Фото - Апостроф

Міхеїл Саакашвілі за останній рік став не лише надпопулярною фігурою в українському політикумі, а й уособленням теперішнього постмайданного опозиційно-протестного руху.

Стрімкий прорив кордону, численні вуличні шоу, безапеляційна різка критика влади — все це зіграло на руку грузинському екс-президенту, перетворивши його на ньюзмейкера №1 в країні. Та чи зможе Міхо дійсно повести за собою український народ, яку нішу він має шанси зайняти на політичній арені України, і чи вдасться йому вкотре вивести українців на Майдан, з’ясовувала журналіст видання Persona.Top.

За словами наукового директора Школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Максима Яковлєва, українське суспільство вже дійшло до розуміння, що в сучасному світі один окремий лідер не рятує всю країну.

— Оскільки ми позбуваємося вождизму як світогляду, то також виходимо з-під дії шкідливої міфологеми про «українського лідера», тобто якоїсь однієї людини, яка поведе за собою народ. З огляду на це, позитив полягає в тому, що ніхто не стане загальнонаціональним лідером (і це добре!) у найближчому майбутньому, це також стосується Саакашвілі, — говорить Максим Яковлєв.

Фото – Максим Яковлєв. Джерело -112.ua

Лідером Саакашвілі не стане: з нього кепський організатор

Стосовно того, чи народ «піде за кимось», у тому числі за Саакашвілі, це — сумнівно, проте для тих верств українського населення, які готові виходити на вуличні протести, він, за словами політолога, може зіграти роль каталізатора та організатора.

— Проте і в цьому питанні Саакашвілі в Україні не завжди проявляє себе, як гарний організатор (приклад захоплення Жовтневого палацу тощо). В цілому, він має непогані шанси зі своїм електоратом зайняти окрему нішу в нашій країні, і все вказує на те, що він боротиметься до останнього, оскільки безпечно для себе до Грузії повернутися не може. На даний час політичну кар’єру він здатен зробити виключно в Україні, а виїжджати до третіх країн та йти на політичну пенсію він ще не збирається, — каже експерт.

Міхеїл  конкурент для українських політиків-популістів

На думку Максима Яковлєва, Міхеїл Саакашвілі може зайняти нішу «популярного популіста», який, на відміну від багатьох інших українських популістських політиків, має успішний досвід реальної політики з реальними реформами.

— Він успішний в критиці нинішньої влади, і орієнтується в західному розумінні корупції як феномена. Тому ніша боротьби з корупцією цілком може бути його нішою, так само, як і ніша провідника західних цінностей і принципів у політиці, проте для «широких мас» і широкого загалу, а відтак цей стиль приречений на популістську манеру, — говорить політолог.

Новий Майдан Міхо не під силу, максимум – локальні вуличні протести

Масові народні протести проти влади масштабів двох попередніх найсучасніших українських революцій Міхеїл, як стверджує Максим Яковлєв, організувати не зможе.

— Почасти через втому українського суспільства від протестів такого масштабу, частково тому, що невдоволення населення не досягло такого рівня, як за часів посилення диктаторських тенденцій режиму Януковича. Проте локальні, відносно невеликі за обсягом акції Саакашвілі організувати зможе. Сильною стороною його протестних акцій може бути новий для України стиль чітких вимог, які можна реалістично втілити в життя, якщо владна еліта готова буде це зробити задля збереження своїх позицій, — відзначив політичний експерт.

Влада успішно ізолює Саакашвілі

Про те, що колишній грузинський президент не зможе повести маси і стати лідером номер один для українців, говорить і доктор політичних наук Сергій Федуняк, професор кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

— По-перше, зараз немає умов, щоб Саакашвілі залучив на свою сторону значну кількість народу, оскільки рівень соціального невдоволення для цього не досить високий. По-друге, існуюча влада досить ефективно виключає його з політичного процесу, створюючи інформаційний та інституційний вакуум. Взагалі, судячи з того, що відбувається навколо особи колишнього грузинського президента, мова йде про його «видавлювання» за кордон, — пояснює політолог.

Фото – Сергій Федуняк. Джерело – Фейсбук

В Україні надовго грузинський політик навряд чи затримається

За словами Сергія Федуняка, немає певності, що Міхеїл Саакашвілі надовго збирається залишатись в українській політиці.

— На жаль, я не бачу йому місця в нормальній політичній системі західного типу — це те, що ми досить давно і з великими потугами намагаємось створити в Україні. В нинішній ситуації він би зміг «покрити» частину радикалізованого політичного спектру, «відтягнувши» частину електорату в Тимошенко і Ляшка. Якщо чесно, то мені імпонує харизма Саакашвілі — те, чого бракує нашому нинішньому Президенту, — розповідає доктор політичних наук.

Але, за словами експерта, зорганізувати новий майдан чи масовий протестний рух грузинський політик в Україні не зможе.

— Український досвід показує, що Майдани (та інші революції) не можуть бути справою однієї людини і створюватись за планом. При появі чогось подібного він міг би бути одним з лідерів. Але, повторю, на даний момент передумов для цього немає, — сказав політолог.

Міхо підтримують ліберали та «вуличний» електорат

Як стверджує Станіслав Зозуля, керівник журналу вільного покоління Reed.media, в Україні грузинський політик має своїх реальних прихильників.

— Народ — надто широке поняття, аби ним оперували. Але мусимо ствердно відповісти, що частина народу — певний електорат, готовий іти за Саакашвілі, як опозиційним лідером. За суб’єктивними оцінками, які мають підтвердитися соціологічними замірами, — це так звана «вулична» частина електорату, яка була і буде невдоволеною будь-якими діями влади. До так званих вічних опозиціонерів та вуличних «сумасшедших» додається ще й ліберальна частина суспільства, яка готова підтримувати плани Саакашвілі та його партії щодо радикальної лібералізації економіки, — говорить Станіслав Зозуля.

Прибічники Саакашвілі об’єднані тільки навколо фігури політика

З іншої сторони, за словами експерта, українських лібералів в Саакашвілі відштовхує політичний радикалізм та непослідовність дій, як то було під час штурму «Жовтневого палацу» в Києві.

— Оскільки ці дві частини прихильників Саакашвілі є ідеологічно антагоністичними, об’єднує їх тільки персона самого Михайла. Та цього може бути недостатньо, тому, виходячи з того, що ми зараз бачимо, при виборі, ким саме «пожертвувати», жертвувати якраз будуть лібералами, — каже Станіслав.

Фото – Станіслав Зозуля. Джерело – Фейсбук

Українці не готові до нового Майдану

Що ж стосується «Майдану-3» то він, за словами керівника журналу вільного покоління Reed.media, є малоймовірним, оскільки протестні настрої не готові каталізуватися в активні дії.

— Скоріш за все, Майдан-3 буде карткою, якою будуть грати політики в 2018 році напередодні строкових президентських виборів, — спрогнозував експерт.

Судові провадження, в яких фігурує бувший президент Грузії

Вчора, 3 січня, Окружний адміністративний суд міста Києва розглядав справу щодо позову Міхеїла Саакашвілі до Державної міграційної служби України (ДМСУ), в якому екс-президент Грузії просив зобов’язати Міграційну службу розглянути звернення про визнання його біженцем або особою, що потребує додаткового захисту.

На даний момент Саакашвілі позбавлений українського громадянства, згідно з Указом Президента України від 26 липня 2017 року.

Нагадаємо, що 11 вересня 2017 року Саакашвілі подав до ДМСУ офіційне звернення, в якому просив визнати його особою, яка потребує додаткового захисту. Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про відмову міграційна служби в наданні політичного притулку.

Влада Грузії ще з 2014 року вимагає екстрадиції свого бувшого президента, оскільки проти нього було відкрито чотири кримінальних провадження, згідно яких йому інкримінують, зокрема, розгін мирного мітингу, побиття депутата парламенту, розгром телекомпанії та розтрату.

Одночасно з судом у Києві над Саакашвілі відбувся суд в Тбілісі, де йому висунули політичне обвинувачення в тому, що за часів свого президентства, він випустив ув’язнених. Про це написала на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» Хатія Деканоїдзе. Також вона зазначила, що ці обвинувачення є безпідставними, оскільки тоді він скористався конституційним правом президента, яке дозволяє зменшувати строк ув’язнення.

Адвокати екс-президента Грузії заявили, що допоки триває судовий розгляд в Україні, він не підлягає екстрадиції до своєї країни, оскільки на це немає правових підстав.

Автор: Ірися Герцун, Persona.Top

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЗаместителя мэра со Львовщины задержали при получении взятки
Следующая статья«Киевстар» обыскивает три десятка налоговиков, возглавляемых четырьмя майорами