Новопризначений заступник Оксена Лісового з євроінтеграції – Євген Кудрявець – міг скористатися службовим становищем, працевлаштувавши родичок без фахової освіти до Малої академії наук

Наукова «династія» чи корупційний підряд? У Міністерстві освіти й науки України може спалахнути новий скандал, цього разу – не через підозри у плагіаті. За інформацією джерел «СтопКору«, заступник Оксена Лісового – Євген Кудрявець – міг скористатися службовими повноваженнями для працевлаштування до однієї з бюджетних структур своїх родичок, які не мають профільної освіти. Утім, на робочому місці жінок ніхто не бачив.

Чи справді новопризначений заступник міністра освіти і науки з європейської інтеграції Євген Кудрявець на своєму попередньому місці роботи в МАН зловживав службовим становищем? Розслідувала журналістка «СтопКору» Ольга Левицька.

До редакції «СтопКору» надійшло анонімне звернення працівника Малої академії наук про те, що Євген Кудрявець працевлаштував в академію своїх дружину і матір, які не мають відповідного фаху. Попри те, що обидві жінки – далекі від науки, їм стабільно надходила заробітна плата нібито за виконання службових обов’язків.

Чим відомий Євген Кудрявець?

Євген Кудрявець 4 квітня 2023 року був призначений Кабінетом Міністрів України на посаду заступника міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції. До цього з вересня 2019 року він працював заступником директора з управління стратегічними проєктами та міжнародних відносин у Національному центрі «Мала академія наук України».

Євген Кудрявець є заступником міністра освіти й науки Оксена Лісового

Як стало відомо медійникам, із Малою академією наук Кудрявець спершу познайомився як учень, а згодом став її співробітником. Весь час працював під керівництвом Оксена Лісового, сам називає його своїм «наставником і ментором». А після того як Лісовий очолив Міністерство освіти і науки, місце його заступника знову посів Кудрявець.

«Поки невідомо, як покаже себе новообраний заступник міністра освіти і науки на теперішньому місці роботи, але його минуле в Малій академії наук не можна залишити без уваги. До «СтопКору» надійшло анонімне звернення працівника МАНу про те, що Євген Кудрявець працевлаштував туди дружину і матір без відповідної фахової освіти, ба більше, навіть без потреби працювати«, – розповідає журналістка Ольга Левицька.

За даними джерела, від науки обидві жінки далекі, а матір Кудрявця ще й проживає в Одеській області на постійній основі. Та поки тисячі викладачів і вчителів отримували «голу» ставку, родичкам посадовця начебто нараховували зарплату по 20-30 тисяч гривень в місяць «за красиві очі».

Інформацію про це непублічно нібито підтвердила й головна бухгалтерка МАН.

«Як-то кажуть, «диму без вогню не буває»? На сайті Spending перевіряємо транзакції Малої академії наук, і виявляється, дійсно, заробітна плата надходила, щоправда, тільки матері. Попередні транзакції на цьому сайті видаляються кожні 92 дні, а згідно з наданими скриншотами, дружина отримала останній платіж в січні 2023 року«, – коментує репортерка.

Дружина і матір Кудрявця дійсно отримували зарплату в МАН

Водночас, самі родички заступника міністра жодного разу не згадали у соціальних мережах Малу академію наук як своє місце роботи. Згідно з інформацією з профілів жінок у соцмережах, мати Кудрявця – керуюча рестораном в Білгород-Дністровському, а дружина працює в IT-сфері.

А що каже про це сам чиновник?

Аби прояснити ситуацію, знімальна група «СтопКору» попрямувала в Міністерство освіти і науки, але зустрітися з Євгеном Кудрявцем особисто виявилось не так просто. За місцем реєстрації Євгена медійники теж не виявили, зате дізналися, що там проживає його сестра Валерія. А за місцем реєстрації дружини Кудрявця розташований будинок в Шевченківському районі – до речі, неподалік головної будівлі Міністерства освіти і науки.

На повідомлення від «СтопКору» заступник міністра так і не відповів. Аналогічна ситуація – з його дружиною і матір’ю.

«А потрапити в Малу академію наук без запрошення керівництва виявилось просто неможливо. Тому ми неодноразово надсилали туди запити надати інформацію щодо працевлаштування та фахової освіти Анастасії та Наталії, але офіційної відповіді так і не дочекалися. Зате вдалося поговорити з заступником директора Аллою Нестерчук. Вона заявила, що ті вже звільнені, але про те, які посади вони займали і, найголовніше, чи виконували свою роботу, Алла Олексіївна замовчує«, – зазначає журналістка.

Алла Нестерчук пообіцяла надати офіційну відповідь письмово

І хоча Алла Нестерчук впевнено обіцяла відповісти на всі питання в офіційному листуванні, жодної письмової відповіді від МАН редакція досі не отримала.

Тож, «а чи був хлопчик»? Точніше, в цьому випадку – дві «дівчинки»?

Якщо знову поглянути на транзакції Малої академії наук, остання зарплата надходила Наталії Кудрявець 13 квітня 2023 року. Євгена ж призначили на нову посаду 4 квітня 2023 року. Можна припустити, що матір Кудрявця було звільнено відразу після його призначення заступником міністра, а дружину – ще раніше.

Однак, як з’ясувалось, працівники МАНу про таких «колег» не чули взагалі. Спадає на думку, що вони працювали дистанційно. Але анонімний працівник МАНу запевняє: такого формату в академії немає. До війни всі працювали на своїх місцях.

У столичній Малій академії наук переконують: про цю ситуацію їм нічого невідомо.

«Може, він до себе і влаштував, але я про це нічого не знаю. Знаю, що був МАНівцем, що він гарно знає англійську мову, що він такий дуже ерудований. Ну що я вам можу сказати про людину, яка стала заступником міністра, відповідає за міжнародний напрям, за позашкілля?» – коментує директорка Київської МАН Ірина Поліщук.

Та чи може людина з сумнівною репутацією бути гідним прикладом для юного покоління і дійсно реформувати освіту? І чи справді Мала академія наук стала прихистком для кумівства й корупції? Ми продовжимо й надалі стежити за цією темою.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяВ Україні соціальну допомогу на дітей хочуть виплачувати по-новому: хто і скільки може отримати
Следующая статьяСхеми Helsi: як в Україні лікарі надають фейкові послуги