— Розпочати кримінальне провадження, бо вважаю, що у тому, як здійснені ці закупівлі, є корупція. Бюро своєю чергою вперто не бачить там злочину і відмовилося реєструвати кримінальне провадження за моєю заявою. Тому я й звернувся до суду.

Солом’янський райсуд Києва мою скаргу на бездіяльність детективів НАБУ задовольнив і зобов’язав бюро за моєю заявою зареєструвати кримінальне провадження.

Предыдущая статьяОбнародован секретный диплом Ульяны Супрун
Следующая статьяРынок труда в Украине: итоги-2016 и прогнозы