Закладаючи у вартiсть електрики цiну вугiлля 1850 гривень за тонну, на теплоелектростанцiях мiльярдера, за словами фахiвцiв, спалюють дешевий штиб

Уже незабаром ми побачимо в платiжках за електроенергiю суми на чверть вищi, нiж зазвичай. Таке рiшення прийняла НКРЕКП — Нацiональна комiсiя, що здiйснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пише газета Експрес.

Пiдвищення тарифiв чиновники традицiйно мотивують тим, що цiни на комунальнi послуги в Українi треба наближати до ринкових. Однак насправдi, стверджують деякi експерти, нас просто дурять. У вартiсть електроенергiї заклали цiну вугiлля за формулою «Роттердам+», у доцiльностi якої є дуже великi сумнiви.

Колишнiй член НКРЕКП Андрiй Герус подав до суду з вимогою скасувати постанову, якою запровадили формулу «Роттердам+». Однак i Окружний адмiнiстративний суд, i Київський апеляцiйний адмiнiстративний суд вiдмовили йому в задоволеннi вимог.

Докладнiше про те, як нас дурять, використовуючи формулу «Роттердам+», та хто i скiльки отримує вiд цього прибуткiв — у нашiй розмовi з вiдомим експертом Олександром Дубинським та вже згадуваним Андрiєм Герусом.

— На якiй пiдставi в Українi була запроваджена формула «Роттердам+» у цiноутвореннi енергетичного вугiлля?

О. Дубинський:

— Формула «Роттердам+» утворена шляхом перемовин мiж компанiєю «ДТЕК» Рината Ахметова, яка виробляє 76% теплової генерацiї країни, i НКРЕКП. Як я розумiю, «ДТЕК» запропонувала цю формулу, а НКРЕКП з нею погодилася. Пiд час її розрахунку виходили з того, що якщо ми не можемо придбати вугiлля на Донбасi, то замовимо його в будь-якiй країнi свiту. У Роттердамi (Нiдерланди) є вугiльна бiржа. Отож за основу формули вони взяли цiну на цiй бiржi й додали до неї вартiсть доставки вугiлля звiдти в Україну.

А. Герус:

— Справдi, «Роттердам+» запровадили на пiдставi бажання мiльярдера. Ще навеснi 2015-го люди Ахметова проводили операцiю «Крєпость» — виводили шахтарiв на вулицi, щоб добитись такої цiни вугiлля в тарифах на електроенергiю. Спочатку їх «вiдшили» i навiть СБУ пригрозили. А потiм вони домовилися з ким треба, i все вийшло. Формальне обгрунтування на кшталт незалежностi вiд зони АТО в поставках вугiлля вже придумували потiм.

— Ми справдi отримуємо вугiлля аж iз Нiдерландiв?

А. Герус:

— У тому й суть, що нi. Iмпорт антрациту в нас менший, нiж 2% загального обсягу використовуваного вугiлля.

О. Дубинський: — Ще за прем’єрства Яценюка пробували постачати вугiлля з Пiвденно-Африканської Республiки, але воно начебто було не того енергетичного класу, який потрiбен для котлiв на наших ТЕС.

Отож вугiлля купують у так званих окремих районах Донецької i Луганської областей, iз шахт Ахметова. Олiгарх виробляє левову частку енергiї ТЕС, також вiн володiє шахтами, тi шахти видобувають вугiлля, яке постачається на ТЕС за розрахунком «Роттердам+». Тобто Ахметов купує сам у себе iз шаленою переплатою, а потiм цю переплату вкладає нам у тариф на електроенергiю.

— I скiльки ж вiн у пiдсумку може покласти собi в кишеню?

О. Дубинський:

— Дивiться, цiна вугiлля за формулою «Роттердам+» становить орiєнтовно 1850 гривень за тонну. Саме цю цiну закладають у вартiсть електроенергiї. Вугiлля з Донбасу коштує 600 — 800 гривень. Тобто рiзниця вже виходить значна. Та насправдi ми переплачуємо ще бiльше.

Але якщо ви поспiлкуєтеся з людьми, якi працюють у вугiльнiй промисловостi, то вони розкажуть, що в котлах ахметовських ТЕС спалюють не вугiлля, а так званий штиб з додатком газу. Штиб — це дуже дрiбна фракцiя, фактично вiдходи вуглевидобування. Його дiстають з вiдвалiв шахт, тобто штиб не потрiбно повноцiнно видобувати на глибинi 300 — 700 метрiв, його просто збирають i вiдправляють пiд прес. Цей штиб коштує десь 350 гривень за тонну. У пiдсумку виходить, що в цiну електроенергiї закладають вартiсть вугiлля з переплатою на тоннi 1500 гривень! При цьому вiдомо, що сумарнi потреби нашої енергетики становлять 25 мiльйонiв тонн вугiлля на рiк. А це означає тiльки одне: рiчний прибуток компанiї вiд iснування цiєї схеми можна оцiнити в 37,5 мiльярда гривень на рiк.

— Цiкаво, що в сiчнi НКРЕКП тариф на електроенергiю для ТЕС знизила приблизно на третину — з 1,67 до 1,38 гривнi за кiловат-годину. Однак очевидно, що вартiсть вугiлля за формулою «Роттердам+» не знижувалася. То в чому ж полягала логiка змiни тарифу?

А. Герус:

— Оскiльки у 2016 роцi пiдвищили тарифи на електроенергiю для ТЕС на 80%, вийшло так, що наприкiнцi минулого року вони були явно завищенi, виник великий резонанс. То мали реагувати якось. От i знизили тариф.

— Чи означає це, що тарифи встановлювали вручну, без належного обгрунтування, навiть не зважаючи на формулу «Роттердам+», яку б мали враховувати?

А. Герус:

— Так, це вiдбувається без належного обгрунтування.

— Скiльки ж люди переплачують за комунальнi послуги через зловживання на продажу електроенергiї?

А. Герус: — У цiнi води частка електроенергiї становить 40%, у цiнi тепла — 10%. Вiд того, скiльки коштує електрика, залежить i цiна дуже багатьох товарiв, якi лежать на полицях наших магазинiв.

— Як же розв’язати цю проблему, зважаючи на те, що суспiльство гостро ставить питання про припинення постачання вугiлля з окупованих територiй?

А. Герус:

— У нас бiльшiсть ТЕС використовує вугiлля газової групи. Його вдосталь видобувають на контрольованiй Україною територiї. Отож, якщо ще деякi ТЕС перевести на марку «Г» та збiльшити виробiток на «Енергоатомi», iмпортувати доведеться зовсiм небагато.

О. Дубинський:

— Якщо в нас дiє формула «Роттердам+», тобто європейська формула обрахунку вартостi вугiлля, то нам вугiлля з ОРДЛО не потрiбне, тому що ми можемо за цiєю цiною купити його будь-де. Отож за таких умов ми не маємо морального права купувати вугiлля з окупованих територiй. Тим бiльше, що грошi, якi ми переплачуємо за нього, можуть йти на фiнансування тероризму.

— А є якiсь факти, що вказують на фiнансування тероризму з цих доходiв шахт?

— Щоб зрозумiти, що це не пустi заяви, досить переглянути судову ухвалу Сєверодонецького мiського суду Луганської областi вiд 2 грудня 2016 року.

Як iдеться в нiй, пiсля утворення «ЛНР» та формування її незаконних воєнiзованих пiдроздiлiв (зокрема, при так званому мiнiстерствi палива, енергетики та вугiльної промисловостi «ЛНР») виникла необхiднiсть їх матерiального забезпечення. Для цього, а також для наповнення бюджету «ЛНР» запроваджена протиправна схема взяття пiд контроль роботи вуглевидобувних та вуглепереробних пiдприємств регiону, а також незаконного видобутку кам’яного вугiлля на територiї Луганської областi. Протягом 2014 — 2016 рокiв керiвник «мiнпаливенерго «ЛНР» примусив державнi та приватнi вугiльнi пiдприємства областi збувати видобуте вугiлля через ДП «Луганськвугiлля», на базi якого i створили це так зване мiнiстерство сепаратистiв. Вiн же забезпечив озброєну охорону «мiнiстерства», що нiхто не втрутився в його злочиннi плани.

Також в ухвалi написано, що з отриманих грошей «мiнiстр палива, енергетики та вугiльної промисловостi «ЛНР» сплачує близько 47% податку вiд суми вивезеного вугiлля на окупованiй територiї до бюджету «ЛНР». I цi грошi в подальшому спрямовують на виплату зарплати членам терористичних угруповань «ЛНР».

— Чим суд аргументував свою вiдмову в задоволеннi вашого позову про незаконнiсть формули «Роттердам+»?

А. Герус: — Та суддi навiть не вникали в суть! За тридцять хвилин «розiбралися» в такiй складнiй справi. Це було несерйозно. Вони навiть не намагалися створити iлюзiю реального судового розгляду.

— Хто, на вашу думку, покриває цю схему?

А. Герус: — Думаю, досить сказати, що формулу й тарифи встановила НКРЕКП. Її керiвника призначає Президент.

Предыдущая статьяЕкс-керівник «Укрспецекспорту» Бондарчук спростовує заяви Луценка про свій арешт в Лондоні
Следующая статьяНасиров до сих пор не понимает, почему его бросили за решетку