Торік збанкрутувало 1,5 тисячі компаній

За статистикою, отриманою у результаті моніторингу реєстраційних даних компаній від сервісу «OpenDataBot», наша держава переживає бум закриття підприємств. Зокрема, в 2016 році було закрито 1,5 тисячі компаній. Понад 2 тисячі — проходять процедуру банкрутства, пише газета Експрес.

— Головні причини такої ситуації — недолуга державна політика в сфері держрегулювання й оподаткування, війна, жорстка конкуренція та падіння купівельної спроможності населення, — переконаний Сергій Доротич, голова Союзу захисту підприємництва. — Українці — в процесі зубожіння, бо всі кошти вимиваються комунальними тарифами й генеруються олігархічними структурами. Як наслідок, ми спостерігаємо падіння зацікавленості іноземних інвесторів, виведення зарубіжних капіталів. Без капіталів українські підприємства змушені закриватися чи проводити свою реорганізацію.

— Чому інвестори відмовляються вкладати кошти в бізнес в Україні?

— Знову ж таки, — через низьку купівельну спроможність, а також війну, незрозумілі правила гри. Для іноземця ця неврегульованість і перипетії є незрозумілими. Якщо після Революції Гідності дуже багато інвесторів розглядали Україну як потенційного для них партнера, то нині спостерігаємо закриття підприємств і відтік капіталів, в тому числі, внутрішнього інвестора. Останній намагається вилучити свої кошти з бізнесу й перенаправити їх в інші місця накопичення.

Усі бачать ставлення держави до бізнесу. Останній приклад — підняття мінімальної зарплати. Можливо, така вимога є потрібною, але те, як це робить держава, — непомірковано й за допомогою диктату — для іноземців є незрозумілим. Там норми в такий спосіб не запроваджуються.

— За даними статистики, найбільше компаній закривається у таких сферах, як гуртова торгівля, будівництво та сільське господарство. Чому саме там?

— Щодо гуртової торгівлі. Торговельна націнка, яка свого часу стимулювала розвиток гуртовців, майже знівельована й сьогодні є чимало випадків, коли роздрібна ціна зрівнялася з гуртовою. Прошарок гуртових торговців просто випадає з бізнесу. Він неконкурентний через те, що роздрібні торговці в своїй рентабельності й прибутках надто сильно стиснулися для того, щоб залишитися на плаву, що гуртовикам фактично не залишається місця на ринку.

Щодо будівельного сегменту, то тут величезна проблема, оскільки дедалі менше охочих вкладати кошти в нерухомість. Держава зробила величезну помилку, запровадивши податок на нерухомість. Тим самим на цьому ринку вона вбила попит, який був. Сьогодні українці, якщо й купують квартири, то обирають мінімальну житлову площу, аби було місце, щоб переночувати. Для прикладу, в Туреччині, де немає цього податку, спостерігається будівельний бум. Податок на нерухомість — для держав з усталеною економікою, а в країнах, які розвиваються, він призводить до згортання будівельного сектору.

— А як щодо сільського господарства?

— Тут ноги ростуть також із недолугої державної політики. У тому числі щодо оподаткування й кредитування. А ще держава обмежує обіг готівки, заганяє підприємства та фізичних осіб у безготівкові рахунки. Натомість не гарантує збереження коштів на розрахункових рахунках юридичних осіб. Тобто в разі банкрутства банку бізнес втрачає обігові кошти, бо Фонд гарантування вкладів компенсує до 200 тисяч гривень вкладів лише фізичним особам.

Відтак, як підприємець я щодня ризикую не отримати свої кошти, які за вимогою держави розмістив на рахунках у банківській установі. Юридичним особам кошти повертають в останню (сьому) чергу відшкодування. Не знаю жодного випадку, коли б юрособа отримала назад свої гроші після банкрутства банку. За різними оцінками, втрати бізнесу за три останні роки через названі причини становлять від 7 до 42 мільярдів гривень.

* точка зору:

Оксана Кузяків, виконавчий директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій:

— Банкрутство підприємств — це природна процедура, бо все має свій початок і кінець. Вона означає оновлення й дає паростки оздоровлення економіки. Ті підприємства, які далі не можуть функціонувати, витримати конкуренції, нових умов, середовища — закриваються. І це позитивний процес.

Якщо пригадаємо, то найбільші проблеми бізнесу полягали саме в закритті підприємств та в процедурі банкрутства. Якщо вони спрощені, то це означає, що бізнес після закриття (якщо щось не вийшло чи пішло не так) має другий шанс відкрити щось нове з чистого аркуша. У багатьох випадках це набагато простіше, ніж намагатися реанімувати те, що вже не працює. Тому не треба боятися банкрутства.

Предыдущая статьяСегодня в Киеве проходит Марш националистов
Следующая статьяСтепанов: в сёлах Одесской области — разгул преступности, люди боятся выйти из дома