Вінницький монополіст з постачання тепла «Вінницяоблтеплокоммуненерго» заблокував інвестору спорудження екологічного котла на території Вінницького обласного госпіталю Ветеранів війни.

Про це на свої сторінці у Фейсбук написав експерт з теплогенерації та енергозбереження, голова наглядової ради компанії «ВІНТЕА» Володимир Майстришин.

За словами Майстришина, військовий шпиталь не перший рік незадоволений ціною та якістю центрального теплопостачання, тому  звернувся до компанії, яка може спорудити котел на альтернативному пальному. Ціна за тепло, що запропонована медустанові, на 34% дешевша від тарифу комунального підприємства.

— У минулому році до нас звернувся керівник вказаного закладу, з проханням побудувати котла на альтернативному паливі для забезпечення більш якісним і дешевшим теплом поранених учасників АТО, — пише Володимир Майстришин. — Справа у тім, що будівлі шпиталю обігріваються обласним комунальним підприємством Облкомуненерго, а сам шпиталь знаходиться в кінці його мережі – звісно, тепла доходить мало, від того взимку просто холодно і до того ж дорого.

Варто відзначити, що підприємство «ВІНТЕА» успішно обігріває 14 лікувальних закладів міста і області за тарифом, на 20% дешевшим ніж у «Вінницяоблтеплокоммуненерго».

Сьогодні  керівництво «Вінницяоблтеплокоммуненерго» невдоволене зменшенням своїх об’ємів виробництва і націлене будь-яким способом перешкоджати роботі  «ВІНТЕА».

— Монополіст зрозумів, що об’єми виробництва по даному закладу відійдуть нам і заблокував таке будівництво, — пояснює Майстришин. — Одночасно почав з нами мережеву війну на інших об’єктах міста Вінниці, де ми надаємо тепло. Справа у тім, що ми тепло своїм медичним закладам передаємо не по Wi-Fi , а по мережі, яка належить обласній громаді і на правах користування знаходиться у комунального підприємства Облкомуненерго. Спочатку монополіст просто не продовжив договір на транспортування, примушуючи нас через суд взяти в оренду теплову мережу. Складно собі уявити, які були розрахунки, але оренда мережі протяжністю всього 5 км. коштуватиме нам 3 млн. грн у рік. Звісно, ми відмовилися, тому, що це призвело б до зростання тарифу на тепло лікарням майже на 300 грн., або ми поклали б суму оренди на власні збитки та працювали в «мінус».

Незрозуміла та економічно невигідна для споживача війна між монополістом та приватним підприємство продовжується. Володимир Майстришин наголошує, що в той час, коли «ВІНТЕА» працює з ринковими кредитами, ставка за якими перевищує 20%,  обласне комунальне підприємство отримує з обласного  бюджету 8.2 млн. грн під 2% річних, щоб поруч з «ВІНТЕА» побудувати свої котли.

— Дуже ризиковане рішення для повернення бюджетних коштів, адже давати кошти комунальному підприємству на об’єкт, де вже є конкурент — це піддавати ризику їх неповернення, — відзначає Володимир Майстришин. —  У місті Вінниця у Облкомуненерго є купа місць, де треба і є можливість збудувати альтернативні котельні (керівництву області ми завжди пропонували, що ми готові за свій кошт там збудувати котельні і надати тариф на тепло зі знижкою): потужна котельня на газу 30 МВт у районі лікарні ім. Пирогова, котельня на газу 25 МВт у районі лікарні ім. Ющенка. За нашою інформацією, майже 90% тепловиробництва Облкомуненерго відбувається на газу. Звичайно, нам такої можливості не надали.

В той же час експерт з енергоефективності говорить, що готовий до чесної конкуренції, адже немає жодного сумніву, щодо якості наданих послуг.

— Щодо конкуренції, ми тільки «за» — у разі чесної конкуренції, ми не переживаємо, бо по ціні ми будемо кращі. На сьогодні наш тариф вже нижчий від газового на 20%.  Правда, нам потрібно буде ще знижувати тариф, щоб конкурувати, від того повернення вкладених коштів у котел подовжиться ще на декілька років. Адже кредит у нас не такий, як надали Облкомуненерго із бюджету 2%, а ринковий — 20%. Але це вже така доля інвестора в Україні — спочатку ти показуєш, як можна працювати і з користю для всіх, а потім у тебе намагаються «віджати» бізнес, користуючись бюджетними можливостями. А кошти до того бюджету наповнюєш ти сам.

Сьогодні антимонопольний комітет досліджує та моніторить  ситуацію з «Вінницяоблтеплокоммуненерго» щодо відмови підписання договору транспортування з підприємством «ВІНТЕА».

Влада розпочала системну атаку на підприємство, яке заміщує російський газ екологічним паливом, платить податки та створює робочі місця.

Минулого опалювального сезону підприємство «ВІНТЕА» успішно обігрівало 14 підприємств у Медмістечку. Це дало можливість вінницькому бюджету зекономити близько 1.5 мільйонів гривень.

За рахунок роботи котельні на деревному паливі тариф для споживачів у Медмістечку на сьогодні становить1097 гривень за Гкал, що дешевше тарифу на тепло, вироблене з природного газу, на 300 гривень.

Предыдущая статьяИтоги разговора «нормандской четверки»: Порошенко призвал РФ прекратить агрессию и настаивал на введении миссии ООН
Следующая статьяВ Швейцарии на прохожих напал преступник с бензопилой