Поки росіяни створюють у ТікТок та Telegram фейкові сторінки українських військових, народні обранці від партії «Слуга народу» Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк пропонують запровадити кримінальну відповідальність за поширення в соціальних мережах інформації, яка «веде до зростання соціальної напруги».

Про це йдеться у законопроєкті №9223 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за окремі дії проти основ національної безпеки України».

У пояснювальній записці йдеться, що мета «нововведення» полягає в посиленні відповідальності за поширення неправдивої інформації для тих, хто використовує фейкові акаунти в соцмережах.

У той же час формулювання пункту 3 тексту зазначеного проекту закону дозволяє притягнути до відповідальності також осіб, які пишуть повідомлення зі свого особистого облікового запису.

До відповідальності хочуть притягати за поширення недостовірної інформації та за втручання у справи юридичних та фізичних осіб, якщо такі дії ведуть до «підвищення рівня соціальної напруженості, порушення конституційних прав та свобод громадян, або іншим чином загрожують національній безпеці».

При цьому, для отримання штрафу в розмірі від сімсот п’ятидесяти до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до одного року, ознак державної зради в цих повідомленнях може й не бути.

Нагадаємо, що Національна рада з телебачення та радіомовлення отримала повноваження закривати будь-який засіб масової інформації без рішення суду, пише Апостроф.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСкільки українців отримують тимчасовий захист у країнах ЄС під час війни
Следующая статьяСкільки дедлайнів захоплення Донбасу провалили російські окупанти