SULYHIVKA, UKRAINE - OCTOBER 24: An aerial view of artillery craters scarring the landscape next to a destroyed house on October 24, 2022 in Sulyhivka, Kharkiv oblast, Ukraine. Ukraine's intelligence chief has said that Russia is sending more troops into the city of Kherson and may be preparing to defend it against a Ukrainian counteroffensive, despite previously saying that Russian forces were leaving the city. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Звільнення громадян України від сплати податку на землю та нерухоме майно, які постраждали від російської агресії чи перебувають на окупованих територіях, є справедливим під час воєнного стану. Про це заявила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, коментуючи ухвалення парламентом законопроєкту №7632, пишуть Гроші.

«На превеликий жаль, у нас від агресії РФ є не лише пошкоджені та зруйновані будинки. Величезна кількість землі — сотні тисяч гектарів — вщент замінована, і ці земельні ділянки не можна використовувати. Тому несправедливо сплачувати земельний податок із ділянок, які не можна експлуатувати, обробляти, сіяти», — зазначила вона.

Шуляк повідомила, що законопроєктом зафіксовано звільнення від податку на пошкоджену та зруйновану нерухомість.

«Фізичні особи-власники житлової нерухомості звільняється від сплати податків за 2021 та 2022 роки. Для юридичних осіб таке звільнення діє з 1 березня 2022 року, якщо ці території розташовані не в зоні тимчасової окупації або активних бойових дій. Норма діятиме доти, доки тимчасово окуповані території не будуть звільнені й повернуті Україні. Це стосується і земельного податку для фізичних осіб — за 2021 і 2022 роки вони не сплачуватимуть земельний податок», — пояснила нардепка.

Крім того, вона розповіла про механізм звільнення від податку, який передбачений законопроєктом №7632.

«У власників повинен бути документ — довідка від Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Оскільки саме ДСНС відповідає здебільшого за розмінування територій. Тож саме такі довідки використовуватиме податкова, аби мати розуміння, як нараховується чи не нараховується відповідний податок», — підсумувала Шуляк.

Раніше ми писали, що Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №7632, яким звільняються від податку на нерухомість власники майна, знищеного чи пошкодженого внаслідок російської агресії.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЩо робити з доларом прямо зараз: 5 «валютних» порад економіста
Следующая статьяСкільки українців отримують тимчасовий захист у країнах ЄС під час війни