Найближчим часом в Україні можуть подорожчати овочі, фрукти та молочні продукти. Про це повідомив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, пишуть Гроші.

«Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, що не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, в яких є склади, намагаються «розтягнути» реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою», — розповів Гайду.

За його словами, вартість овочів та фруктів поступово підвищуватиметься на 5-10% щомісяця. Молочна продукція також подорожчає, але не критично — на 3-5%. Також узимку варто знов очікувати суттєвого збільшення ціни за яйця.

«Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Велика частка яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах. Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підійматися вгору. Тому велика вірогідність того, що до новорічних свят ціни сягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток», — зазначив нардеп.

Він додав, що, попри прогнозоване зростання цін, усе ж таки вартість більшості продуктів восени 2023 року коштує дешевше, ніж торік. Зокрема, гречка подешевшала більш ніж у 2 рази. Цьогорічний урожай гречки є рекордним, тож це сприятиме зниженню ціни на крупу.

Раніше ми писали, що на українському ринку спостерігається надлишок білокачанної капусти, що змушує фермерів знижувати відпускні ціни на продукцію.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПрезиденту чи ЗСУ: кому українці довіряють найбільше
Следующая статьяСпати, а не гуляти! Чи треба штрафувати за порушення комендантської години