Джерело - Радіо Свобода

Надія Савченко після звинувачень у плануванні теракту стала з одного боку об’єктом політичних ігрищ, а з іншого – “справа льотчиці” наочно демонструє всю недосконалість та залежність української судової гілки влади від інших – впливовіших політичних фігур. Завдяки сестрі Вірі та її ідеї написати листа американському президенту Дональду Трампу колишня військова навіть опосередковано вийшла на геополітичний рівень. Ми вирішили з’ясувати, чи дійсно США мають право реагувати на таку, здавалося б, вже звичну внутрішньополітичну справу, чи справді справа Савченко нарешті покаже нам, наскільки прогнила та недосконала наша судова система, а також чим все може скінчитися і які наслідки матимемо для владних інститутів України.

За словами політолога Станіслава Зозулі, поки що великі держави —  Російська Федерація та Сполучені Штати Америки — не надто прагнуть втручатися у внутрішньополітичні справи України.

“З того, що ми бачимо до цього часу — великі політичні гравці, як США та Росія, залишаються осторонь справи Савченко. Так триватиме щонайменше до вироку суду, а такий вирок може затягнутися на багато місяців. Вочевидь, Америка не буде поспішати робити будь-які публічні оцінки до того часу. По-перше, тому що обвинувачення в тероризмі — це тяжкий злочин, який має бути розслідуваний. Зокрема, в Америці до підозрюваних у плануванні або вчиненні терористичних актів приймають ще більш суворі запобіжні заходи. Звісно, що таке немислимо стосовно члена Конгресу, але і конгресмен ніколи би такого не планував, навіть в якості “політичної провокації, — каже політичний експерт. — По-друге, тому що розглядають українську владу, як передній бастіон стримування російської агресії”.

Справа Савченко може остаточно розвалити владну вертикаль

Як стверджує Станіслав Зозуля, розвал же справи Савченко може остаточно розвалити владну вертикаль, що є небажаним. Водночас, беззаперечні докази, що справа Савченко — політична, дозволить США домагатися зміни президента Петра Порошенка більш лояльним до Америки кандидатом на президентських виборах.

Перші наслідки “справи екс-льотчиці” вже відомі — це десакралізація влади, тобто остаточна втрата якої-небудь поваги і віри у владні інститути, які якимось чином представляють інтереси людей.

“Таким чином, все, на чому тримається держава — це правоохоронні органи, силовий блок та менталітет українців, які поки що не готові вчиняти активних дій. Водночас, розвал справи Савченко, відсутність переконливих доказів можуть стати тим каталізатором, який похитне непевний баланс між владою та людьми”, — пояснює Станіслав.

Станислав Зозуля,
Facebook

Скоріш за все, на суди тиснуть

За словами політичного експерта, про прозорість, об’єктивність і незалежність судової гілки влади в Україні, що стосується справи Надії, не йдеться взагалі. “Водночас тиск громадянського суспільства та міжнародних партнерів примушує українську владу діяти до певної міри за правилами. Формально-юридично все може виглядати законно, водночас який тиск здійснюється на суди загалом та в цій справі зокрема, можна лише здогадуватися”, — каже політолог.

Її триматимуть за ґратами до виборів президента

Як прогнозує політичний експерт, справа Надії Савченко буде безмежно затягуватися з боку самої влади, яка не зможе ні посадити її за грати, ні випустити на волю. Таким чином, Савченко буде перебувати в СІЗО в якості підозрюваної до самих президентських виборів.

Юрист: “При затриманні депутатки дотрималися всіх норм закону”

За словами юриста Сергія Павлюка, справа екс-льотчиці яскраво демонструє владним інститутам, що кожен народний обранець повинен сумлінно ставитись до своїх обов’язків та виконання законів України. А у разі порушення встановлених норм — нести відповідальність, як будь-який інший громадянин України.

“Тобто перед законом рівні всі, незалежно від статусу та посади, а кожен депутат, в діях якого є злочин проти державності — має бути рівним перед законом і відповідати згідно закону”, — говорить юрист.

За його словами, на підставі положень статті 80 Конституції України, Верховна рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт відповідно народного депутата України, судді Конституційного суду України, судді суду загальної юрисдикції. Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата… ініціюється відповідно органами досудового слідства і судовими органами. Подання щодо народного депутата повинно бути підтримано і внесено до Верховної ради генеральним прокурором України.

“Як ми бачимо, подання Генеральної Прокуратури України на притягнення Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання і арешт 15 березня передали до Верховної Ради. Того ж дня ВРУ виключила Савченко із парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. Комітет ВРУ з питань регламенту зранку 22 березня розглянув подання генпрокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко. Комітет дійшов висновку, що подання ГПУ є законним та рекомендував передати його до сесійної зали ВРУ. Рішення підтримали всі члени Комітету. Подання Генпрокуратури щодо арешту Савченко підтримали 268 обранців, а за затримання Савченко проголосували 277 депутатів. За притягнення депутатки до кримінальної відповідальності проголосували 291 обранець під час сесійного засідання ВРУ, яке транслювалося кількома телеканалами”, — розповідає про деталі справи юрист.

Сергій Павлюк.,
Джерело – з власного архіву С. Павлюка

За словами Сергія Павлюка, у випадку зняття із Савченко депутатської недоторканності та при її арешті – було дотримано усі передбачені законом процедури, які передують притягненню народного депутата до кримінальної відповідальності.

США обмежаться формальною відпискою

Щодо листа-заклику сестри Надії Савченко – Віри до президента США Трампа про підняття на всіх майданчиках міжнародної дипломатії питання стосовно переслідування в Україні опозиційних політиків, питання усунення конкурентів на майбутніх виборах президента України шляхом політичного переслідування, експерт каже про те, що Штати дадуть просто формальну відповідь.

“Швидше за все, на даний лист буде формальна відповідь адміністрації президента Трампа, аніж фактичне виконання даного звернення верхівкою США, оскільки, згідно міжнародно-правових норм, прямого втручання інші держави на Україну не мають”, — припускає юрист.

Чи матиме шанси в Савченко, “штурмуючи” міжнародні суди?

Однак, як переконаний експерт, варто повідомити, що згідно зі статті 81 Закону України «Про міжнародне приватне право» в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

Як стверджує Сергій Павлюк, процесуальний порядок визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні регулюється розділом 9 ЦПК України «Про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні». Зокрема, згідно статті 462 ЦПК України, рішення іноземного суду (суду іноземної держави, інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

“Майже аналогічне положення міститься у статті 471 ЦПК України, відповідно до якої Рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визнається в Україні, якщо його визнання передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності. Таким чином, перш за все необхідно з’ясувати наявність чинних міжнародних договорів про взаємне надання правової допомоги між Україною та державою, від якої надійшло клопотання про визнання та виконання рішення її суду.Це можуть бути багатосторонні договори (конвенції, угоди), так і двосторонні, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України”, — говорить юрист.

Таким чином, як пояснює Сергій Павлюк, за загальним правилом існує два способи для визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів, зокрема: 1) на основі міжнародних договорів, укладених між Україною та іншими державами, які регламентують механізм визнання та виконання договірними сторонами рішень судів винесених у кожній із них; 2) за принципом взаємності, у разі відсутності укладених міжнародних договорів, згідно з яким держава, що дотримується цього принципу, надає на своїй території аналогічні права і бере на себе аналогічні зобов”язання.

Нагадаємо, українській льотчиці інкримінують планування теракту безпосередньо у залі Ради. Як стверджує генпрокурор Юрій Луценко у СБУ є докази, що вона спільно з Володимиром Рубаном для підриву парламенту привозила зброю з окупованих територій.

Автор: Ірися Герцун

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСуициды или убийства? Что стоит за шокирующими цифрами по самоубийствам в украинской армии
Следующая статьяРозслідування DW: Найдорожча вілла Німеччини належить українському втікачеві