Україна заарештувала акції акціонерного товариства «Газтранзит», що частково належить російському монополісту «Газпрому». Причина – Москва не хоче платити штраф та пеню, які призначив Антимонопольний комітет України і які підтвердили вже кілька судів, — пише ТСН.

Постанову Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про арешт акцій представникам компанії передали ще 12 травня, пише РБК із посиланням на фінансову звітність «Газпрому».

Також Україна відкрила виконавче провадження на суму 189 млрд 125 млн грн, включаючи суму виконавчого збору 17 млрд 193 млн грн.

«Газпром» вивчає можливості для подальшого захисту своїх прав», — сказав прес-секретар глави компанії Олексія Міллера Сергій Купріянов.

Джерела в «Газпромі» переконують, що нині транзит російського газу до Туреччини територією України відбувається в нормальному режимі, а компанія «Газтранзит» не проводить нині значущої діяльності.

«Газтранзит» — афілійоване з «Газпромом» приватне акціонерне товариство, по 40,2% його акцій належать «Газпрому» і «Нафтогазу України», ще 19,6% володіє турецький «Турусгаз». «Газтранзит» створювався як оператор газотранспортної системи України для постачань газу в Туреччину і на Балкани.

Антимонопольний комітет ще в січні 2016-го наклав на «Газпром» штраф у розмірі 85 млрд 965 млн 927 тис. грн, бо російська компанія зловживала монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України протягом 2009-2015 років. Сплачувати його «Газпром» не захотів. АМКУ подав позов до суду. Тим часом почала зростати пеня на несплачений «Газпромом» штраф, яка з часом доросла до такої ж суми, як і розмір штрафу (вищою за розмір штрафу пеня бути не може). Тож, по суті, штраф подвоївся і сягнув майже 172 млрд грн. Примусово сплатити цю суму, а також припинити порушення від «Газпрому» вимагає і суд.

Предыдущая статьяНациональный корпус грозится взять штурмом Администрацию Порошенко
Следующая статьяУкраина отстает от плана выполнения Ассоциации