Громадські організації України домоглися скасування диктаторських норм в законодавстві про боротьбу з піратством, якими на десять днів без рішення суду, під виглядом порушення авторських прав, передбачалося закриття інформаційних ресурсів. Вчора президент підписав відповідний закон з урахуванням розроблених медійниками поправок. Зараз без суду можуть закривати тільки ті сайти, які порушують авторське право щодо відео і аудіо контенту.

«У зв’язку з підписанням вчора президентом Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з нашими правками, серйозну загрозу свободі слова в Інтернеті зараз знято, а боротьбу з піратством у сфері авторського права і суміжних прав приведено до європейської практики», — повідомив один з керівників групи розробників поправок, президент Асоціації «Незалежні Регіональні Видавці України» Олександр Човган. – У кількох попередніх варіантах законопроектів будь-який інформаційний ресурс в Україні під виглядом боротьби з піратством могли закрити на 10 днів. Приводом могла послужити абсолютно безпідставна заява будь-якої організації, фірми-одноденки або фізичної особи з вимогою видалення інформації або заборони доступу до неї. При цьому заявнику досить було «стверджувати» про наявність майнових прав на об’єкт авторського права, не надаючи жодних доказів. На підставі цієї «заяви» постачальник послуг хостингу повинен був блокувати сайт на 10 днів».

Ухваленню доопрацьованого закону передували звернення низки громадських організацій України до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, народних депутатів України, профільних міністерств і комітетів.

Тепер в Законі «Про державну підтримку кінематографії в Україні» порядок захисту авторських прав включає обов’язкове представництво адвоката.

Нові норми законодавства створюють можливість блокувати на десять днів тільки ті веб-сторінки, на яких з порушенням авторських прав власника розміщений аудіовізуальний контент.

Тобто, дія нових норм про блокування стосується тільки власників новинних веб-сайтів, які виробляють та / або поширюють відео- і аудіоконтент. За визначенням, до таких творів належить більшість відеоматеріалу, який сьогодні використовується в Інтернет.

Порядок блокування, визначений ст. 52-1 Закону України «Про авторське право та суміжні права», передбачає:

— Звернення до власника веб-сайту/веб-сторінки, де розміщена інформація, із заявою про припинення Порушення. Така заява, окрім обов’язкових відомостей, має бути подана за посередництва адвоката;

— якщо заяву подано належним чином, власник веб-сайту не пізніше 48 годин з моменту її отримання зобов’язаний унеможливити доступ до електронної (цифрової) інформації, або ж у тій самий термін надати мотивовану відмову, яку можна оскаржувати в суді;

— якщо власник конкретної веб-сторінки/веб-сайту не реагує на заяву, або його встановити неможливо, закон дозволяє звернутися безпосередньо до постачальника послуг хостингу, який повинен потягом 48 годин отримати відповідь власника сторінки або заблокувати контент. Слід зазначити, що такий контент має бути автоматично розблокований за 10 днів, якщо заявник не надасть хостеру інформацію про відкриття відповідного судового провадження.

Олександр Човган додав, що за необгрунтований «наїзд» на інформаційний ресурс заявник несе адміністративну відповідальність. За надання особою завідомо недостовірної інформації щодо наявності авторського права і/або суміжного права в своїй заяві — передбачено штраф в розмірі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПолиция Одесской обл. открыла дело по факту закладки бомбы под авто мэра Измаила
Следующая статьяУ Кишеневі оголосили надзвичайний стан