Кінець гучної історії: австрійський суд визнав винним українця Новицького, який запевняв, що винайшов ліки проти раку

Матеріали, які зібрали правоохоронці Австрії, дають можливість розпочати слідство проти співучасників афери Новицького в Україні — родини політика Тягнибока.

Вищий земельний суд Відня оголосив вирок у справі сумнозвісного українця, громадянина Австрії Василя Новицького — три роки ув’язнення.  Його звинуватили в шахрайстві та поширенні неліцензованих у Австрії ліків «Україн», які він начебто винайшов у 1978 році, про це йдеться в матеріалі газети Експрес.

Судді не повірили в цілющу властивість ліків Новицького, які продаються з 1990-х років Це й не дивно. Під час слідства свідки дали покази, які підтверджують, що ця рідина невідомого походження не могла нікому допомогти, бо не мала ніяких цілющих властивостей.

Слідство також встановило, що жертвами масштабної мiжнародної афери Новицького — Тягнибокiв стали стали ТИСЯЧI людей. Чимало з них, вiдмовляючись вiд послуг офiцiйної медицини, позичали грошi, вiддавали останнє, щоб купити “Україн” і рятувати своїх рiдних та близьких. А насправдi купували за величезнi грошi такий собi квиток в один бiк — на цвинтар.

Свого часу ми провели велике міжнародне розслідування і довели, що «Україн» — це не ліки, вони нікому ще не допомогли. Понад те, у рамках розслідування газети «Експрес» ми встановили, що Новицький і Тягнибок, які рекламували «Україн» як панацею від раку, не змогли вилікувати ним навіть своїх найближчих родичів, друзів.

Просто згадайте ці страшні факти.

Городиловський Нестор. Вітчим Тягнибока. Помер 30 січня 2011 року. Причина смерті -– рак. Юрій Іллєнко. Відомий режисер. Номер 2 у виборчому списку партії “Свобода”. Помер 15 червня 2010 року. Причина смерті — рак.

Із задокументованих спогадів дружини Юрія Іллєнка, Людмили Єфименко: “Коли Юрі сказали у грудні діагноз, відразу зателефонував Олег Тягнибок. Він допоміг зв’язатись із Василем Новицьким. Той передав 50 ампул “Україну”, через два місяці Новицький приїхав особисто. Але…”

Новицький Володимир. Рідний брат доктора Новицького. Помер 20 cічня 1998 року. Причина смерті — рак. Городиловський Андрій. Зведений брат Тягнибока. Помер 8 квітня 2012 року. Причина смерті — рак.

Новицький полюбляв гучні слова: „Мені дуже шкода, що люди вмирають, не знаючи того, що я можу їм допомогти!” Доктор Новицький не зміг допомогти своєму братові. Не змiг допомогти Юрiєвi Iллєнку, який називав Олега Тягнибока своїм «третiм сином». Не змiг допомогти названому батьковi Олега Тягнибока. Не змiг допомогти зведеному братовi Олега Тягнибока. Не змiг допомогти тисячам онкохворих, що йшли до нього та до його бiзнес-партнерiв, Тягнибокiв, з останньою надiєю. УСI ВОНИ ПОМЕРЛИ ВIД РАКУ.

На жаль, нам, журналiстам «Експресу», в Українi вдалося домогтися лише того, що цi псевдолiки пiд назвою «Україн» були знятi з реєстрацiї.

В Австрiї правоохоронна система не така корумпована, як в Українi. Вiдкупитися там неможливо. Тож афера Новицького, яка на той момент набрала мiжнародного розмаху, стала предметом пильної уваги тамтешньої полiцiї.

«Ми почали розслiдування на пiдставi скарг потерпiлих, — розповiв пiсля затримання Новицького представник полiцiї Австрiї Марiо Хейль. — Новицький стверджував, що препарат може вилiкувати рак, СНIД, променеву хворобу. Тепер вивчаємо матерiали й не можемо назвати точнi цифри, але йдеться про сотнi потерпiлих в Австрiї i тисячi — у свiтi. Збитки становлять близько п’яти мiльйонiв євро».

За словами потерпiлих, серед яких є i громадяни України, проблема не тiльки в тому, що препарат не дiяв. Доктор Новицький переконував їх вiдмовлятися вiд традицiйної медицини, запевняючи, що «Україн» допоможе. У результатi люди не робили операцiй, хiмiотерапiї — i вмирали.

Доктор Новицький любив похизуватися тим, що препарат «Україн» дослiджували авторитетнi науковцi. Вiн це часто повторював на прес-конференцiях, в iнтерв’ю, в iнтернетi — на сайтах, якi належать його фiрмi «Новiцькi Фарма». Не вiдставала вiд Новицького й полiтична партiя «Свобода». У її партiйному електронному виданнi досi чимало статей, де розхвалюють «Україн» i Новицького. Ось лише кiлька цитат iз цього партiйного видання: «Дванадцять унiверситетiв свiту довели, що «Україн» знищує раковi, а не здоровi клiтини, а ефект вiд лiкування, на вiдмiну вiд традицiйної терапiї, можемо спостерiгати вже з першого дня». Назви унiверситетiв, на жаль, партiя «Свобода» не зазначала. I це не дивно, бо жоден унiверситет свiту нiколи не проводив дослiджень, якi дали б пiдстави зробити такий висновок.

Ще одна цитата з партiйного сайта: «Пiсля вдалого початку спiвпрацi з народним депутатом України Олегом Тягнибоком Василь Новицький ще двiчi безплатно передавав партiї свого препарату українським дiтям — по 500 та 5000 ампул». «Олег Тягнибок допомiг знайти «Україн» для чорнобильських дiтей…»

А ось ще: «Нагадаємо, що спiвпраця лiдера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, який вже тривалий час поспiль займається органiзацiєю допомоги дiтям, котрi постраждали вiд Чорнобиля, з фiрмою «Новiцькi Фарма» та безпосередньо з доктором Василем Новицьким почалася кiлька рокiв тому».

Чому партiя «Свобода» так багато уваги придiляла докторовi Новицькому та препарату «Україн»? Чому доктор Новицький i Олег Тягнибок, керiвник партiї, так часто з’являлися разом, так багато спiльних акцiй проводили? На сьогоднi ми вже знаємо вiдповiдь на це запитання. Родина Тягнибокiв i Новицький довший час були спiввласниками фармацевтичного бiзнесу в Українi. Так, не дивуйтесь, i мати Тягнибока, i його рiдний брат Андрiй — спiввласники фiрми, яка активно займалася продажем «Україну» багато рокiв поспiль!

Олег Тягнибок був таким собi, якщо хочете, обличчям цього бiзнесу. Мати Тягнибока багато рокiв особисто керувала фармацевтичним бiзнесом, що був опорною точкою для розповсюдження небезпечного препарату в Українi. Квартира, де мiстився офiс «Свободи» в Києвi, належала братовi Новицького.

А чому в рекламних матерiалах партiї Тягнибока так багато згадок про «Україн» у прив’язцi до дiтей? Бо це був генiальний хiд двох аферистiв: Новицький i Тягнибок спiльно створювали iлюзiю, що препарат «Україн» допомагає дiтям. Образ важко хворої дитини i полiтик, який передає їй дорогi лiки безплатно, — це виглядало так зворушливо для глядача та читача. Люди, хворi на рак, також вiрили в цю iлюзiю. Ще б пак, якщо препарат передають НАВIТЬ дiтям, то вiн мав би бути особливо безпечним, особливо перевiреним. На жаль, це була лише iлюзiя.

Понад двадцять рокiв аморальний бiзнес Новицького й Тягнибокiв процвiтав, набирав обертiв. Сотнi тисяч ампул десь виробляли на замовлення фiрми Новицького. Ось такi баночки з речовиною невiдомого походження продавали по 70 — 100 євро за штуку. Курс коштував десятки тисяч євро. Новицький розхвалював Тягнибока, кажучи, що це єдина людина, яка має стати Президентом i заслуговує на це. Тягнибок вiддячував Новицькому. Вiн умiщував статтi Новицького на партiйних ресурсах, посилав делегацiї вiд партiї «Свобода» до Вiдня. Усе це мало справляти враження дуже серйозного явища, чогось надзвичайно важливого. Усе йшло за планом.

Граючи на розбiжностях у законодавствi рiзних країн, їм вдалося побудувати бiзнес, що давав мiльйони євро доходу. I, здавалося б, нiщо цьому бiзнесу не загрожує, адже в нього була одна маленька особливiсть: нiхто з тих, хто вживав «Україн», намагаючись замiнити ним справжнє протиракове лiкування, не мав шансiв вижити.

Розслiдування газети «Експрес» поставило крапку на цьому страшному бiзнесi Новицького й Тягнибокiв в Українi. «Я була головним дослiдником «Україну» в унiверситетi Преторiї. Я опублiкувала три роботи про «Україн» i виявила, що хiмiчної структури, про яку стверджує Новицький, не iснує. Препарат токсичний i для нормальних клiтин, тобто не є специфiчним для ракових клiтин». Такий лист надiслала в редакцiю газети «Експрес» дослiдниця Еннi Панцер (Annie Panzer), дослiдженнями якої намагався прикритися пан Новицький. Свого листа панi Панцер закiнчує словами, якi зрозумiють навiть найнаївнiшi люди: «Я дуже рада, що Новицького заарештовано, оскiльки «Україн» не є ефективним i не має права бути у продажу». А ще вона додала iншi три дослiдження, пiдписанi прiзвищами чотирьох науковцiв, — з аналогiчними висновками.

А потiм однозначну риску пiд цiєю мiжнародною аферою пiдвела австрiйська полiцiя. Офiцери провели 24 рейди у Вiднi та Нижнiй Австрiї. У будинку доктора Новицького було вилучено понад 200 тисяч флаконiв препарату на суму 14 мiльйонiв євро! У будинку слiдчих вразила розкiш — тут, зокрема, дуже цiнна колекцiя творiв мистецтва: антикварiат, картини старих майстрiв, статуї Будди, яйця Фаберже. Крiм того, пiд час обшукiв були вилученi комп’ютери, ноутбуки. А також наркотики — канабiс та кокаїн.

За мережею, яку вибудували по свiту аферисти, слiдчi стежили декiлька мiсяцiв. Коли доктор Новицький виходив зi свого помешкання у Вiднi до полiцiйної машини, вiн смiявся. Журналiсти бачили глузливе обличчя. Нiяких ознак усвiдомлення провини або докорiв сумлiння. Вiн вiрив, що все минеться безкарно, що найдорожчi адвокати врятують його вiд тюрми. Не вийшло. Австрiя — це не Україна.

I зрештою австрiйський суд, який вважається найнеупередженiшим у свiтi, поставив крапку в цiй iсторiї. Вирок 80-рiчному псевдовинахiдниковi лiкiв вiд раку оскарженню не пiдлягає. Пiсля того як вирок остаточно оприлюднять, Новицький буде помiщений у в’язницю. А родичi жертв Новицького в Українi поки що можуть хiба далi сподiватися, що з часом поруч з ним у в’язницi опиняться i його українськi бiзнес-партнери — Тягнибок та його родина.

Предыдущая статьяРада ввела штрафы за ношение георгиевской ленты
Следующая статьяВ «Лабораторії Касперського» заявили, що нові санкції не вплинуть на компанію