У вересні в Інституті споживчих експертиз провели масштабну перевірку бензину А-95 на українських АЗС. Експерти розповіли, де не варто заправляти авто, пишуть Гроші.

Так, дослідники відібрали проби бензину А-95 у найбільших всеукраїнських мережах, у серйозних регіональних гравців, а також у невеликих мережах.

Експерти традиційно розділили результати на зелену, синю та червону зони. До першої потрапили мережі, результати яких відповідали нормативам Євро-5, синю — зразки без порушень, але «без запасу міцності», тобто на грані дозволених значень. І в червону — мережі, пальне на яких не відповідало нормативам профільного ДСТУ.

Зазначається, що зелена зона виявилася досить обширною. Сюди потрапили не лише загальнонаціональні мережі (SOCAR, ОККО, WOG, AMIC), але й регіональні мережі: запорізька PARALLEL та харківська ОВІС. Показники в бензинів, придбаних у вищезазначених мережах, були значно кращими від вимог ДСТУ.

У синю зону потрапила велика група заправок як великих мереж, так і так званих лоукостерів. Бензини А-95 в «Укрнафті», АВІАС+, UPG, MARSHALL, SHELL та NEFTEK відповідали стандарту Євро-5, але з показниками, що впритул наблизилися до граничних норм.

Водночас третина всіх зразків, перевірених у лабораторії, мала значні порушення якості. У червоній зоні опинилися великі мережі «БРСМ-Нафта», АВІАС та U.GO, середня BVS та регіональні гравці 24\7, KCEM, та DNIPRO OIL GROUP.

В Інституті прогнозують збільшення обігу «тіньового» пального, оскільки дохідність фальсифікування значно виросла. Крім того, повернення податків і відповідно збільшення вартості пального в роздріб буквально штовхають споживачів до торгівців неякісним бензином.

«Усе ж різниця в декілька гривень на літрі є серйозним аргументом для багатьох водіїв, особливо в нинішні важкі часи. Але експерти застерігають від сумнівної економії, бо вона неминуче призведе до фінансової халепи з ремонтом», — йдеться в повідомленні.

expertise.in.ua

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяКомунальні послуги в Україні: хто може не платити під час війни
Следующая статьяЕлектронний реєстр призовника: що хочуть змінити і чому