Майже тисяча чиновникiв досi не подали декларацiй про доходи, а 29 декларантiв запiдозрили у брехнi

Стартувала друга хвиля електронного декларування. Однак близько 900 чиновникiв, що мали б прозвiтувати про свої доходи минулого року, досi цього не зробили. Як повiдомили в НАЗК, 872 суб’єкти декларування не подали щорiчних декларацiй, 57 — не зробили цього, коли торiк звiльнялись.

Такi данi НАЗК подали органи державної влади та мiсцевого самоврядування. Тепер їх доведеться перевiряти, пише газета Експрес.

Вивести на чисту воду нечесних чиновникiв обiцяє i Генпрокуратура. Вона вже iнiцiювала перед Державною фiскальною службою позаплановi перевiрки звiтiв 29 народних депутатiв, оскiльки масштаби задекларованого в їхнiх документах не вiдповiдають офiцiйним доходам декларантiв. Як iдеться в повiдомленнi ГПУ, один iз народних обранцiв у перiод з 2001-го по 2016 рiк отримав дохiд у розмiрi 600 тисяч гривень, однак, за даними електронної декларацiї за 2015 рiк, йому належать грошовi кошти в розмiрi майже 22 мiльйонiв гривень.

— Як вважаєте, чому близько тисячi суб’єктiв декларування злегковажили законною вимогою — вiдзвiтувати про свої доходи? Чи їх якось покарають за це?

— Тим, хто не подав електронної декларацiї, загрожує адмiнiстративна й навiть кримiнальна вiдповiдальнiсть. Тому з нетерпiнням чекаємо, коли Нацагентство з питань запобiгання корупцiї оприлюднить адмiнпротоколи про неподання та невчасне подання декларацiй i передасть їх до суду. Наразi НАЗК ще не перевiряло iнформацiї.

Упевнений, часу на те, щоб заповнити е-декларацiї, було вдосталь. Виправдовуватися збоями системи (пiсля того як звiти подали 100 тисяч декларантiв!) не можна. Це абсурд!

— Наскiльки результативною може бути участь ГПУ в перевiрцi декларацiй?

— Сумнiваюся в ефективностi цих перевiрок. Хай би Генпрокуратура вiдзвiтувала про кiлькiсть декларантiв, брехню яких уже доведено. Iнiцiювати — це одне, а довести справу до логiчного кiнця — зовсiм iнше. Генпрокурор Юрiй Луценко казав, що порушникiв посадять за несплату податкiв, що нiбито випливає з декларацiй. Це неправда. Тому що вже декiлька рокiв, як у нас не передбачено позбавлення волi за ухилення вiд сплати податкiв!

— Коли нарештi зможемо побачити перших покараних за неподання декларацiй чи за неправдиву iнформацiю в них?

— Думаю, ми не побачимо покараних доти, доки не змiнимо керiвництво НАЗК. Бо за цей час Нацагентство з питань запобiгання корупцiї, яке, за законом, має перевiряти декларацiї, роботу якого оплачують з наших податкiв, керiвники якого отримують зарплати i премiї в розмiрi восьми тисяч доларiв щомiсяця кожен, не перевiрило жодної з декларацiй. Понад те — досi не затвердило потрiбний порядок перевiрки електронних звiтiв!

Цей порядок мав бути розроблений i затверджений у вереснi, максимум — у жовтнi, й аж нiяк не в сiчнi. НАЗК тепер хоче дозволити собi перевiряти декларацiї протягом 180 днiв iз дня виявлення пiдстав, потiм, у разi потреби, ще 180 днiв, i ще — заморожувати перевiрку на невизначений час. Фактично прагне легалiзувати для себе право на бездiяльнiсть. Цього не можна допустити.   До слова, Нацiональне антикорупцiйне бюро вже розпочало 22 кримiнальнi провадження за фактами брехнi в декларацiї. У них, зокрема, фiгурує шестеро народних депутатiв. Насправдi мало б бути в десятки разiв бiльше адмiнiстративних протоколiв вiд НАЗК, нiж кримiнальних проваджень вiд НАБУ. Маємо ж нуль адмiнпротоколiв вiд НАЗК i 22 кримiнальнi провадження вiд НАБУ…

Предыдущая статьяВ деле Майдана и вторжения России появились сенсационные документы и свидетельства – Луценко
Следующая статьяЖрал как свинья и пропил «чертово колесо» — жители Харьковщины о Геращенко