Україна стрімко летить у прірву. Опинилася між Намібією та Грецією Наша держава опинилася на 85-му місці з-поміж 138 країн у рейтингу Global Competitiveness Index 2016-2017, що на шість щаблів нижче, аніж у попередінй період. Ми опинилися між Намібією та Грецією. Лідерами рейтингу є Швейцарія, Сингапур, США, пише газета «Експрес».   

Звіт підготовлено провідними дослідницькими інститутами на базі різних статистичних даних та опитування керівників компаній. Яка саме інформація свідчить про те, що наша конкуретоздатність погіршується?

— У цьому рейтингу Україна посіла 85-те місце з 138-ми, — розповідає Володимир Сіденко, доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України.

— Вона займає позицію, яка свідчить про значний нереалізований потенціал. Просування вперед відповідно до цього дослідження ми ще не бачимо.

— Рейтинг будується на більше ніж 100 показниках. Які з них у нас позитивні, а які тягнуть донизу?

— Як і раніше, нам дають досить високу оцінку щодо наявності певних передумов для досягнення високої конкурентоспроможності, насамперед, за такими показниками, як якісна освіта, окремими елементами розвитку інфраструктури, мережі науково-дослідних установ. Однак при цьому ми бачимо, що, як і раніше, Україна посідає абсолютно ганебні місця за показниками, що характеризують такий блок, як якість інститутів. Тобто ми фактично ніяк не просуваємося на шляху покращення виконання законів у нашій країні, зміни судової системи, державного управління тощо.   За деякими показниками (наприклад, судова система) Україна перебуває на одному з найнижчих місць у світі. Через це вона не може істотно поліпшити свій загальний індекс у рейтингу.

— Чи всі зміни, які відбуваються в нашій країні, увійшли в дослідження?

— Якщо ми подивимося на наші результати, скажімо, з 2008 року, то практично за жодним системно важливим показником немає чіткої довгострокової тенденції до поліпшення. У нас є лише окремі часткові досягнення. Наприклад, лібералізація умов для створення нового бізнесу, впровадження системи державних закупівель, прийнято низку законів щодо адаптації до умов Євросоюзу. Однак ми повинні розуміти, що оцінка вираховується на основі певного комплексу об’єктивних економічних показників та суб’єктивних оцінок бізнесменів щодо того, який реально існує режим ведення бізнесу в країні. Він несприятливий в аспекті конкурентоспроможності. Такі показники, як рівень корупції та злочинності, навіть погіршили місце України в рейтингу.   А макроекономічна динаміка за попередні роки не показує істотного поліпшення. Результати щодо ВВП за минулий рік мінімальні. Фінансовий і валютний стан залишаються дуже нестабільними. Усе це (разом із девальваційними ризиками) вплинуло на рейтинг і сформувало певне не дуже привабливе враження від нашої країни.

— Чи змінюються фундаментальні для бізнесу показники?

— Певні зрушення є, але це не ті зміни, на які можна звертати увагу. На жаль, у нас немає таких змін, які спостерігаємо з боку Китаю чи Казахстану, де більш впорядкований стратегічний підхід до реформ.   У нас реформи переважно проводять вимушено — чи то через тиск МВФ, чи то через угоду про асоціацію з ЄС. Однак розписаного плану, упорядкованих в часі реформ — немає. І цей брак не може не ретранслюватися у певне негативне сприйняття України за кордоном.

Предыдущая статьяКак выглядит простреленное окно кабинета судьи в Киеве
Следующая статьяМаккейн: Нет морального равенства между путинской Россией и США