14-15 березня відбудеться З’їзд суддів, на якому мають дообрати 6 нових членів Вищої ради правосуддя. Серед кандидатів ми виявили 5-х суддів, які раніше вже опинялися в полі зору програми «Наші гроші. Досудилися», або аналітиків проекту «Народне НАЗК», — пишет Вihus.info.

Вищу раду правосуддя можна сміливо назвати органом, який вершить долі служителів Феміди. До її компетенції входить призначення і звільнення суддів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. ВРП також дає дозвіл на затримання судді й утримання його під вартою. Тож важливо, щоб до неї не потрапили люди із заплямованою репутацією. Нещодавно рух «Чесно. Фільтруй суд» виявив у списку із 44-х кандидатів 15-ть таких, чия доброчесність викликає питання. До декларацій та статків ще 5-ти претендентів маємо зауваження ми.

1. Арсірій Руслан Олександрович, Окружний адміністративний суд м. Києва 

Суддя Руслан Арсірій

В 2012-му році родина судді Арсірія придбала будинок площею 65 кв. м у селищі Іванковичі під Києвом і розпочала його реконструкцію. Як з’ясувала програма «Наші гроші. Досудилися», після реконструкції скромний будиночок перетворився на великий маєток із власною капличкою та басейном. До каплички суддя має і колекцію ікон. Проте в декларації маєток і досі фігурує як 65 кв. м. Цей факт Руслан Арсірій пояснює тим, що новий будинок поки що офіційно не введений в експлуатацію. Але, за свідченнями сусідів, він мешкає у ньому впродовж останніх декількох років.

Також, як раніше з’ясували журналісти програми «Слідство.інфо», в 2011-2014-х роках суддя побував на 12-ти закордонних курортах. При чому 15-го січня 2013-го року Руслан Олександрович, засмагаючи десь на золотих пісках Ямайки, згідно з документами, у складі колегії суддів примудрився винести рішення у справі каналу ТВі. Від прямої відповіді на питання журналістів про походження коштів на подорожі він тоді ухилився: «У мене сім’я складається з двох людей. Слава Богу, і мати, і батько живі. Усе в мене нормально». Цікаво, що і пересувається суддя на автомобілі Hyundai Sonata, записаному на 73-річного батька.

2. Первушина Олена Сергіївна, Голосіївський районний суд м. Києва 

Суддя Олена Первушина також була фігурантом розслідування «Наші гроші. Досудилися», а ще раніше – проекту «Просуд» «Автомайдану». Активісти з’ясували, що вона користується будинком площею 470 кв. м, оформленим на її колишнього чоловіка. Цікаво, що право користування виникло ще в 2010-му році, але внесла будинок суддя лише в електронну декларацію, а в паперовій у 2014-му жодної нерухомості зазначено не було. Також до «Автомайдану» надійшла інформація, що Олена Первушина користується автомобілем Toyota Land Cruiser 200, якого немає в її деклараціях. Спроба відзняти її на цьому авто закінчилася для одного з активістів звинуваченням у стеженні за суддею і обшуками СБУ та військової прокуратури у нього вдома. Пояснити, на якому автомобілі вона пересувається, Первушина не може: одним журналістам вона розповідала, що це їй знайомі дали покататися, іншим – що машина належить охороні, яку до неї приставили.

3. Ситников Олександр Федотович, суддя у відставці, раніше – Вищий адміністративний суд України

В 2012 році 21-річний син судді купив квартиру площею 95 кв. м за адресою проспект Петра Григоренка, 23. Зараз подібні квартири на вторинному ринку коштують близько 100 тис. доларів. Того ж року він придбав машино-місце за цією ж адресою і будинок у садівницькому масиві Вишеньки під Києвом, площа якого у витягу з Реєстру речових прав на нерухоме майно не вказана.

Наявність у родини судді житла в Києві не завадила йому в 2015-му році приватизувати ще й службову квартиру площею 115 кв. м. А в 2016-му Олександр Ситников витратив близько 900 тис. гривень на купівлю нової автівки Subaru Forester. Походження коштів на машину частково можна було б пояснити спадщиною у розмірі 455 тисяч гривень, яку суддя отримав у 2015-му році. Але питання викликає той факт, що в порівнянні з паперовою декларацією, де сума спадщини була зазначена як 17,5 тис.грн., в електронній вона виросла аж в 26 (!) разів.

Предыдущая статьяПолиция отпустила задержанных на станции Кривой Торец участников блокады
Следующая статьяАдвокат назвал адрес Януковича, и говорит, что тот ездит по командировкам