Порошенко почав формувати нові аналітичні групи, які мають розробити стратегію його виборчої кампанії, — пише m.expres

Одну із них, як можна зрозуміти, очолить вчорашній голова парламентської фракції БПП Ігор Гринів.
Він уже дав зрозуміти, що після відставки не лише залишається в обоймі Порошенка, але й дістав нові
завдання.

Що ж відбувається? Які обставини спричинили заміну на капітанському містку президентського корабля у парламенті? І чи може  Гринів стати людиною, яка формуватиме виборчу стратегію Поршенка — на планових чи дострокових виборах?

Ситуацію Експрес аналізував з Ярославом Макітрою, членом експертної ради Інституту соціальних технологій “Соціополіс”, та Віталієм Куликом, директором Центру розслідувань проблем громадянського суспільства.

— Гринів покинув важливий пост, але дверима не грюкнув, навпаки, запевняє, що дістав відповідальні доручення Порошенка. Що це може означати?

Я. Макітра: —  Керування фракцією від самого початку здавалося неприродним для нього заняттям. Таке призначення було трохи несподіваним чи радше позаплановим. Торік, як і тепер, Банкова мала велику проблему з пошуком вдалого кандидата на цю позицію. Бо фракція дуже строката, складається з різних груп, фінансово-промислових, політичних. Гринів так і не став тією людиною, яка могла б усіх об’єднати. До того ж фракція останнім часом показує ще меншу дисциплінованість, ніж раніше.

В. Кулик: — Були ситуації, коли він втрачав контроль над фракцією. Його звинувачували у постійному накиданні лінії Адміністрації Президента. Водночас він сам мав деякі проблеми з Банковою. Зокрема, не завжди його позиція збігалася з позицією певних угруповань в АП щодо принципових голосувань у Верховній Раді. Я б не сказав, що Гринів був затятим борцем з корупціонерами на Банковій, але в деяких питаннях він не хотів ламати фракцію для потрібного голосування.

— Чим, найімовірніше, займатиметься тепер Ігор Гринів?

Я. Макітра: — Він визнаний на ринку спеціаліст з політичних технологій. Це те, що йому найбільше лежить до душі. Відомо, що саме Гринів у 2014 році очолював виборчий штаб Порошенка. Йому належить ідея про президентські вибори в один тур, що й привело Петра Олексійовича до влади. Він також відав парламентськими виборами “БПП”.  І не важливо, який він тепер матиме статус, — важливо, що він залишиться у стратегічній групі Президента, групі людей, до яких Порошенко дослухається.

Хоча я не впевнений, чи ці зміни — передвісник дострокових виборів. Радше може йтися про системну підготовку до планових виборів. І для цього треба попрацювати над рейтингом і Президента, і БПП.

В. Кулик: — Так, скидається на те, що він може бути  зосереджений більше на розбудові партії Порошенка. До речі, у партійному офісі вже відбулися певні наради з керівниками обласних організацій, звітування, обговорення планів, певний аудит багнетів, добір райтерів тощо. Брат його також упевнено просувається по партійній кар’єрній драбині. Усе це може свідчити, що Ігор Гринів має запустити БПП під виборчий процес.

Сьогодні Порошенко потребує поліпшення свого іміджу в очах народу, а, мабуть, Гринів, як фаховий іміджмейкер, має йому в цьому допомогти.

— А це реалістичне завдання — суто політтехнологічними методами підвищити нинішній рейтинг Президента до прийнятного?

В. Кулик: — Стратегія Порошенка справді потребує оновлення. Будувати все на запровадженні для України безвізового режиму з ЄС — уже замало для успіху Президента. Потрібна нова мета.

Я. Макітра: — Є багато міфів про те, що політтехнологи, іміджмейкери можуть зробити чудо. Якщо в Порошенка буде переважати логіка бізнесмена, а не політика, якщо він не змінить концептуального підходу до ситуації в країні, то ніякі політтехнологічні генії йому не допоможуть, його рейтинг все одно
падатиме. Так, спеціалісти можуть зробити багато, але усе це має бути в комплексі. Технологічні методи мають супроводжувати реальні позитивні зміни в країні. Тоді буде успіх. Але зі змінами поки що важко, не видно мотивації самого клієнта, Петра Порошенка.

Ірина ЛОПУХ

Предыдущая статьяВ Киеве банда грабителей обчистила уже десятки ячеек. Масштабы поражают
Следующая статьяДепутата-«свободовца» арестовали за взяточничество